[B4 All] Nabijanie Klimatyzacji czynnik R12 Freon
widmo pisze:Witam,Narki1 pisze:Z tego co się orientuję to zamiennikiem R12 jest R407 i jest on legalny tzn. ekologiczny.
Mogę się mylić ale z R12 proponuję zrezygnować.
Gościu z którym rozmawiałem mówił że R407 owszem może byś stosowany jako zamiennik R12 lecz jest on bardzo żrący i nabija się go w 85 procentach. Reasumując, jeżeli był czynnik R12 to musi tak pozostać. Taką informację otrzymałem od chłopa, który tym się zajmuje zawodowo.
Pozdrawiam
Dziękuje za info dzisiaj tez sie o tym dowiedziałem. tylko mi mowili ze szkoda sprężarki i węży bo moze je uszkodzić ... wiec tak jak fabryka dała R12 dbam o dziure ozonowąmortisz pisze:Witam,
Gościu z którym rozmawiałem mówił że R407 owszem może byś stosowany jako zamiennik R12 lecz jest on bardzo żrący i nabija się go w 85 procentach. Reasumując, jeżeli był czynnik R12 to musi tak pozostać. Taką informację otrzymałem od chłopa, który tym się zajmuje zawodowo.
Pozdrawiam
popytaj w serwisie lodówek, czasami na lewo nabijają R12 bo jak mają stare lodówki to nie kazdy chce zmienić lodówke. tylko zeby ci R407 nie dali po kompresor prawdopodobnie padnie.mortisz pisze:A tak przy okazji to nie wiecie gdzie w okolicach Rzeszowa można spotkać kogośposiadającego czynnik R12??
Moze mój znajomu z Brzozowa (rzeszowskie) mi powie bo ma być jutro u mnie wiec jak sie dowiem to dam ci znać
Niestety znajomy nic nie wie na ten temat, gdzie w rzeszowie lub okolicach nabijają R12.
niestety nie pomogę...
Ale Firmę Auto Swift ul. Ostatnia 1C Kraków polecam jezeli chodzi o R12
klima działa aż miło.
Koszt nabicia 200zł
Nie odgrzybiałem klimy ponieważ juz wymieniałem nagrzewnicę ciepłego powietrza i wszystkie kanały sam wyczysciłem. pozatym gość odradził mi odgrzybianie klimy w aucie w którym nie ma filtra pyłkowego. Dowiedziałem sie w koncu ze klima była prawdopodobnie dokładana.
Chociaż chciałbym wiedzieć czy inni uzytkownicy audi 80 z klimatyzacją posiadają filtr kabinowy ??
niestety nie pomogę...
Ale Firmę Auto Swift ul. Ostatnia 1C Kraków polecam jezeli chodzi o R12
klima działa aż miło.
Koszt nabicia 200zł
Nie odgrzybiałem klimy ponieważ juz wymieniałem nagrzewnicę ciepłego powietrza i wszystkie kanały sam wyczysciłem. pozatym gość odradził mi odgrzybianie klimy w aucie w którym nie ma filtra pyłkowego. Dowiedziałem sie w koncu ze klima była prawdopodobnie dokładana.
Chociaż chciałbym wiedzieć czy inni uzytkownicy audi 80 z klimatyzacją posiadają filtr kabinowy ??
R12 VS R134A - piszę po dwóch miesiącach, żeby nie było że niepotwierdzone. Po tym, jak brat nabił do swojej B4 zamiast fabrycznego R12 - R134A, nie ma żadnych niepokojących objawów. Klima działa jak działała, nie ma żadnych nieszczelności, wszystko działa jak należy. Jeździ z klimą non-stop, więc pewnie już coś by się wypieprzyło.
tez mam klime na R12 nabita 134A dwa tygodnie temu. z tego co wiem to nie chodziła kilka lat. nabił mi ją jeden gosc w serwisie zajmującym sie klimatyzatorami przemysłowymi bo nigdzie indziej nie chcieli mi tego zrobic ale niestety nie wymienił przy tym oleju w sprezarce bo go nie mial. teraz z kolei szukam jakiegos serwisu gdzie mi ten olej wymienia zeby zadlugo tak nie jezdzic i nie zniszczyc sperezarki.
klima chłodzi tak średnio. nic gosc nie przerabial. tylko butle z gazem podlaczyl bezpośrednio i nabil.
dodam tylko, że w jednym serwisie proponowali mi jakas niby przerobke klimy ale mialo to kosztowac 800 zeta i w dodatku nie dawali gwarancji, kazali zostawic im auto na pare dni i nie chcieli nic powiedziec co beda robic wiec grzecznie podziekowalem
ps. tez nie mam filtra przeciwpyłkowego. klima manual.
czy to prawda, ze klimy bez filtra przeciwpyłkowego nie wolno odgrzybiac? i dlaczego?
przed uruchomieniem klimy pokusiłem się o odgrzybienie nawiewów poprzez napryskanie tam przez rórkę specjalnego środka w sprayu. po tym zabiegu różnicy większej nie zauważyłem.
klima chłodzi tak średnio. nic gosc nie przerabial. tylko butle z gazem podlaczyl bezpośrednio i nabil.
dodam tylko, że w jednym serwisie proponowali mi jakas niby przerobke klimy ale mialo to kosztowac 800 zeta i w dodatku nie dawali gwarancji, kazali zostawic im auto na pare dni i nie chcieli nic powiedziec co beda robic wiec grzecznie podziekowalem
ps. tez nie mam filtra przeciwpyłkowego. klima manual.
czy to prawda, ze klimy bez filtra przeciwpyłkowego nie wolno odgrzybiac? i dlaczego?
przed uruchomieniem klimy pokusiłem się o odgrzybienie nawiewów poprzez napryskanie tam przez rórkę specjalnego środka w sprayu. po tym zabiegu różnicy większej nie zauważyłem.
czapa, u mnie też ładniej pachnie po odgrzybianiu ale chodziło mi raczej o to, że wcześniej nie było żadnego nieprzyjemnego zapachu
mi też w jednym warsztacie powiedzieli, że nie mogą się podłączyć z maszyną do klimy bo jest wyprodukowana przed 1995 r. i coś im tam nie obsługuje. ale poczytaj dokładnie to co napisałem wyżej. potem nabił mi klime facet w serwisie klimatyzacji przemysłowych - nie miał takiej maszyny jak tamci goście od klimatyzacji samochodowych. podłączył normalnie butle z gazem 134a i tyle. wyglądało to dość nieprofesjonalnie ale co miałem do gadania - nigdzie indziej nie chcieli nawet o tym słyszeć...
a nawiewy odgrzybiłem Plakiem do nawiewów.
mi też w jednym warsztacie powiedzieli, że nie mogą się podłączyć z maszyną do klimy bo jest wyprodukowana przed 1995 r. i coś im tam nie obsługuje. ale poczytaj dokładnie to co napisałem wyżej. potem nabił mi klime facet w serwisie klimatyzacji przemysłowych - nie miał takiej maszyny jak tamci goście od klimatyzacji samochodowych. podłączył normalnie butle z gazem 134a i tyle. wyglądało to dość nieprofesjonalnie ale co miałem do gadania - nigdzie indziej nie chcieli nawet o tym słyszeć...
a nawiewy odgrzybiłem Plakiem do nawiewów.
co dotychże srodków to wydaje mi się ze słuzą one wyłacznie do odświerzenia. do odgrzybiania trzeba jechać na serwis klimatyzacji, gość podłacza w aucie specjalne urządzenie zasilane z +12V zapalniczki, do urządzenia wkręca butelkę w kształcie harmonijki w której jest jakiś płyn. urzędzenie pobeira ten płyn i wypuszcza go w kabinie w formie gazu (coś jak suchy lód) klima musi być włączona i cały obieg jest odgrzybiany i trwa to około 20-30 minczapa pisze:użyłem preparatu Plak firmy Atas kupiony w selgrosie a postępowałem według instrukcji z opakowania
ja u siebie nie mam filtra wiec nie odgrzybiałem bo mi gość powiedział ze szkoda mojej kasy. niebawem zabieram sie za rezanie klimatronika z obecnego A/C wiec pokusze sie o załozenie filtra.