Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 b4] Przy hamowaniu kierownica w lewo....

ODPOWIEDZ
ziutek1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 b4] Przy hamowaniu kierownica w lewo....

Post autor: ziutek1 » 13 mar 2007, 07:27

Co to moze byc?? jak hamuje kierownica momentalnie ucieka mi na lewo.... :-/ prosze o pomoc...
czy mozliwe jest ze kierownica lekko drga przez to że bieznosc nie jest ustawiona? Ile mniejiwecej kosztuje ustawienie zbieznosci (nie wiem jak to sie fachowo nazywa). pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kokolino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Radomir
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Kokolino » 13 mar 2007, 09:41

ziutek1 pisze: jak hamuje kierownica momentalnie ucieka mi na lewo
najpewniej nierówna siła hamowania. Lewe koło hamuje dużo mocniej od prawego. To najczęstsza przyczyna. Do tego mogą dojść duże luzy na wahaczach. A drgania kiery to niewyważone opony, bicie felg bądź samychopon, powichrowane tarcze hamulcowe, luzy na końcówkach drążków kierowniczych. Zbieżność koszuje ok 40 zł przynajmniej u nas. Natomiast w Audi trzeba zrobić całą geometrie tj. zbieżność i kąt pochylenia kół.

mrx1983
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mrx1983 » 13 mar 2007, 18:11

albo sprawdz jeszcze jeden banał,malo powietrza w ktoyms kole :-) tez bedzie sciagac

Misiek_Stce
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Imię: Tomasz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z
Kontakt:

Post autor: Misiek_Stce » 13 mar 2007, 19:40

No to rozumiem to tak ze hamuje lewa strona bardziej... sprubuj odpowietrzyc prawą strone... ;-) i napisz czy pomoglo

Awatar użytkownika
FranoF1
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: FranoF1 » 15 mar 2007, 15:36

...a jak jedziesz na wprost i puszczasz kierownice, to też zbiera na lewo? jeśli tak to musisz jechać ustawić zbieżność ...
...koszt ustawienia na śląsku ok 50zł...

maxer
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: maxer » 18 mar 2007, 12:10

kokolino1 już wszystko właściwie napisał...więc ja dodam tylko że moszesz mieć już opony na szrot...jeśli jest jakaś przytarta to jest podobny objaw jak byś niemiał zbieżności ale to nie przy chamowaniu.

ziutek1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ziutek1 » 19 mar 2007, 00:00

okazalo sie tak: wymienilem oponki i sytuacja calkiem inna nie ucieka kierownica na lewo :) takze wszystko wrocilo do normy.... na szczescie:) dzieki za pomoc pozdrawiam!

Key100l
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Key100l » 23 sty 2011, 21:12

Pozwolę sobie odgrzać kotleta. Niestety po ataku zimy mam duże problemy z jazdą audikiem:-( Jak jadę na wprost i trzymam gaz to jest ok, ale gdy lekko przyhamowuję to kierat zostaje na swoim miejscu a furgon sam zbija dość ostro na lewą stronę:-( Trochę sprawdziłem i wiem tyle, że ma minimalny luz na drążkach przy maglownicy ale to raczej nie to bo tak było wcześniej. Tuleje na wahaczach nowe, końcówki drążków kierowniczych nowe, drążki stabilizacyjne też ok... :-( Sworzeń zwrotniczy jeden i drugi był wymieniany więc pewnie też jeszcze żyją :evil: Sam już nie wiem co jest powodem tego, ale zostaje mi jeszcze jedna opcja, lecz chciałbym żeby ktoś ją potwierdził. A więc mieszkam na wsi i miałem parę razy problemy z zaspami :evil: A, że amorki pozamarzane, przy wykopywaniu się z zaspy cały Macpherson razem z kołem dosyć podskakiwał i powstał dość znaczny luz na prawej górnej poduszce prawego amorka. :-? I teraz pytanie czy luz u góry może mieć aż taki wpływ na jazdę :?: I czy nie powinno być tak, że skoro to prawa strona ma luz to furka nie powinna jechać raczej na prawo?? Proszę o jakieś sugestie bo taka jazda nawet dla mnie jest niebezpieczna bo przy hamowani jestem na lewym pasie :-x Sory, że się tak rozpisałem, ale myślę, że choć trochę naświetliłem Temat.

I mała prośba... Wie ktoś może ile mogą kosztować drążki kierownicze :?: Bo na alledrogo :-D nie ma niestety albo słabo szukam. Z góry dzięki :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hamulce tarczowe, bębnowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl