[80 B4 2.0 ABK] Zacinający się zamek centralny
-
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Danek - nikt mi nie wchodził całe szczęście, na początku wysiadł mi zamek od strony kierowcy...ale to moja wina, za mocno przekręciłem i się obrucił dookoła, jesli już nie mogłem otwierać drzwi od swojej strony zaczołem to robić klapą. Uważałem aby nie przesadzać z siłą ale mimo wszystko wykończył się śmiercią naturalną, też się obkręcił. Teraz zostały mi jeszcze tylko drzwi pasażera. Jeśli tam też padnie zamek może uda mi się wejść rurą wydechową :mrgreen: Z wyjmowaniem nie będzie problemu, ale czy da się to naprawić czy czas pomyśleć i nowychzamkach i nowej stacyjce? MAm zamiar zrobić na pilota ale mimo to nie chcę stu kluczy do jednego auta
Witam wszystkich. Jestem nowym(użytkownikiem AUDI 80) i forumowiczem i jak większość mam kilka jak się okazało typowych problemów z moją "furą". Jednym z nich jest szwankujący centralny zamek tzn. zdarza się dość często,że po otwarciu zamka od strony kierowcy rygiel wychodzi tylko w tych drzwiach a reszta dopiero po uchyleniu drzwi. Tak samo dzieje się kiedy otwieram go pilotem od alarmu tzn. czasami wszystko otwiera normalnie a czasami muszę go otworzyć kluczykiem i uchylić drzwi aby reszta zamków się odryglowała. Co może być tego powodem?
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
guzio, bardzo ciekawy przypadek, nie majstrował ktoś przy wiązce pokrywy bagażnika? Spróbuj podnieść klapę i wtedy zapiąć wsteczny.
[ Dodano: 2008-03-11, 19:34 ]
Kratkoj, na Twoim miejscu przyjrzał bym sie przewodom w przelotce pomiędzy drzwiami a słupkiem, zdemontować tapicerkę również by nie zaszkodziło. Zastanawia mnie ten ruch drzwi, potrzebny do zadziałania centrala.
[ Dodano: 2008-03-11, 19:34 ]
Kratkoj, na Twoim miejscu przyjrzał bym sie przewodom w przelotce pomiędzy drzwiami a słupkiem, zdemontować tapicerkę również by nie zaszkodziło. Zastanawia mnie ten ruch drzwi, potrzebny do zadziałania centrala.
Mnie to wygląda na uszkodzoną krańcówkę przy siłowniku drzwi kierowcy(lub kabli do niej prowadzących)-wchodzą tam trzy przewody na jednym jest cały czas masa,na drugim cały czas +,na trzecim w jednym położeniu + w drugim masa.Łatwo więc sprawdzić.Kratkoj pisze:szwankujący centralny zamek tzn. zdarza się dość często,że po otwarciu zamka od strony kierowcy rygiel wychodzi tylko w tych drzwiach a reszta dopiero po uchyleniu drzwi
IC69 - wiązka w tylnej klapie oryginalna-nie majstrowana, światła tylne i podświetlenie tablicy jest,
ale zrobiłem test wg Twoich wskazówek : wrzuciłem wsteczny (nie zamknął sie zamek) i ruszam tylną klapą i w pewnym momencie zamek się zamyka.
Wszystko wskazuje na to ze wiązka w tylnej klapie.
Pozdrowionka i dzięki za podpowiedź
ale zrobiłem test wg Twoich wskazówek : wrzuciłem wsteczny (nie zamknął sie zamek) i ruszam tylną klapą i w pewnym momencie zamek się zamyka.
Wszystko wskazuje na to ze wiązka w tylnej klapie.
Pozdrowionka i dzięki za podpowiedź
- enzoo
- Audi 80 Klub
- Imię: Mirosław
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
[B3 SD] Centralny zamek
Witam
Ostatnio zauważyłem że są trudności z wyciśnięciem i wciśnieciem dzyndzla od zamykania drzwi. Poprostu jak centralnym zamykam to na początku tak jakby miał opór i później dziwne cyknięcie i dopierow wtedy otwiera się/zamyka się. Z czym to może być związane. ten problem jest tylko w drzwiach kierowcy.
Ostatnio zauważyłem że są trudności z wyciśnięciem i wciśnieciem dzyndzla od zamykania drzwi. Poprostu jak centralnym zamykam to na początku tak jakby miał opór i później dziwne cyknięcie i dopierow wtedy otwiera się/zamyka się. Z czym to może być związane. ten problem jest tylko w drzwiach kierowcy.
[B4 1.9TDI 1Z]centralny nie zamyka klapy
witam mam nastepujacy problem centralny mi nie zamyka klapy aczkolwiek przy podniesionej do gory wszystko dziala wzorowo. To tak jakby zamek dawal zbyt duzy opor i sie nie zamyka. Czy mial ktos podobny problem? I pytanie czy to przyczyna mechaniczna (kluczykiem zamek zamkne i otworze normalnie) czy moze to byc nieszczelnosc bo z tego co wiem to zamki sa pneumatyczne
pozdrawiam
pozdrawiam
ja mam podobnie ale nie mam pojęcia skąd się to bierze. klapę otwieram/zamykam tylko kluczykiem..natomiast też zauważyłem że jak przy otwartym bagażniku przekręcam kluczyk w drzwiach to w klapie słychać pyknięcie: więc na otwartej działa chyba podobnie jak u Ciebie
u mnie dodatkowo czasem dzieje się tak, że jak podniosę klape przy zamknietym centralu to po prostu słychać pssss i otwiera zamki
u mnie dodatkowo czasem dzieje się tak, że jak podniosę klape przy zamknietym centralu to po prostu słychać pssss i otwiera zamki