[80 B4 2.0 AAD]Klekotanie silnika
[80 B4 2.0 AAD]Klekotanie silnika
Mam nadzieje ze wielu z was tak ma ze po dluzszym postoju po odpalaleniu przez ok sekunde silnik przeklekocze Dzieki i pozdr all
Ostatnio zmieniony 19 gru 2006, 17:13 przez Chris, łącznie zmieniany 3 razy.
Spokojnie nie masz sie co denerwowac. To czasem tak jest ze zawory, ktore sa ustawiane hydraulicznie tak zaklekocza przez moment. Dzieje sie to przy zimnym silniku jak np. dlugo stal na zimnym. Zjawisko te mozna zauwazyc czasem i w cieplejsze dni gdy np B4 stoi 2 dni lub dluzej. Potem gdy przychodzimy i odpalamy to przez moment slychac klekotanie jakby pod maska byl Diesel a nie benzyniak U mnie bardzo rzadko slychac te klekotanie zaworow przy odpalaniu na zimnym silniku. Radze wszystkim co jakis czas sprawdzic tez poziom oleju w silniku, gdy jest zimny poniewaz kontrolce cisnienia oleju nie ma co ufac. :idea:
- Rafalski82
- Forum Audi 80
- Organista18
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Doc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Polemizowałbym.Glili pisze:Takie 2-3 sekundowe klekotanie przy rozruchu to normalne, wszystko OK.
To klekotanie jest przyczyną zle trzymających oliwę szklanek.
Jak Wasze 80tki byly nowe, mniej zjezdzone nie klekotały. Po włożeniu nowych szklanek nic nie bedzie klekotać nawet jak auto postoi dlugo.
Oczywiście nie ma co się przejmować jeśli klekotanie ustaje, popychacz napelni się po 3 sekundach, ale nie jest to normalne, zdrowe zjawisko - trzeba mieć tego świadomość
O szklaneczkach mozna poczytać tu http://www.zss.pl/~moto/www_popychacze/popychacze02.htm
- Rafalski82
- Forum Audi 80
ok tylko jak zimny to tego poprostu nieslychac wiec mysle ze moze miec jakis zwiazek z szklankami :roll:Doc pisze:Masochista :shock:wilu8 pisze:to jak jest goracy i przyloze ucho do pokrywyyhm, bo pracuje w sensie motorwilu8 pisze:to slychac prace tego calego mechanizmuWyluzuj to nie napęd elektryczny.wilu8 pisze:wydaje mi sie ze tak ma byc ,co wy na to
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Ja zauważyłem to u siebie 3 razy (po przejechaniu 12tys.) mój ojciec (ma C3 Avant) wyczytał gdzieś w fachowej literaturze (bodajże w książce pokładowej od swojej Niuni) że fabryka mówi że tak może być na zimnym silniku. I nie jest to nic dziwnego. Dopytam jeszcze gdzie to było.Doc pisze:Polemizowałbym.Glili pisze:Takie 2-3 sekundowe klekotanie przy rozruchu to normalne, wszystko OK.
To klekotanie jest przyczyną zle trzymających oliwę szklanek.
Jak Wasze 80tki byly nowe, mniej zjezdzone nie klekotały. Po włożeniu nowych szklanek nic nie bedzie klekotać nawet jak auto postoi dlugo.
Oczywiście nie ma co się przejmować jeśli klekotanie ustaje, popychacz napelni się po 3 sekundach, ale nie jest to normalne, zdrowe zjawisko - trzeba mieć tego świadomość
O szklaneczkach mozna poczytać tu http://www.zss.pl/~moto/www_popychacze/popychacze02.htm
Dokładnie jak napisał Oofol - w sprawie klekotania książka o tym mówi: "WSKAZÓWKA: silnik z zaworami hydraulicznymi może, krótko po pierwszym uruchomieniu silnika po dłuższym przestoju, wydawać odgłosy przypominające hałas uszkodzonych łożysk. Efekt ten występuje wtedy, gdy z popychaczy hydraulicznych wy płynął cały olej i przez to w mechanizmie zaworowym ponownie pojawił się luz (patrz następny rozdział). Lecz nie ma powodu do obaw: odgłos ten milknie po chwili i mechanizm zaworowy ponownie pracuje cicho. Jeślizdarzy się, że pojedynczy popychacz klekocze dłużej, nawet przy rozgrzanym silniku, wtedy powinien zostać skontrolowany (patrz str. 33)."
Dieter Korp
Audi80/90 Reguluję i Naprawiam
strona 26
Dieter Korp
Audi80/90 Reguluję i Naprawiam
strona 26