Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[wszystkie] Amortyzatory Sachs i 30%

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

[wszystkie] Amortyzatory Sachs i 30%

Post autor: Doc » 11 sie 2008, 21:22

Panowie, chciałem Wam opisać taką oto historię.

Wymieniłem w swoim Passacie co prawda 5 000 km temu komplet wahaczy lemfordera, a 2000-2500 km temu komplet amortyzatorów seryjnych katalogowych (gaz-olej) przód i tył Sachs, oraz komplet sprężyn seryjnych firmy KF.
Wszystko nowe z gwarancją i jak widać nie szczędziłem grosza.

Wymieniałem je ponieważ miałem dość sportowego zawieszenia, a było to H&R.

Pojechałem do stacji diagnostycznej i pomiar amortyzatorów przód i tył wyszedł w okolicy 30%.
Na aucie posiadam nowe 17 calowe felgi i nowe opony yokohama 225/45/17.

Diagnosta dowiedział się ode nie, że wszystko jest nowe i firmowe, spojrzał pod auto, potwierdził.
Zadałem mu wówczas pytanie. Co z tym pomiarem, dlaczego 30 % ta maszyna pokazuje ?
On tak niejednoznacznie zaczął coś przebąkiwać, że jakby powietrza z kół upuścić, że jakby coś tam, a poza tym już zniesiono obowiązek badań amorków na diagnostyce i że ogólnie nie patrzeć na to przez palce.
W każdym bądź razie żadnej jednoznacznej odpowiedzi mi nie dał o tak lichym wyniku pomiaru.

Powiedzcie co o tym myśleć ?
Auto jest oczywiście zwarte, nie jest rozlazłe, twarde dość i wszystko z nim ok. Amortyzatory są sprawne, trzymają super, koła nie odskakują. Twierdze to jeżdząc.

Olać, czy dochodzić do tego czemu taki pomiar wyszedł ? Amorki są na gwarancji.

Pozdrowienia.

Awatar użytkownika
Bastek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Bastek » 11 sie 2008, 21:35

Może koleś miał maszynę do pomiarów walniętą i warto byłoby skonsultować się z innym diagnostą?

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Kontakt:

Post autor: Doc » 11 sie 2008, 21:37

Bastek, po mnie wjchała stara, sparciała, pordzewiała vectra i miała coś około 55%.
Zastanawiam się, może zestaw nowych sprężyn, nowych amorków i nowych twardych, niskich, szerokich opon spowodował taki wynik ?

Awatar użytkownika
Bastek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Bastek » 11 sie 2008, 22:01

W takim razie ciężko znaleźć jakieś logiczne wytłumaczenie. Z tego co piszesz, to jest prawie, że niemożliwe uzyskanie 30% skuteczności przy nowym osprzęcie. O ile maszyna mogłaby się z jakiś powodów pomylić, o tyle twoje doświadczenia i wrażenia z jazdy mówią, że wszystko powinno być ok.
Może masz jakąś inną zaprzyjaźnioną stację obsługi? Z tego co pamiętam, to twój teść jest mechanikiem? Może byś jeszcze z nim się skonsultował?

Awatar użytkownika
kyjo
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: kyjo » 11 sie 2008, 22:12

dziwna sytuacja ja bym jeszcze dał te 20PLN i pojechał na inną stacje sprawdzić bo skoro mówisz że czujesz że zawiecha jest wporządku to jakim prawem tylko 30%?
W moim starym samochodzie jak miałem 40% to już dobrze nie tłumił dziór wiec niewiem.

marcinelk13
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: marcinelk13 » 11 sie 2008, 23:09

kyjo pisze:dziwna sytuacja ja bym jeszcze dał te 20PLN i pojechał na inną stacje sprawdzić bo skoro mówisz że czujesz że zawiecha jest wporządku to jakim prawem tylko 30%?
W moim starym samochodzie jak miałem 40% to już dobrze nie tłumił dziór wiec niewiem.
u taty w audi trzymanie lewego amortyzatora z przodu to całe 5% :lol: ;-) ale przed chwilą zamówiłem na allegro amory sachsa, odboje i osłony sachsa, i poduszki zamortyzatora lemfordera i powinno być lux <czapa>

Awatar użytkownika
Kokolino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Radomir
Kontakt:

Post autor: Kokolino » 12 sie 2008, 07:21

Doc pisze:Zastanawiam się, może zestaw nowych sprężyn, nowych amorków i nowych twardych, niskich, szerokich opon spowodował taki wynik ?
I tu masz rację .
Na twardych zawiasach na badaniu amortyzatorów wynik nawet wychodzi 20%, do tego dochodzi niski profil opony za dużo powietrza.
Zeby stwierdzić jednoznacznie wynik trzeba by było zrobić wydruk dla tłumienia w poszczególnych częstotliwościach ale to już wyższa szkoła jazdy i nie każdy to potrafi.
Niczym się nie przejmuj jak masz wszystko nowe i auto jest sztywne to taki wynik jest normalny.
A diagnosta nie ma racji że badanie amorków jest już nieobowiązkowe albo faktycznie nie wie jak jest albo nie wiedział co Ci powiedzieć i chciał się pozbyć niewygodnego klienta.

noorbi

Post autor: noorbi » 12 sie 2008, 07:52

Doc pisze:Olać, czy dochodzić do tego czemu taki pomiar wyszedł ?
ja olałbym zupełnie, jesli czujesz że prowadzi sie OK i nie buja, to szkoda sobie krew psuć.
U mnie tego samego dnia po wymianie amorków i reszty zawiechy pokazało 60 %. Takie maszyny...

Awatar użytkownika
misiek440
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Kontakt:

Post autor: misiek440 » 12 sie 2008, 08:21

wyniki tych maszyn są fatalne i wcale nie dają obrazu jakie są amory :cry: . Więcej sprawdzisz bujając amorem. Jedyne kiedy trzeba się bać jakbyś maił 100% albo 120% tak jak znajomy :-P

Awatar użytkownika
Solskier
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2,2 AAN
Kontakt:

Post autor: Solskier » 12 sie 2008, 08:35

Wg mnie to wina szerokiej, niskiej i twardej gumy na kole, wg mnie szkoda zawracac sobie głowe <ok>

ODPOWIEDZ

Wróć do „Amortyzatory i sprężyny”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl