[B4 2.3 NG] Drgania silnika na wolnych obr.
[B4 2.3 NG] Drgania silnika na wolnych obr.
Od niedawna pojawiły się drgania silnika na wolnych obrotach. Obroty są w normie (ok. 900) ale silnikiem trzęsie i pracuje jakoś nierówno. Stojąc z tyłu samochodu przed pojawieniem się tych objawów, słychac było tylko delikatny pomruk wydechu, a teraz dziwnie i nierówno "pierdzi". Po otworzeniu maski usłyszałem, że coś syczy z okolic kolektora dolotowego. Nie wiem czy tak było czy nie, bo wcześniej nie było powodu żeby zwracac na to szczególną uwagę, tym bardziej że nie syczy fest głośno na wolnych obrotach. Po przegazowaniu syczenie ustaje ale jak schodzi z obrotów to aż gwiżdże (!) i to naprawdę głośno. Czy to oznacza że dolot sie rozszczelnił i stąd te objawy? Czy te dźwięki to ewidentnie przyczyna tych drgań i nierównej pracy silnika? Proszę o radę. Pozdrawiam.
- grzechas_audi
- Forum Audi 80
Re: [B4 2.3 NG] Drgania silnika na wolnych obr.
vac pisze:Od niedawna pojawiły się drgania silnika na wolnych obrotach. Obroty są w normie (ok. 900) ale silnikiem trzęsie i pracuje jakoś nierówno. Stojąc z tyłu samochodu przed pojawieniem się tych objawów, słychac było tylko delikatny pomruk wydechu, a teraz dziwnie i nierówno "pierdzi". Po otworzeniu maski usłyszałem, że coś syczy z okolic kolektora dolotowego. Nie wiem czy tak było czy nie, bo wcześniej nie było powodu żeby zwracac na to szczególną uwagę, tym bardziej że nie syczy fest głośno na wolnych obrotach. Po przegazowaniu syczenie ustaje ale jak schodzi z obrotów to aż gwiżdże (!) i to naprawdę głośno. Czy to oznacza że dolot sie rozszczelnił i stąd te objawy? Czy te dźwięki to ewidentnie przyczyna tych drgań i nierównej pracy silnika? Proszę o radę. Pozdrawiam.
miałem to samo w mojej audicy, guma która jest na dolocie powietrza musi być zmurszała lub popękana a w tym silniku nie może być lewego powietrza bo zaraz auto nierówno chodzi. ja wymieniłem gume i jest ok ale ciężko taką dostać nawet na allegro, ceny używanych to od 100-180 zł a nowa to już wogóle ceny z kosmosu. mam nadzieję że moje wskazówki pomogą pozdrawiam
grzechas_audi pisze:miałem to samo w mojej audicy, guma która jest na dolocie powietrza musi być zmurszała lub popękana a w tym silniku nie może być lewego powietrza bo zaraz auto nierówno chodzi. ja wymieniłem gume i jest ok ale ciężko taką dostać nawet na allegro, ceny używanych to od 100-180 zł a nowa to już wogóle ceny z kosmosu. mam nadzieję że moje wskazówki pomogą pozdrawiam
no guma jest w nienajlepszym stanie :-x
zastanawiałem się ile taka może kosztowac i gdzie taką dostac...
więc mamy już chyba przyczynę, od spodu gdzie wchodzi odma jest popękana jak diabli...
gdzie szukac skoro nawet na allegro jest z tym problem?
- grzechas_audi
- Forum Audi 80
vac pisze:grzechas_audi pisze:miałem to samo w mojej audicy, guma która jest na dolocie powietrza musi być zmurszała lub popękana a w tym silniku nie może być lewego powietrza bo zaraz auto nierówno chodzi. ja wymieniłem gume i jest ok ale ciężko taką dostać nawet na allegro, ceny używanych to od 100-180 zł a nowa to już wogóle ceny z kosmosu. mam nadzieję że moje wskazówki pomogą pozdrawiam
no guma jest w nienajlepszym stanie :-x
zastanawiałem się ile taka może kosztowac i gdzie taką dostac...
więc mamy już chyba przyczynę, od spodu gdzie wchodzi odma jest popękana jak diabli...
gdzie szukac skoro nawet na allegro jest z tym problem?
szukaj na allegro całych samochodów na części, najlepiej daj części samochodowe, do wyszukarki wpisz audi 80 i cena od złotówki i dzwoń. powinieneś coś znaleźć, ja tak kupiłem gume za 150zł. jak znajdziesz gumę i pomoże to daj znać. powodzenia życze pozdro
grzechas_audi pisze:ja wymieniłem gume i jest ok ale ciężko taką dostać nawet na allegro, ceny używanych to od 100-180 zł a nowa to już wogóle ceny z kosmosu. mam nadzieję że moje wskazówki pomogą pozdrawiam
Znalazłem gumę w serwisie audi w Gliwicach. Koszt 250zł, nowiutki oryginał i chyba się skuszę. Obdzwoniłem już kilkanaście miejsc i niestety. Samochodem chcę trochę pojeździć więc nie będę chyba żałował. Cena nie jest nawet dwukrotnie wyższa niż za używkę więc myślę że warto. Jak tylko zrealizują zamówienie i zamontuję gumę to dam znać.
Pozdrawiam <ok> <ok>
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
Jeśli dobrze zlokalizowałeś nieszczelność to 250zł za nówkę mozna dać.Ja miałem ten sam objaw,ale winny był przewód powietrza(gumowa rurka)między kolektorem dolotowym a krokowcem.Najlepszym sposobem lokalizowania syczenia,stuków itp.jest przewód paliwowy.Bierzesz rurkę ok.0,5metra długości (najlepiej taką na metry z motoryzacyjnego przezroczystą jak do układu spryskiwaczy,czy paliwa itp.) jeden koniec przykładasz do ucha i drugim osłuchujesz podejrzane miejsca.System działa <ok> sprawdzony :mrgreen:
- grzechas_audi
- Forum Audi 80
vac pisze:grzechas_audi pisze:ja wymieniłem gume i jest ok ale ciężko taką dostać nawet na allegro, ceny używanych to od 100-180 zł a nowa to już wogóle ceny z kosmosu. mam nadzieję że moje wskazówki pomogą pozdrawiam
Znalazłem gumę w serwisie audi w Gliwicach. Koszt 250zł, nowiutki oryginał i chyba się skuszę. Obdzwoniłem już kilkanaście miejsc i niestety. Samochodem chcę trochę pojeździć więc nie będę chyba żałował. Cena nie jest nawet dwukrotnie wyższa niż za używkę więc myślę że warto. Jak tylko zrealizują zamówienie i zamontuję gumę to dam znać.
Pozdrawiam <ok> <ok>
no to super, faktycznie 250zł nie jest drogo... napewno pomoże, powodzenia życze
luk_OP_Q89 pisze:Jeśli dobrze zlokalizowałeś nieszczelność to 250zł za nówkę mozna dać.Ja miałem ten sam objaw,ale winny był przewód powietrza(gumowa rurka)między kolektorem dolotowym a krokowcem.Najlepszym sposobem lokalizowania syczenia,stuków itp.jest przewód paliwowy.Bierzesz rurkę ok.0,5metra długości (najlepiej taką na metry z motoryzacyjnego przezroczystą jak do układu spryskiwaczy,czy paliwa itp.) jeden koniec przykładasz do ucha i drugim osłuchujesz podejrzane miejsca.System działa <ok> sprawdzony :mrgreen:
Faktycznie to była rurka między krokowcem a kolektorem.
Gumę i tak wymienię bo już zamówiłem a moja jest naprawdę w opłakanym stanie.
Dzięki wielkie i pozdrawiam.