Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Wzmacniacz - wybor + dobor tuby

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
piku
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: piku » 13 sie 2008, 00:51

Panowie tak w sprawie "Tuba" a Obudowa Tubowa małe sporostowanie.

Sorki za OT 8-)

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 13 sie 2008, 04:03

Duch pisze:Spokojnie tam ;-) Wiec tak pierwszy raz podłączałem to wszystko od nowa czyli: głośniki pod wzmacniacz ,radio i Skrzynie. Jak udało mi się to podłączyć to powiem szczerze :mrgreen: że ciężko usiedzieć .Bardzo fajną sprawą jest opcja w wzmacniaczu że można ustawić tak że graja tylko niskie tony wtedy tak się lusterka trzęsą i tablica rejestracyjna z tyłu że aż za mocno wiec sobie zmniejszyłem ;-) hehe. Dla mnie to wystarcza w całości naprawdę dziękuję za podpowiedz mam nadzieję że będzie mi służyć długo :-) jeszcze tylko przednie głośniczki podłącze pod wzmacniacz bo mi zostały. Mam tylko jeden problem słyszę swoje obroty silnika w głośnikach gdy odpalony jest silnik nie wiem co to jest ale jak dam głośniej muzykę to nie słychać za bardzo :shock: Może dla tego że poprowadziłem obok siebie kabel zasilający z tym niebieskim co gdy wyłączasz radio to wyłącza się wzmacniacz?A jeszcze bardziej to może to że kable są zwinięte razem wszystkie obok wzmacniacza :idea: Będę próbował jakoś pooddzielać kable
No to się cieszę że jesteś zadowolony. Zakłucenia mogą pochodzić ze zwiniętych kabli a jeszcze inny powód to układ eliminujący zakłócenia w alternatorze.

piku - to tez nie jest do końca tuba - to jest obudowa band-pass bodajże 5. stopnia ;-)

Maxi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Maxi » 13 sie 2008, 12:03

Oofol pisze: piku - to tez nie jest do końca tuba - to jest obudowa band-pass bodajże 5. stopnia
Buhah :)

Obudowa ktora zaprezentowal piku to jak najbardziej obudowa tubowa:)
Polecam poszukac na google jak wyglada band-pass :)

Awatar użytkownika
piku
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: piku » 13 sie 2008, 14:53

Oofol pisze:piku - to tez nie jest do końca tuba - to jest obudowa band-pass bodajże 5. stopnia
Kolego Oofol czytając twoją wypowiedz uśmiałem sie od ucha do ucha... ale nie o tym mówie juz tłumacze dlaczego, nie ma takiej obudowy jak "band-pass 5 stopnia" są tylko obudowy Band Pass 4 rzędu, oraz 6 rzędu, polecam po szukać i poczytac o nich np tu http://www.audiomania.info/articles.php?id=32

Kolejna sprawa także polecam po czytać o Obudowach Tubowych skromnie ale dość dobrze jest wyjasnione tu http://www.audiomania.info/articles.php?id=45

Duch Przepraszam za Ot w twoim temacie, ale w niektórych kwestiach nie da sie przejść obojętnie <ok>

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 14 sie 2008, 03:23

Dobra pomyliłem słowa "rzędu" i "stopnia" i użyłem słowa "bodajże".
Widzę że mamy niezłych teoretyków na forum - może byście się pochwalili Panowie własnymi konstrukcjami w innym wątku żeby nie robić OTpów...
Może i jest to rodzaj tuby ale jest to też obudowa bandpass - port nie musi mieć przekroju owalnego, może być podłużny, szerokości kolumny. Co do audiomanii to korzystam z tego portalu już jakiś czas ;-)

Awatar użytkownika
barteq289
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: barteq289 » 08 kwie 2009, 12:08

co myślicie o tej skrzynce??
magnat_edition_b30
jaki do niej wzmacniacz by się nadał - do 200zł max
pod wzmacniacz chciałbym podłączyć tube i przedni zestaw głosników odseparowanych Clariona bo póki co głosniki sa podpięte pod radio 4x50 ale z racji tego, że głośniki które mam zamontowane w tylnych drzwiach (oryginał nokii) posiadają jakieś wewnetrzne wzmacniacze to przód gra dużo ciszej - jak myślicie??

pod wzmacniacz chciałbym podłączyć tube i przedni zestaw głosników odseparowanych Clariona bo póki co głosniki sa podpięte pod radio 4x50 ale z racji tego, że głośniki które mam zamontowane w tylnych drzwiach (oryginał nokii) posiadają jakieś wewnetrzne wzmacniacze to przód gra dużo ciszej - jak myślicie??[/quote]

albo po prostu w ten sposób to zrobić - cały zestaw - pociągnie to ładnie??
skrzynia_magnat_b30_wzmacniacz_magnat
Ostatnio zmieniony 28 gru 2011, 12:20 przez barteq289, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 08 kwie 2009, 14:09

Ten zestaw nie pociągnie ładnie ponieważ wzmacniacz jest 2kanałowy - musisz go zmostkować do skrzyni. Żeby zasilić i przód i skrzynię musisz zakupić wzmacniacz 4 kanałowy i w cenie do 200zł polecam używkę.
Może taki:
wzmacniacz_magnat_century_520
axton_impact_c500_4_kanaly_500w
gta_4100

A co do większej głośności tyłu nad przodem to w radiu jest regulacja "FADER" /przód-tył/
Ostatnio zmieniony 28 gru 2011, 12:20 przez Oofol, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
barteq289
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: barteq289 » 08 kwie 2009, 14:25

Oofol tzn., że da się podłączyć do tego wzmacniacza i głośniki i skrzynie - tylko moge nie osiągnąć satysfakcjonującego efektu??

Awatar użytkownika
miglanc88
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: miglanc88 » 08 kwie 2009, 16:11

Panowe tak czytam sobie caly temacik ogladam linki z allegro ktore sobie wzajemnie wysylacie, i tak troszke sie boje o Was bo lapiecie sie (nie wszyscy ale dobra polowa) na tytuly aukcji " mega bass" "hit cenowy potezny bass" itp itd.a cena kompletu 399,- o_O. ja oczywiscie rozumiem iz kazdy kupuje to na co go stac. Tylko pytacie czy to ladnie zagra i czy bedzie "fast walilo" w aucie,i teraz pytanie kto co preferuje i kto jak rozumie slowo "ladnie zagra" badz bedzie "walilo"? do rzeczy...z wlasnego doswiadczenia wiem ze glosniki typu balupunkt czy tez magnat nie beda "walily" i nie zagraja ladnie na dluzsza mete, owszem pierwsze miesiace beda graly tak jak zaklada producent,(czyli w miare ok) ale po czasie zawieszenie glosnika robi sie jak gazeta i glosnik nie robi pozadanego zejscia. oczywiscie jesli ktos lubi jak mu tablica rejestracyjna brzeczy to sobie moze kupic owe zsetawy. ale jesli ktos chce zeby rejestracja brzeczla kolesiowi dwa auta przed toba to kupujta ludzie Rockforda;) takze Panowie nie dajcie sie zwiesc takim aukcjom, lepiej troszke dluzej pozbierac i pokoleji kompletowac naprawde dobry sprzet. wiem ze nie kazdy sie zna, ale teraz jest tyle portali ze naprawde bez problemu najwiekszy laik sie odnajdzie. tyle odemnie;) pozdrawiam (tak na marginesie 400zl to ja za sam bezpiecznik dalem;P)

Awatar użytkownika
PawelG
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PawelG » 08 kwie 2009, 22:31

miglanc88, pytają zazwyczaj ci, którzy nie znają odpowiedzi (tak ogólnie), więc nie dziw się że podają linki mało wartościowe. Jest za to kilka osób, które dość profesjonalnie odpowiadają i prostują zapędy, więc właściwie nie wiem o co ci chodzi.
miglanc88 pisze:ale jesli ktos chce zeby rejestracja brzeczla kolesiowi dwa auta przed toba to kupujta ludzie Rockforda;)
Tego natomiast już kompletnie nie łapię...
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2009, 22:56 przez PawelG, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
barteq289
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: barteq289 » 09 kwie 2009, 11:34

Nigdy Magnata nie uważałem za złą firmę więc nie wiem o co całe to zamieszanie w szczególności, że nie zajmuję się sprzętem CA profesjonalnie i nie mam zamiaru jeździć na żadne zawody CA, potrzebuje zwykłej skrzynki - która wypełniłaby resztę głośników, jeśli ktoś ma ochotę wydawać 400zł za bepiecznik to jego sprawa - zastanawiam się tylko co to za bezpiecznik i co on robi??bo za takie pieniądze to powinien dodatkowo chłodzić piwo i robić masaż :-P wracając do tematu - można pod tem wzmacniacz podłączyć i głośniki i skrzynke?? czy tylko skrzynke??

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 09 kwie 2009, 13:11

Bartek - Pod ten wzmacniacz który zaproponowałeś podepniesz albo skrzynkę albo przód. On ma tylko dwa kanały.

miglans88 - Nie wnikam w jakim stopniu zajmujesz się CA ale wnioskując po twojej wypowiedzi to preferujesz raczej DB Drag - co jak ogólnie wiadomo przyciąga fanów "mocnego łupnięcia". RF jest ceniona ale głównie w tym środowisku - nie mówię że robią zły sprzęt ale do SoundOff - co jest kwintesencją zawodów się nie bardzo nadaje.
Skoro czytałeś forum zapewne zorientowałeś się iż 99% pytań tutaj zadawanych jest w zasadzie błahych, a odpowiedzi mało pomocne realnie patrząc na sprawę gdyż KAŻDY inaczej odbiera dźwięk i powinien przed zakupem sprzętu do odsłuchać.
Nie każdy ma pieniądze aby zakupić sprzęt przynajmniej Mid-Range a co więcej, nie ma takich potrzeb i zapędów.

Marketing czyni swoje - firmy się reklamują, tworzą przykuwającą oczy stylistykę a ludzie kupują. Ci którzy się nie znają i/albo maj po raz pierwszy coś takiego w "łapkach" są zachwyceni.

Co do Magnata to jak by szanowni nie wiedzieli wraz z MacAudi przejęte zostały przez Phase /w zeszłym roku/ i teraz sprzet zaczyna być coraz lepszy.

Tyle odemnie.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
miglanc88
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: miglanc88 » 11 kwie 2009, 12:33

a czy ja gdzies napisalem ze jestem znawca?? raczej nie. i za znawce sie nie uwazam, tylko napisalem swoje zdanie na temat podanych glosnikow i wzmacniaczy bo ze sprzetem mam stycznosc praktycznie od zawsze i wiem co i jak gra, wypowiedz ze Rockford Fosgate nie nadaje sie do SoundOff... pozostaiwe bez komentarza. a wypowiedz Audi_A6 kompletnie nie wiem do czego sie miala odniesc, wiec dam sobie na luz z tym tematem zeby sie bez sensu nie poklucic :-P kazdy ma swoje racje i niech tak pozostanie, ja nikomu nie narzucam marki RF, tylko ja chwale;))) pozdro

PS. a ten bezpiecznik nie chlodzi piwa niestety i nie robi masazu :-P lecz ma 200A i chroni instalacje mojej niuni przed spaleniem kiedy 1.5kW RMS trzesie autem i skoki napiecia sa bardzo nieprzyjazne;/

Tofil19
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Tofil19 » 11 kwie 2009, 13:10

Przepraszam ze sie wtracam do tematu ale z tych wypowiedzi wynika ze troche sie znacie na CA i chcialbym sie dowiedaiec czy moj wybor glosnikow do 800,900 zl jest trafny wybralem dego tylko nie wiem ktora seria bedzie lepsza czy sp-650 czy po-650.I czy ten zestaw nizej znajduje sie w tej samej klasie:
Radio:pioneer deh-p9300r
Przod:dego sp-650 lub po-650
wzmak:pioneer gm-x904 i drugi gm-x944
sub:infinity kappa perfect 12vq
kondensator dietz
wszystko podane mam tylko sie nad glosnikami zastanawiam.

Awatar użytkownika
miglanc88
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: miglanc88 » 11 kwie 2009, 20:41

Tofil19...ja bym polecal Tobie SP-650 z dwoch powodow, 1! to to iz SP maja 10 watt rms wiecej od PO (SP ma 100 Watt RMS zas PO ma 90Watt RMS), oraz w SP pasmo przenoszenia jest wieksze o 5kHz czyli dosyc duzo (SP ma od 50HZ do 30kHz zas PO ma od 60 do 25) skutecznosc db maja taka sama. obstawiam na SP-650;))pozdrawiam

PS. kozackie glosniczki! klasa HI-END mowi sama za siebie :-) sam bym takie przygarnal :-D
Ostatnio zmieniony 28 gru 2011, 12:29 przez miglanc88, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl