[80 B4 2.0 ABT] Jaki kąt wyprzedzenia zapłonu??
[80 B4 2.0 ABT] Jaki kąt wyprzedzenia zapłonu??
Witam jaki powinien być kąt wyprzedzenia zapłonu na benzynie a jaki na gazie bo słyszałem, że na gazie powinno się zapłon przyspieszyć :?:
Ostatnio zmieniony 17 cze 2007, 23:47 przez baskonik, łącznie zmieniany 1 raz.
Na bęzynie 6 stopni =- 1, a na gazie możesz sobie trochę przyspieszyć o ok 5 stopni. Ja mam gaz w ABT i mam ustawione na 6 stopni. Ustaw sobie na 6 i próba potem na 21 i próba. Zobaczysz jak jest lepiej i sobie ustawisz. Możesz też próbować innych wartości z tego przedziału i probować, zobaczysz kiedy będzie najlepiej i sobie zostawisz.
witam
ja w swoim audi (1800-gaźnik) przyspieszyłem zapłon metodą prób i błędów, w chwili obecnej jak jeździ nią moja Balbina spala max9 l/100km, ostatnio byliśmy nad morzem, trasa około 300km, ja prowadziłem, dość ostra i szybka jazda bez oszczędzania, 310km i 30l LPG, w trasie powrotnej wynik się powtórzył. uważam to za bardzo dobry wynik
ja w swoim audi (1800-gaźnik) przyspieszyłem zapłon metodą prób i błędów, w chwili obecnej jak jeździ nią moja Balbina spala max9 l/100km, ostatnio byliśmy nad morzem, trasa około 300km, ja prowadziłem, dość ostra i szybka jazda bez oszczędzania, 310km i 30l LPG, w trasie powrotnej wynik się powtórzył. uważam to za bardzo dobry wynik
Przy gaźniku powinno być 18 stopni przy podłączonym podciśnieniu bez niego na 0 przy wtrysku około 6 stopni. Przy gazie kat powinnien byc wyprzedzony w stosunku do benzyny o jakieś 2-3 stopnie ale do prędkości około 2500 obr potem powinie zostać lekko opóźniony ze względu na większość odległość do pokonania oraz wolniejsze spalanie