[b4 abk]rozrzad,panowie pomocy
[b4 abk]rozrzad,panowie pomocy
jestem w szwecji,ciezko tu o mechanika wiec sam wymnienilem pasek rozrzadu.nie znalazlem puktow wiec sam porobilem pare kresek.i sie zgraly po wymnianie,lecz kulawo chodzi na wolnych obrotach.co to moze byc
To chyba w dieslutomek b4. pisze:czytalem cos o kacie wtrysku ze nalezy ustawic po wymnianie,
Jeśli przed wymianą było wszystko ok to ja obstaje,że to zapłon jest przestawiony.Też zmieniałem sam rozrząd i koła na znaki wszystko ładnie pięknie a po odpaleniu wolne obroty skakały,czasem nawet zgasł.Okazało się,że podczas napinania paska koło aparatu zapłonowego przesunęło się o ząbek czy dwa i miałem opóźniony zapłon-stąd te cyrki.Naszczęście w ABT ustawić zapłon to bułka z masłem jak się ma lampę.Niestety u ciebie w ABK to już inna bajka i nie jest to takie hop siup :roll:
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
oryginalne punkty ustawienia rozrządu, wałek rozrządu znaczek OT i strzałka na obudowie plastikowej , wał silnika kreska na kole pasowym wału i strzałka na obudowie plastikowej, koło aparatu zapłonowego ustawione tak aby palec był skierowany na kreskę na obudowie aparatu zapłonowego ( zapłon na 1 cylinder), niestety korekta ustawienia zapłonu moze byc konieczna po wymianie paska. procedura była juz opisywana kilkakrotnie trzeba poszukać.
wielkie dzieki za te info,lecz obudowe przy walku szlak mi trafil na tym trrzecim kole (chyba od zaplonu)terz porobilem kreski.dlatego mysle ze to cos innego.brak mi pomyslow :cry: grubsza sa to falujace obroty z checia do zgasniecia,tak jakby nie palil na wszystkie gary
[ Dodano: 2008-08-17, 21:26 ]
i co jest z tym zaplonem ze tak latwo z nim nie pujdzie??
[ Dodano: 2008-08-17, 21:26 ]
i co jest z tym zaplonem ze tak latwo z nim nie pujdzie??
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
musisz zablokować ECU. zapalasz silnik odpinasz wtyczke od niebieskiego czujnika i dajesz 3x gazu ponad 3 tyś obr. silnik powinien wejść w stan pracy awaryjnej i zablokowac zapłon, wtedy kręcisz aparatem żeby ustawic zapłon, jak masz lampe stroboskopową to ustawiasz na kreskę na kole zamachowym we wzierniku skrzyni biegów przy obr 2500, jak nie masz lampy to na początek możesz spróbować ustawić na słuch (jak dawniej w starym poldku), dokręcasz aparat, potem podpinasz wtyczkę do czujnika gasisz silnik, uruchamiasz jeszcze raz i zostawiasz aż się włączy wentylator sam ( nie gazujesz).
tomek b4., masz tutaj opisane:
1. Uruchomić silnik,
2. Zdjąć wtyczkę czujnika temperatury dla ECU (niebieskiego),
3. Zwiększyć trzykrotnie obroty silnika powyżej 3500 obr./min,
4. Utrzymywać obroty silnika na poziomie ok. 2250 obr./min,
5. Przy tych obrotach ustawić zapłon 6° (+-1),
6. Zmniejszyć obroty do poziomu biegu jałowego,
7. Założyć wtyczkę czujnika temperatury dla ECU (niebieskiego),
8. Zwiększyć trzykrotnie obroty silnika powyżej 3500 obr./min,
kolega Darecki3037, mówi chyba o resetowaniu komp. z tego co mi się wydaje, to tego chyba sie nie robi.
1. Uruchomić silnik,
2. Zdjąć wtyczkę czujnika temperatury dla ECU (niebieskiego),
3. Zwiększyć trzykrotnie obroty silnika powyżej 3500 obr./min,
4. Utrzymywać obroty silnika na poziomie ok. 2250 obr./min,
5. Przy tych obrotach ustawić zapłon 6° (+-1),
6. Zmniejszyć obroty do poziomu biegu jałowego,
7. Założyć wtyczkę czujnika temperatury dla ECU (niebieskiego),
8. Zwiększyć trzykrotnie obroty silnika powyżej 3500 obr./min,
kolega Darecki3037, mówi chyba o resetowaniu komp. z tego co mi się wydaje, to tego chyba sie nie robi.
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
audiktom przecież to samo napisałem odnośnie ustawienia zapłonu w ABK, dodatkowo na koniec warto zrobić reset ECU. U mnie np miałem jakąś awarie zapłonu bo punkt skakał i wg lampy byłby problem z ustawieniem, ustawiłem więc po starodawnemu i silnik chodził bez zarzutu. Nie wszystko się czasem da naprawić wg książki.
- Darecki3037
- Audi 80 Klub