[80 b4 2.3] srodek do czyszczenia silnika
-
- Forum Audi 80
[80 b4 2.3] srodek do czyszczenia silnika
witam. chcialbym sie dowiedziec czy jest srodek aby przemyc srodek silnika?? bo mam taki problem, jak wleje nowy olej to odrazu jest czarny, a mam drugi samochod to jak wleje do niego olej to mam caly czas czysty od wymiany do wymiany. i jak sie myje srodek silnika??
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
W niektórych motorach np.HDI olej mimo że jest świeży posiada ciemne zabarwienie po niewielkim przebiegu.Nie jest to wadą a cechą charakterystyczną.Gdybyś w spuszczanym oleju znalazł drobinki,opiłki to jest powód do zmartwień,samo zabarwienie nie świadczy o awarii jednostki napędowej.Jeśli olej wymienia warsztat to zdarzają się oszuści uzupełniający stan a kasują za wymiane,jeżeli sam wymieniasz olej to nie ma takiego ryzyka.Jeśli samochód nie kopci,nie ubywa oleju,ma prawidłowy stopień sprężania,pracuje ok.to nie widze powodu do paniki.Próba płukania silnika w celu usunięcia osadów może spowodować rozszczelnienie(nie musi ale może).
-
- Forum Audi 80
Ja również bym płukanek nie zalecał, z tego względu że silnik nie jest jakiś nowy tylko swoje już przeżył! a tak jak koledzy piszą, olej pracuje a jeśli z silnikiem nie dzieje się nic złego nie bierze zbyt dużej ilości oleju ani nie kopci jak lokomotywa! to lepiej nie ruszać, bo czasem możesz być nie zadowolony z tego płukania