[B4 ABT Avant] Poduszka amortyzatora i skrzypienie?
-
- Forum Audi 80
[B4 ABT Avant] Poduszka amortyzatora i skrzypienie?
Witam
Mam problem z dzwiękiem przy skręcaniu w prawo na asfalcie jak stoję przenosi się do kabiny tak jakby z kierownicy. Wszystkie elemęty zawieszenia nasmarowałem tzn. wstrzyknęłem olej do końcówek drążków, nasmarowałem maglownice, także kolumne kierowniczą. Jak wymieniałem opony to koleś powiedział, że mam luz z lewej strony na Mc Personie tzn. łożysko w poduszce czy coś w tym stylu. Auto stało 3 m-ce po stłuczce i mogło się zapiec chyba tak gdzieś słyszałem. Ponadto jak zrobie zryw na trawie to zlewej strony stasznie coś tak jakby uderzało ale tylko jak zrobie zryw. Proszę o pomoc. Słyszałem, że jak łożysko wysiądze to ten dzwiek może przenosić się do kabiny ale ja go słysze tylko na postoju pod opciążeniem np. na asfalcie.
Mam problem z dzwiękiem przy skręcaniu w prawo na asfalcie jak stoję przenosi się do kabiny tak jakby z kierownicy. Wszystkie elemęty zawieszenia nasmarowałem tzn. wstrzyknęłem olej do końcówek drążków, nasmarowałem maglownice, także kolumne kierowniczą. Jak wymieniałem opony to koleś powiedział, że mam luz z lewej strony na Mc Personie tzn. łożysko w poduszce czy coś w tym stylu. Auto stało 3 m-ce po stłuczce i mogło się zapiec chyba tak gdzieś słyszałem. Ponadto jak zrobie zryw na trawie to zlewej strony stasznie coś tak jakby uderzało ale tylko jak zrobie zryw. Proszę o pomoc. Słyszałem, że jak łożysko wysiądze to ten dzwiek może przenosić się do kabiny ale ja go słysze tylko na postoju pod opciążeniem np. na asfalcie.
Ostatnio zmieniony 24 lip 2008, 16:15 przez rajczakowskab., łącznie zmieniany 1 raz.
Więc nie pozostaje nic innego jak sprawdzenie poduch amortyzatora <ok> Trzeba podnieść auto i zobaczyć.
Przy zrywie także może tłuc poducha amorka, ale równie dobrze tulejki wachacza lub przegub..Mozliwości jest wiele.
Najlepiej podjedź na stację kontroli, tam za grosze zrobią Ci przegląd zawiechy i będziesz wiedział co jest grane <ok>
Przy zrywie także może tłuc poducha amorka, ale równie dobrze tulejki wachacza lub przegub..Mozliwości jest wiele.
Najlepiej podjedź na stację kontroli, tam za grosze zrobią Ci przegląd zawiechy i będziesz wiedział co jest grane <ok>
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
mozliwosci jest sporo taklze lepiej sprawdzic...
Ja skozystam z okazji i sie podepne. Nie dawno mialem nieciekawe zajscie - zawracalem na wyboistym placu i zachaczylem podwoziem... Efekt tego byl taki ze pekl mi przewod paliwowy przy katalizatorze... Jestem poza domem wiec jak to domorosly magik syn mechanika poradzilem sobie z tym przy czym auto stalo 2 dni na klocku /prawy przod/ i teraz jak skrecam w lewo i tylko w lewo scos skrzypi... Zdjalem kolo i na lewarku ruszalem we wszystkie mozliwe strony i nie potrafie zlokalizowac zrodla tego dzwieku... Myslalem ze to koncowka drazka ale jak ja ponaginalem to bylo cicho... Strasznie drazniacy to odglos i chcialem zapytac czy tez ktos juz moze tak mial?
Ja skozystam z okazji i sie podepne. Nie dawno mialem nieciekawe zajscie - zawracalem na wyboistym placu i zachaczylem podwoziem... Efekt tego byl taki ze pekl mi przewod paliwowy przy katalizatorze... Jestem poza domem wiec jak to domorosly magik syn mechanika poradzilem sobie z tym przy czym auto stalo 2 dni na klocku /prawy przod/ i teraz jak skrecam w lewo i tylko w lewo scos skrzypi... Zdjalem kolo i na lewarku ruszalem we wszystkie mozliwe strony i nie potrafie zlokalizowac zrodla tego dzwieku... Myslalem ze to koncowka drazka ale jak ja ponaginalem to bylo cicho... Strasznie drazniacy to odglos i chcialem zapytac czy tez ktos juz moze tak mial?
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
To nie jest takie skrzypienie - ciężko ten dźwięk opisać... Na pewno to nie osłona tarczy... Problem polega na tym że jestem poza domem i mam tylko kilka narzędzi a bez ściągacza nie wybiję końcówki więc nie dużo mi da odkręcenie samej nakrętki... Dzisiaj popsikałem silikonem w sprayu końcówkę i sworzeń i odgłos się troszkę zmienił ale dalej jest... jak na razie jedyne rozwiązanie to... radio...
-
- Forum Audi 80
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
panowie a co może być przyczyną skrzypienia i strzelania sprężyny?? pare miesiecy temu robiłem poduszki amortyzatora i od jakiegoś czasu zaczyna dziwnie buczeć podczas kręcenia kierownicą i zaczeła mi stukac jedna ze sprężyn.słychac ja podczas jazdy a najbardziej podczas przejeżdzania przez progi albo gdy bujam buda na boki.a to buczenie to chyba wina właśnie poduszki amortyztora. zastanawiam sie czy pomoże dokręcenie tej gurnej śruby przy amortyzatorze i jakim momentem trzeba ją dokręcac żeby nie przesadzić??
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
no tak ale nie kupiłem byle jakich poduszek tylko markowej firmy i to by było bardzo dziwne gdyby po przejechaniu paru tys kilometrów juz padły.słyszałem że lubia się popuszczać właśnie te górne śróby jak sie cos przy nich juz grzebało.nawet ktoś na forum opisywał ten przypadek jednak nie moge znaleźć tego tematu...