[B4 2.0 ABK] Przepływomierz powietrza
[B4 2.0 ABK] Przepływomierz powietrza
Witam, ponownie. Mam pytanie do znających sie lepiej ode mnie, czyli do wszystkich, czy przepływomierz powietrza z innych aut o tej samej pojemności ale o innym oznaczeniu będzie pasował do mojej Audiolki? Konkretniej dowiedziałem się, że pasują od Seata Ibizy 2.0, od Passata 2.0, a czasem nawet od Golfa.
Proszę ratujcie, bo strasznie ciężko jest dostać tą przepływkę. Potrzebuję taką Boscha 0 208 202 130; 0 37 906 301C.
Gadałem już z gościem od Seata Ibizy 2.0 on ma przepływomierz Boscha o numerach 0 208 202 142; 6K0 906 301 numery nad wtyczka podał mi PC GF 10, jest to Ibiza z 1995 roku.
Może ma ktoś z Was wiadomości dot. miejsca we Wrocławiu lub w okolicy gdzie maja tego typu części. Pomocy, Pliss!
Proszę ratujcie, bo strasznie ciężko jest dostać tą przepływkę. Potrzebuję taką Boscha 0 208 202 130; 0 37 906 301C.
Gadałem już z gościem od Seata Ibizy 2.0 on ma przepływomierz Boscha o numerach 0 208 202 142; 6K0 906 301 numery nad wtyczka podał mi PC GF 10, jest to Ibiza z 1995 roku.
Może ma ktoś z Was wiadomości dot. miejsca we Wrocławiu lub w okolicy gdzie maja tego typu części. Pomocy, Pliss!
Ostatnio zmieniony 24 sie 2008, 10:27 przez coffee8, łącznie zmieniany 1 raz.
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
akurat masz przepływke o najpopularniejszym numerze, nie powinno być kłopotu ze znalezieniem takiej na allegro, gorzej juz z ceną... Inne będą pasować pod kątem wyglądu i wtyczki ale czy parametry elektryczne maja takie same to już nie wiem. Mi jak padła po strzale gazu to bez problemu kupiłem drugą w Krakowie ( ten sam nr )
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
w tym typie przepływki masz czujnik IAT i potencjomert od przepływu powietrza. Zmienia się rezystancja na stykach w zależności od uchylenia klapki w środku, wystarczy że będą inne wartości i auto będzie chodzić ale lipnie. A chyba nie zamierzasz kupować różnych na próbę z którym będzie chodził najlepiej...
-
- Forum Audi 80
http://www.allegro.pl/item426135104_guma_audi_b4.html
tu masz ta gume nie jest tania ale niestety raczej taniej nie kupisz ja swoją kupiłam za 150zł. pozdrawiam
tu masz ta gume nie jest tania ale niestety raczej taniej nie kupisz ja swoją kupiłam za 150zł. pozdrawiam
Do wszystkich, którzy kupili przepływkę inną niż oryginalna.
Ja założyłem z audi TDI, przełożyłem elektromike z oryginalnej i działa, ale silnik nie reaguje idealnie. Prubowalem ustawić naciąg sprężyny według podpowiedzi CzarkaJ
- wolne obroty 1v
- 3000obr/min 2v
I nadal nie jest zadowalająco.
Ale jest jeszcze w tych przepływomierzach taka zaślepiona śruba, którą regulowane jest lewe powietrze, no i właśnie może to jest ważne.
Może ma ktoś doświadczenia z regulacją tej śruby?
Ja założyłem z audi TDI, przełożyłem elektromike z oryginalnej i działa, ale silnik nie reaguje idealnie. Prubowalem ustawić naciąg sprężyny według podpowiedzi CzarkaJ
- wolne obroty 1v
- 3000obr/min 2v
I nadal nie jest zadowalająco.
Ale jest jeszcze w tych przepływomierzach taka zaślepiona śruba, którą regulowane jest lewe powietrze, no i właśnie może to jest ważne.
Może ma ktoś doświadczenia z regulacją tej śruby?
Oczywiście moja pomyłka 0 280... Dzięki za link do aukcji Jagna, juz zalicytowałem, czekam na resztę kroków ze strony sprzedającego. A co do przepływki, wszystko działa tak samo, wszystkie parametry mam te same i silnik już chodzi o wiele lepiej. Jeszcze tylko w niedzielę wymieniam sondę Lambda i dalej zobaczymy co się będzie działo.
[ Dodano: 2008-09-01, 17:11 ]
Zmieniona sonda i się jeździ!
Teraz to jest git, jeszcze tylko kilka drobnostek do zrobienia na warsztacie, założenie gumy, którą Jagna pomogła mi zakupić i wszystko z moim cukierkiem będzie super.
[ Dodano: 2008-09-01, 17:11 ]
Zmieniona sonda i się jeździ!
Teraz to jest git, jeszcze tylko kilka drobnostek do zrobienia na warsztacie, założenie gumy, którą Jagna pomogła mi zakupić i wszystko z moim cukierkiem będzie super.
Ja w swoim ABK 94' po wystrzale założyłem od 2.5 litrowego busa tdi, akurat przepływomierz był o połowę tańszy od oryginalnego toteż wziąłem ze względu na cenę i autko śmiga bezproblemowo, od wymiany jeszcze mi ani razu nie strzelił, wyglądem przepływka była identyczna lecz o innych numerach, spalanie w granicach 12-13 litrów lpg w cyklu mieszanym, na trasie spala około 10 l lpg, nie wiem czy to dużo czy mało ale nie narzekam, w końcu to 2 litrówka z 94 roku, z 2014 z silnikiem 115 konnym pe. wnie spalałaby o wiele mniej. Pozdrawiam