[ABC] Eksploatacja - wskaznik paliwa i temperatury
- Darek 80b3
- Forum Audi 80
[ABC] Eksploatacja - wskaznik paliwa i temperatury
Witam,mam pytanie w którym miejscu znajduje się czujnik temperatury cieczy chłodzącej w silniku 2.6 ABC?
Raz wskazuje mi normalnie temperaturę a raz wskazówka leży i dopiero pod wpływem jakiegoś wstrząsu rusza do gory,więc pewnie styki w kostce mogą być zaśniedziałe,tylko nie mogę znaleźć owej kostki.Dzięki z góry za pomoc.
Pozdrawiam
Raz wskazuje mi normalnie temperaturę a raz wskazówka leży i dopiero pod wpływem jakiegoś wstrząsu rusza do gory,więc pewnie styki w kostce mogą być zaśniedziałe,tylko nie mogę znaleźć owej kostki.Dzięki z góry za pomoc.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2012, 15:08 przez Darek 80b3, łącznie zmieniany 1 raz.
- killer0123
- Forum Audi 80
- Darek 80b3
- Forum Audi 80
Jeśli szaleją Ci obydwa małe wskaźniki (paliwo i temp.) to spróbuj zmienić na razie sam stabilizator napięcia w zegarach (czarny układzik z trzeba nóżkami)Darek 80b3 pisze:Ze wskaźnikiem paliwa też mam różnie i nie wiem czy to wina w zegarach
U mnie po wymianie tego elementu wskaźnik temp. powrócił do normalnej pracy a na wskaźniku paliwa pewnie będe miał zimny lut
- killer0123
- Forum Audi 80
Ja u siebie zmieniałem te stabilizatory chyba ze 3 razy mam ich teraz niezłą kolekcje!! :mrgreen:
W końcu przylutowałem nóżki na stałe ale to też nic nie dało, poprawiłem styki (po obu stronach płytki) gdzie dotykają te śrubki przez które zasilane są wskaźniki i to było to, od tej pory problem już nie powrócił.
Zanim go rozwiązałem wydałem chyba 4 razy po 50 zł na elektryków w końcu się zdenerwowałem wziąłem miernik i lutownice w rękę i rozwiązałem problem raz a dobrze
W końcu przylutowałem nóżki na stałe ale to też nic nie dało, poprawiłem styki (po obu stronach płytki) gdzie dotykają te śrubki przez które zasilane są wskaźniki i to było to, od tej pory problem już nie powrócił.
Zanim go rozwiązałem wydałem chyba 4 razy po 50 zł na elektryków w końcu się zdenerwowałem wziąłem miernik i lutownice w rękę i rozwiązałem problem raz a dobrze
- Darek 80b3
- Forum Audi 80
U mnie tez był mały problem ze wskaźnikiem pokazywał o ok 8 stopni mniej Na początku okazało się że był padnięty stabilizator w liczniku Wymieniłem wszystko i przeczyściłem i znowu to samo zaniżał Sprawdziłem termostat licznik czujniki rezystancje i wszystko co można i nic. W międzyczasie zwróciłem uwagę na jedna rzecz po tym jak przeczyściłem szarą wtyczkę temp była ok. Okazało się ze kabel tuz przy czujniku jest lekko przełamany i wystarczy trochę nim poruszać żeby wszystko wróciło do normy.
- Darek 80b3
- Forum Audi 80
- Darek 80b3
- Forum Audi 80