[B4 ABK] Ilość oleju
-
OnlineDoc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
[B4 ABK] Ilość oleju
Cześć.
Jutro pierwszy raz wymieniam oliwę w mojej B4. Mając wielki dylemat odnośnie oleju postanowiłem kupić mineralny Mobil 15/40 ponieważ na pierwszym przegladzie w kraju pod moją nieobecność wlano mineralny lotos, a nie wiem na jakiej oliwie jedzoną tym w niemcowni.
Tak czy siak nie jestem zwolennikiem lania syntetycznych oliw do starego auta z przebiegiem 200 000.
Moje pytanie brzmi ile litrów potrzebuje oleju do silnika ABK wymianiając również filtr.
W danych technicznych na www.centrum.audi80.pl jesy napisane 3 litry. W książkach równiez piszą 3 litry. Mozliwe zeby tak mało wchodziło ? Kupiłem 5 litrów mobila.
Pzdr.
Jutro pierwszy raz wymieniam oliwę w mojej B4. Mając wielki dylemat odnośnie oleju postanowiłem kupić mineralny Mobil 15/40 ponieważ na pierwszym przegladzie w kraju pod moją nieobecność wlano mineralny lotos, a nie wiem na jakiej oliwie jedzoną tym w niemcowni.
Tak czy siak nie jestem zwolennikiem lania syntetycznych oliw do starego auta z przebiegiem 200 000.
Moje pytanie brzmi ile litrów potrzebuje oleju do silnika ABK wymianiając również filtr.
W danych technicznych na www.centrum.audi80.pl jesy napisane 3 litry. W książkach równiez piszą 3 litry. Mozliwe zeby tak mało wchodziło ? Kupiłem 5 litrów mobila.
Pzdr.
Doc w AAZ wchodzi podobno 4,2... a ja wlałem nieco ponad 3,5litra...
nigdy nie spuscisz wszystkiego i z tym się musisz liczyć, dlatego prawdopodobnie wjedzie Ci niecałe 3l...
bańka 4 litrowa powinna Ci spokojnie wystarczyć, nawet na dolewki :mrgreen:
ja z kolei jestem przeciwnikiem lania minerałów, nawet do benzyniaków... semisyntetyk spokojnie by wystarczył
nigdy nie spuscisz wszystkiego i z tym się musisz liczyć, dlatego prawdopodobnie wjedzie Ci niecałe 3l...
bańka 4 litrowa powinna Ci spokojnie wystarczyć, nawet na dolewki :mrgreen:
ja z kolei jestem przeciwnikiem lania minerałów, nawet do benzyniaków... semisyntetyk spokojnie by wystarczył
- Organista18
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Brother_red
- Forum Audi 80
Witam.
Audi w opisach odnośnie rodzaji oleju stosowanego do silnków podaje tak:
Klimat zimny SAE 5W30
Klimat umiarkowany SAE 15W40
Klimat ciepły SAE 20W40
Alternatywny SAE 10W40
Należy pamiętać iż olej mineralny powinno wymieniać się raz w roku albo co 10-15 km
Dla oleju syntetycznego i półsyntetycznego czas się nie liczy,liczy się tylko ilośc przejechanych kilometrów.
Ja osobiście leję olej 10W40 albo dobry mineralny tz.15W40
Polecam jeden z najlepszych:
http://www.midland.pl/produkty/
Do Twojego silnika 3l
Audi w opisach odnośnie rodzaji oleju stosowanego do silnków podaje tak:
Klimat zimny SAE 5W30
Klimat umiarkowany SAE 15W40
Klimat ciepły SAE 20W40
Alternatywny SAE 10W40
Należy pamiętać iż olej mineralny powinno wymieniać się raz w roku albo co 10-15 km
Dla oleju syntetycznego i półsyntetycznego czas się nie liczy,liczy się tylko ilośc przejechanych kilometrów.
Ja osobiście leję olej 10W40 albo dobry mineralny tz.15W40
Polecam jeden z najlepszych:
http://www.midland.pl/produkty/
Do Twojego silnika 3l
-
OnlineDoc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Co do oleju, to jestem mega zwolennikiem mineralnej , dobrej, firmowej oliwy.
Jeśli kupujemy 14 lub więcej letnie auto i nie mamy pewności na czym jeździł poprzednik ( poprzednicy ) a na dotatek ma ono ~200 000 km to z całą penośćią nie przedłużymy życia tego silnika lejąc syntetyk a możemy sobie narobić kłopotu.
Jeśli kupujemy 14 lub więcej letnie auto i nie mamy pewności na czym jeździł poprzednik ( poprzednicy ) a na dotatek ma ono ~200 000 km to z całą penośćią nie przedłużymy życia tego silnika lejąc syntetyk a możemy sobie narobić kłopotu.