[B4 ABT] Jak skasować błąd bez interfejsu VAG ???
[B4 ABT] Jak skasować błąd bez interfejsu VAG ???
Dziś grzebałem troszkę pod deską uskuteczniając zamontowane zabezpieczenia oraz dopracowując sterowanie alarmami. W pewnym momencie odpiąłem wszystkie 4 wtyki (żółtą, niebieską, czarną i brązową). Wyjmowałem również bezpiecznik 12 i 4 ze skrzyneczki. Nie odłączając akumulatora
Po tym wszystkim kontrolka AIRBAG świeci się przez około minutę po odpaleniu auta po czym gaśnie.
Doczytałem iż jest to zapamiętany błąd chwilowego przerwania układu SRS / Airbag. To by się zgadzało bo bezpiecznik 12 siedzi w obwodzie zegarów i systemu SRS.
Moje pytanie : czy jest możliwość kasowania błędów VAG bez podłączania interfejsu ?
Jakieś sposoby w stylu odłączenie aku na kilka godzin, zwarcie klem ?
Autko 100% bez dzwona, do dziś kontrolka poduszki gasła 2-3 sek po przekręceniu kluczyka - niezależnie od innych kontrolek. Nagrzebałem i chcę to naprawić, a że jestem "zrób to sam" nie chcę dać zarobić pseudo-mechanikom z VAGiem w łapach Nie będzie wyjścia... to oczywiście pojadę, ale to ostateczność.
Po tym wszystkim kontrolka AIRBAG świeci się przez około minutę po odpaleniu auta po czym gaśnie.
Doczytałem iż jest to zapamiętany błąd chwilowego przerwania układu SRS / Airbag. To by się zgadzało bo bezpiecznik 12 siedzi w obwodzie zegarów i systemu SRS.
Moje pytanie : czy jest możliwość kasowania błędów VAG bez podłączania interfejsu ?
Jakieś sposoby w stylu odłączenie aku na kilka godzin, zwarcie klem ?
Autko 100% bez dzwona, do dziś kontrolka poduszki gasła 2-3 sek po przekręceniu kluczyka - niezależnie od innych kontrolek. Nagrzebałem i chcę to naprawić, a że jestem "zrób to sam" nie chcę dać zarobić pseudo-mechanikom z VAGiem w łapach Nie będzie wyjścia... to oczywiście pojadę, ale to ostateczność.
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Jesli kontrolka air bagu gasnie Ci po jakimś czasie od zapłonu to ten bład sam sie skasuje po jakiejsc ilosci przekrecania zapołonu - gdzieś kiedys o tym czytalem sam kiedys jedziłem z takim błedem bo nie chciało mi sie isc po kompa do domu, ale po około tygodniu szlak mnie trafił i wziołem sie i skasowałem go kompem bo pewnie trzeba z 500 razy przekrecić zaplon zeby to przestało swiecic :mrgreen: Skasuj kompem daj na flaszke i szkoda sie denerwowac <ok>
Masz błąd trwały - świeci się ciągle, czy masz informację o chwilowym przerwaniu układu AIR-BAG ? W wielu wątkach znalazłem info, że nie idzie skasować błędu trwałego (gdyż np. nie ma poduszki w kierze, układ akcelerometru nie działa lub podobne). Natomiast błąd chwilowego przerwania układu jest kasowalny i nie powraca.
Poduszka jak nie gasnie odrazu tylko po okolo 2min to bedzie tak zawsze i samo to nie zniknie, jak nie pomoglo zdjecie klem to zostaje tylko VAG-COM.
Marcin26, jezeli kasowales blad VAGiem i to nie pomoglo to masz jakies uszkodzenie w ukladzie ABS, moze czujnik moze cos z pompka moze to moze tamto nie wiem nie przerqabialem tego nigdy.
Marcin26, jezeli kasowales blad VAGiem i to nie pomoglo to masz jakies uszkodzenie w ukladzie ABS, moze czujnik moze cos z pompka moze to moze tamto nie wiem nie przerqabialem tego nigdy.
Jeśli kontrolka gaśnie po 2-3min to tylko VAG-COM.Juz to przerabiałem-żadne odłączanie aku ani zwieranie klem nie pomoże.Mam teraz inny problem.Któregoś upalnego dnia auto stało na słońcu ok 8godz. wsiadam,odpalam i kontrolka airbag nie gaśnie wogóle :evil: Pojechałem do kumpla co ma VAGA i nie może skasować błedu! :evil: Tzn.kasuje go,kontrolka gaśnie a po paru sekundach znów się zapala i błąd jest znowu.Co się mogło stać?Nic nie było odłączane,grzebane itp.Auto poprostu stało na słońcu i tyle