Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Glosniki - Hertz DS 300 - naprawa gwarancyjna

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
GSF
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Kontakt:

Glosniki - Hertz DS 300 - naprawa gwarancyjna

Post autor: GSF » 29 sie 2008, 19:58

No właśnie chyba się skończył głośnik :-( wracając z roboty tak mi coś nie grało jak potrzeba.Głośnik pierdzi tak jakby coś sie oberwało,ma to miejsce przy tym jak gra cicho gdy się odkręci na radiu to ten dzwięk albo się gubi albo poprostu ustaje.Czy jest mozliwość żeby odlutował się kabel od cewki?? Jak przycisne delikatnie membrane to też ustępuje (oderwała się membrana od cewki?) Głośnik jest w skrzyni zamkniętej napędzany carpowerem HPB-602 który niebył odkręcony na maxa od czerwca jak kupiłem wswzystko grało ładnie do dzisiaj.
Ostatnio zmieniony 21 gru 2011, 16:51 przez GSF, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
piku
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: piku » 29 sie 2008, 22:12

Wszystko na to wskazuje ze Cewka uszkodzona, tak na oko cieżko powiedzieć takie rzeczy sprawdza sie po przez pomiary i (rozpatroszenie głośnika) tej drugiej opcji samemu nie rób lepiej oddaj jezeli jeszcze jest na gwarancji do sklepu gdzie go kupiłeś.

nitromek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: nitromek » 30 sie 2008, 17:18

kiedyś miałem podobnie, słyszałem jakby tarcie, oddałem na gwarancji i dostałem nowy, ponieważ cewka się przetarła, wina była po stronie producenta, ponieważ karkas cewki, nie był idealnie spasowany do układu magnetycznego, a w rezultacie przetarło miedź cewki.

Awatar użytkownika
GSF
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Kontakt:

Post autor: GSF » 30 sie 2008, 20:31

Głośnik jest na gwranacji,napisałem maila do gościa od którego kupiłem i kazał mi odesłać na adres z karty gwarancyjnej tam jednak jest pole nr seryjny które jest puste a z tyłu jest napisane że musi być podany (no chyba że to się nie tyczy głośników) Dzisiaj zaobserwowałem że nie gra już w ogóle, dopiero jak się dociśnie membrane to gra i to tak jak powinien bez żadnych innych dzwięków.
Ostatnio zmieniony 21 gru 2011, 16:48 przez GSF, łącznie zmieniany 1 raz.

nitromek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: nitromek » 30 sie 2008, 20:47

nie bardzo rozumiem kolego, co znaczy docisnąłem membranę? w ogóle nie powinno się obmacywać membrany, a zwłaszcza zawieszenia głośnika. z tego co teraz napisałeś to mi nic nie przychodzi do głowy, a numer do karty to chyba sam możesz wpisać bo na pewno jest gdzieś podany, tylko pytanie czy masz podstemplowaną tą kartę?

Awatar użytkownika
GSF
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Kontakt:

Post autor: GSF » 30 sie 2008, 21:07

Tak karta jest podbita i podpisana więc nie powinno być problemu.Pisząc że docisnołem membrane mam na myśli delikatne przyciśnięcie trzema palcami w połowie membrany,gdy tylko sie lekko odchyli do środka zaczyna grać.

nitromek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: nitromek » 31 sie 2008, 01:43

więc być może nie do końca kontaktuje + lub - , na twoim miejscu i tak poddałbym to cudo reklamacji.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 31 sie 2008, 07:11

A mi się wydaje że go po prostu usmażyłeś. Jeśli tak to zapomnij o gwarancji - i zapamiętaj na przyszłość - wzmacniacza się nigdy na max nie odkręca!
BTW cewka nie jest przylutowana do karkasu ani membrany tylko nawinięta i przyklejona ;-)

Awatar użytkownika
GSF
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Kontakt:

Post autor: GSF » 31 sie 2008, 10:36

Oofol w pierwszym poście napisałem że wzmak niebył odkręcony na maxa :-) Level był ledwo za połowe a Bass EQ tak samo reszta skręcona filtrami.Jutro go wykręcam ze skrzyni i wysyłam zobaczymy co będzie.

nitromek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: nitromek » 31 sie 2008, 12:25

wiem kolego że cewka jest nawijana, bo jak sobie regenerowałem tonsile, to jeszcze niedawno na wolumenie był facet, który miał maszynę i był w stanie nawinąć od nowa każdą cewkę i uniknąłem zakupu chińskiego zamiennika ;-)

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 01 wrz 2008, 05:31

Do Tonsilów chińszczyzna!?!?! Bez problemu kupisz Tonsila albo STX'a za kilka zł! Sam niedawno kupowałem STX'a ale niestety się rozmiar nie zgadzał z moją podwójną...
Cewkę nawinąć to nie jest problem - większy polega na tym żeby uzwojenie przykleić takim klejem co by trzymał mocno i przy temperaturze!

nitromek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: nitromek » 03 wrz 2008, 09:17

widzę mały off top, ale trudno, Tonsile, które teraz sprzedają potrafią juz nie trzymać parametrów, STX praktycznie w ogóle ich nie trzyma (jest to podróba, a ich zestawy kolumnowe są stylizowane na tonsila), facet jest byłym pracownikiem Tonsila z Wrześni i ma maszynę i zna proces technologiczny, więc jak już zakupiłem ori membrany papierowe z zawieszeniem piankowym, ten facet nawinął mi cewkę, potem już tylko musiałem nacentrować ją odpowiednio, skleić do niej dolne zawieszenie, następnie górne, i na koniec po próbach kopółke przeciwpyłową. A Tobie pewnie STX nie pasowal ze wzgledu na dziwne wymiary zarowno ukladow magnetycznych jak i srednice.

Awatar użytkownika
GSF
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Kontakt:

Post autor: GSF » 03 wrz 2008, 17:36

Mowa była o Hertzu a skończyło się na Tonsilach :-)
Z tego co zaobserwowałem po wyjęciu ze skrzyni to jeden z przewodów które wchodzą w membrane jest przyklejony czymś całkiem na szywno a drugi ma luz na samym początku,niejest ewidentnie odklejony ale nie jest też tak na sztywno jak ten drugi.
Jutro wysyłam do dystrybutora zobaczymy co będzie.Swoją drogą czy jest jakaś szansa na to że on wróci sprawny?? ja jakoś się winny nie czuje wszystko było podłączone dobrze,grało też tak jak powinno i nagle coś się skończyło.

nitromek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: nitromek » 04 wrz 2008, 00:33

myślę, że uznają Ci gwarancję, a jeżeli nie to będziesz mógł sam spróbować tego + lub - dokleić, bo mówisz o jednym z kabli wychodzących od membrany do takiego progu gdzie przyłączasz kable z prądem tak?

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 04 wrz 2008, 01:16

Koledze chyba raczej chodzi o to ze linka sie albo od membrany albo od resora odkleila a to by nie dawalo takich skutkow... Mozliwe ze uznaja gwaranje - czas pokaze...
A co do STX'ow to sie nie zgodze ze to podrobki Tonsila - mialem stycznosc z wieloma glosnikami firm i STXy graja jedna lepiej ;-)

Zablokowany

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl