[B3 1.8 PM=lpg] problem z nagrzewnicą
-
- Forum Audi 80
[B3 1.8 PM=lpg] problem z nagrzewnicą
Witam
Niedawno wymieniłem nagrzewnice na nową ale nie wiem czemu nie grzeje. Przeczytałem wszystkie posty na forum ale mój przypadek jest jakiś dziwny. Auto odpowietrzone ,cięgna i klapki nawiewu sprawdzone . Wczoraj poraz kolejny rozebrałem kokpit tak żeby dotknąć ręka nagrzewnicy i okazało się że jest zimna podczas gdy silnik i przewody wchodzące na króćce nagrzewnicy gorące. Jaka może być przyczyna takiego zachowania. Może źle odpowietrzyłem lub ta nowa nagrzewnica jest wadliwa? Nie mam już siły rozbierać wszystkiego ponownie
Może macie jakieś pomysły?
Niedawno wymieniłem nagrzewnice na nową ale nie wiem czemu nie grzeje. Przeczytałem wszystkie posty na forum ale mój przypadek jest jakiś dziwny. Auto odpowietrzone ,cięgna i klapki nawiewu sprawdzone . Wczoraj poraz kolejny rozebrałem kokpit tak żeby dotknąć ręka nagrzewnicy i okazało się że jest zimna podczas gdy silnik i przewody wchodzące na króćce nagrzewnicy gorące. Jaka może być przyczyna takiego zachowania. Może źle odpowietrzyłem lub ta nowa nagrzewnica jest wadliwa? Nie mam już siły rozbierać wszystkiego ponownie
Może macie jakieś pomysły?
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Chłodnica gorąca wentylator ok. Zauważyłem następującą rzecz. Mianowicie gdy silnik ma 90 stopni i podwyższam obroty do 300 to wtedy zaczyna lecieć ciepło (choć słabo) a z okolic nagrzewnicy słychać dźwięk przelewanej wody (takie bulgotanie) więc pewnie zapowietrzona nagrzewnica. Ale jak ją odpowietrzyć? Teoretycznie samochód się odpowietrza jak załączy się wentylator ale widoczni nie dzieje się tak. Nie mam żadnego zaworku na wężu i szczerze mówiąc zgłupiałem
-
- Forum Audi 80
Tak węże są gorące i poza tym że nie grzeje jest ok. Już się zastanawiałem nad kupnem następnej nagrzewnicy ale skoro jak przytrzymam na 3000 obrotów na lekko grzeje i słychać bulgotanie w okolicach nagrzewnicy to chyba zapowietrzenie. Tylko naprawdę nie wiem jak to odpowietrzyć bo chyba próbowałem wszystkiego. Macie może jakieś sugestie? jeszcze jedno węże wchodzące na nagrzewnice są gorące ale wydają się miękkie podejrzewam więc że większość płynu przepływa przez parownik a do nagrzewnicy dochodzi tylko wtedy jak przegazuje
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
- goldi j51
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
ktoś opisywał kiedyś że ściągnął przewody dochodzące do nagrzewnicy i wlewał do nich płynu i założył z powrotem i udałó m,u się odpowietrzyć choć to dziwne i możesz jeszcze wstrzyknąć płyn przez rurki do nagrzewnicy to tylko przychodzi mi do głowy i spróbować co się będzie działo jakbyś mieszkał we wrocku to bym ci pomógł coś wykombinować
Tak jak mówi kolega Goldi j51 odepnij króciec od strony silnika do nagrzewnicy, zrób lejek z plastikowej butelki plus kawałek wężyka i napełniasz nagrzewnicę płynem. wężyk powinien być na tyle cienki aby z otworu króćca dało rady wydobywać się powietrze wypierane zalewanym płynem, ja tak robiłem i było ok.