Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Antena - wzmacniacz i sygnał otwarcia drzwi ?

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
yawor
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Antena - wzmacniacz i sygnał otwarcia drzwi ?

Post autor: yawor » 04 cze 2008, 09:41

Witam,

Zmotywowany kilkoma tematami tu na forum postanowiłem sprawdzić jak u mnie wygląda sprawa wzmacniacza antenowego (mam antenę w tylnej szybie + wzmacniacz w słupku). Sprawdziłem doprowadzenia do wzmacniacza i okazało się, że nie ma zasilania. Mam radio Alpine CDA-9827 przerobione na kieszeń i okazało się, że gość, który je przerabiał przelutował wejście anteny na kostkę, właśnie na przewód Power Antena. W takim wypadku podłączyłem zasilanie wzmacniacza do Remote On, który steruje również wzmacniaczem głośnikowym. Czy może to zostać tak podłączone?

Druga sprawa jest taka, że po podłączeniu zasilania wzmacniacza włącza się sygnał dźwiękowy po otwarciu drzwi, gdy radio jest włączone i nie ma kluczyka w stacyjce (ten sam, który informuje o niewyłączonych światłach). W jaki sposób mogę to odłączyć bez odłączania całego wzmacniacza? Sygnał musi być podpięty gdzieś niedaleko od radia, bo przy włączonym radiu odłączyłem kabelek zasilający od samego wzmacniacza w słupku i przy otwartych drzwiach sygnał nadal był. Z jednej strony taki sygnał to fajna sprawa, bo nie zapomnę wyłączyć radia, ale czasami nie chciałbym zostawiać kluczyka w stacyjce, a móc mieć włączone radio przy otwartych drzwiach bez tego upierdliwego brzęczyka.
Ostatnio zmieniony 21 gru 2011, 17:34 przez yawor, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 04 cze 2008, 09:47

yawor pisze:Czy może to zostać tak podłączone?
Tak.

Chodzi Ci o ten brzęczyk co jest w zegarach? Poporstu odłącz go od zasilania bez zbędnych kombinacji. Choć ja bym go zostawił bo to przydatna opcja, ale czasem wkurza mimo wszystko.

Awatar użytkownika
yawor
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: yawor » 04 cze 2008, 10:04

AUDI_A6 pisze:
yawor pisze:Czy może to zostać tak podłączone?
Tak.

Chodzi Ci o ten brzęczyk co jest w zegarach? Poporstu odłącz go od zasilania bez zbędnych kombinacji. Choć ja bym go zostawił bo to przydatna opcja, ale czasem wkurza mimo wszystko.
Dzięki za odpowiedzi. Chciałbym jednak sam brzęczyk zostawić, a jedynie oddzielić go od zasilania wzmacniacza antenowego. Czasami zapominam wyłączyć światła i brzęczyk od razu mi o nich przypomina, ale jeszcze mi się nie zdarzyło zapomnieć wyłączyć radia :). W sumie w ostateczności można poprowadzić samemu oddzielny kabel zasilający wzmacniacz antenowy i podłączyć go pod radio omijając brzęczyk, ale to już parę chwil trzeba poświęcić.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 04 cze 2008, 11:01

Pytanko - czy jak podłączyłeś zasilanie od radia to poprawił ci się sygnał odbierania fal? ja miałem z ten sam problem, tzn mam go pewnie do dziś bo nic z tym nie zrobiłem. Radio co prawda odbiera dobrze ale może by się coś poprawiło :-)
Zastanawia mnie jednak jedna rzecz. Prąd niby nie idzie do wzmacniacza ale od niego pociągnięte jest zasilanie do podgrzewania szyby a ona działa...

Awatar użytkownika
yawor
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: yawor » 04 cze 2008, 14:12

Oofol, w samej Warszawie ciężko zauważyć, czy wzmacniacz coś poprawia czy nie. Zasilanie podłączyłem wczoraj pod blokiem i jakaś tam delikatna zmiana była. Ale w tym miejscu miałem na tyle mocny sygnał radiowy, że nawet jak odłączyłem antenę od radia, to radio nadal i tak bardzo ładnie grało na samym tylko gnieździe antenowym :P. Dzisiaj jadąc do pracy jednak zauważyłem, że w miejscu gdzie zazwyczaj mi się jakość sygnału zmniejszała wszystko było ok. Wracając do domu po pracy będę przejeżdżał tunelem gdzie przez chwile miałem zawsze ciszę w radiu to będę wiedział na 100% czy coś się poprawiło.

Co do zasilania szyby, to nie przyjrzałem się skąd idzie kabel.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 04 cze 2008, 16:24

No właśnie kabel wychodzi ze wzmacniacza... A ja obok niego mam jeszcze 2 przewody w kostce która nie jest podłączona i nie ma do czego jej podłączyć - masz też coś takiego?

Awatar użytkownika
yawor
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: yawor » 04 cze 2008, 23:06

Mogę z całą pewnością stwierdzić, że sygnał radiowy jest na pewno mocniejszy w miejscach, gdzie wcześniej radio słabo odbierało.

Nie rozbierałem dzisiaj obudowy słupka. Postaram się to jutro zrobić i Ci napiszę dokładnie jak to wygląda u mnie. Z tego co pamiętam, to u mnie do wzmaka wchodzą 4 kable:
1. Od dołu: antenowy (przykręcany)
2. Od dołu: biały dość gruby, nie wiem od czego (wpinany)
3. Od góry: czerwony do anteny (3 górne paski na szybie, kabelek nieodpinany, wychodzi bezpośrednio z obudowy wzmacniacza)
4. Od góry: kabelek z czerwoną wtyczką, zasilanie od radia.

Jak wyżej napisałem, nie wiem od czego jest kabelek numer 2. Jutro postaram się go prześledzić.

[ Dodano: 2008-06-05, 09:17 ]
Zrobiłem zdjęcia tego, jak to jest u mnie podłączone.

Obrazek

Obrazek

Dopiero na zdjęciu zauważyłem, że rzeczywiście zasilanie ogrzewania wychodzi ze wzmacniacza. Wydaje mi się, że ten biały kabel podłączony obok kabla antenowego, to zasilanie ogrzewania. Najprawdopodobniej jest to tak podłączone, bo oprócz wzmacniacza jest tam pewnie też jakiś filtr, który zabezpiecza, żeby ogrzewanie nie zakłócało pracy anteny.

Awatar użytkownika
Słonik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Słonik » 05 cze 2008, 12:08

Ej ludziska, co do tego czerwonego zasilajacego idacego do "ogrzewania" szyby to czy czasem te trzy pierwsze paski od gory na szybie to chyba jest antena a nie ogrzewanie szyby :?: co do reszty to tez sie ostatnio zastanawialem czy ja mam podlaczony ten wzmacniacz, no ale skoro brzeczyk sie odzywa gdy otworze drzwi i nie wylacze radia to jest on podlaczony, tak :?:

Awatar użytkownika
yawor
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: yawor » 05 cze 2008, 12:49

Słonik pisze:Ej ludziska, co do tego czerwonego zasilajacego idacego do "ogrzewania" szyby to czy czasem te trzy pierwsze paski od gory na szybie to chyba jest antena a nie ogrzewanie szyby :?:
Ten czerwony jest od anteny (tak też napisałem sam wyżej). Te 3 najwyższe paski to oczywiście antena. Chodzi o to, że z obudowy wzmacniacza wychodzi jeszcze piąty kabel (czarny, z boku, widać na drugim zdjęciu), który idzie właśnie do ogrzewania. Sam tego kabla wcześniej nie zauważyłem.
Słonik pisze:co do reszty to tez sie ostatnio zastanawialem czy ja mam podlaczony ten wzmacniacz, no ale skoro brzeczyk sie odzywa gdy otworze drzwi i nie wylacze radia to jest on podlaczony, tak :?:
Wiadomo tylko tyle, że zasilanie od radia jest. Pytanie tylko czy na kabelku przy wzmacniaczu (czerwona wtyczka) jest 12v. Napięcie można zmierzyć np pomiędzy tym kabelkiem, a śrubką mocującą wzmacniacz. U siebie po podłączeniu do radia zmierzyłem i napięcie się pojawiło.

wziut
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wziut » 08 wrz 2008, 10:56

Panowie a ja mam trochę inne pytanie: Czy ten wzmacniacz antenowy zawsze znajduje sie w słupku? Czy są jeszcze inne miejsca w których może być zamontowany?

Awatar użytkownika
yawor
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: yawor » 08 wrz 2008, 13:35

Jeżeli jest fabrycznie zamontowany, to będzie w słupku (a przynajmniej dotyczy to na pewno B3 i B4). Co do B2 to nie mam pojęcia.

wziut
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wziut » 08 wrz 2008, 20:54

mimo wszystko dzięki. jeśli ktoś jest zorientowany jak to jest w B2 to będę wdzięczny za odpowiedź

Awatar użytkownika
kamilek89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 AVANT] Kabel od anteny

Post autor: kamilek89 » 11 lut 2010, 19:30

Z której strony Panowie powinien w Avancie lecieć kabel od anteny?? bo miałem założoną jakąś wew. antene a dziś wkręciłem ori tylko nie mogę znaleźć kabla z wtykiem do radia z przodu auta :-?

Awatar użytkownika
cinekp82
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: cinekp82 » 12 lut 2010, 18:39

Z lewego tyłu, pod tylną kanapą, po środkowym tunelu, pod lewą częścią popielniczki
-czyli powinien wychodzić po środku

colorumia
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: colorumia » 25 lut 2010, 21:26

a gdzie znajduje się wzmacniacz antenowy?

Zablokowany

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl