[B4 80 ABT] Woda z tłumika?
[B4 80 ABT] Woda z tłumika?
Witam. Ostatnio nie jezdzilem samochodem pare dni, chcialem go troche przepalić i strasznie leci woda z tłumika i śmierdzi benzyna, jest koncowka paliwa. czy to jest przyczyna?
jak temu zaradzic?
spuszczenie paliwa do konca i wymiana filtru paliwa?
jak temu zaradzic?
spuszczenie paliwa do konca i wymiana filtru paliwa?
- el_scorpion
- Forum Audi 80
Były takie tematy, następnym razem poszukaj najpierw za pomocą wyszukiwarki tematów przed stworzeniem nowego.
Woda w tłumiku jest zawsze, przyczyną tego jest to że w wyniku spalania powstaje para wodna która skrapla się w nim. Jak zrobisz dłuższą trasę to tłumik się nagrzeje i woda odparuje.
Filtra paliwa w ABT się nie wymienia.
Woda w tłumiku jest zawsze, przyczyną tego jest to że w wyniku spalania powstaje para wodna która skrapla się w nim. Jak zrobisz dłuższą trasę to tłumik się nagrzeje i woda odparuje.
Filtra paliwa w ABT się nie wymienia.
szukajka mi wariuje, nie wyszukuje...
ale ta woda sie nie skrapla tylko dosłownie pluje wodą i to dużo.
dlaczego filtra sie nie zmienia?
// edit
ale ta woda sie nie skrapla tylko dosłownie pluje wodą i to dużo.
dlaczego filtra sie nie zmienia?
// edit
Filtr paliwa ma ogromne znaczenie dla trwałości układu wtryskowego Audi 80, więc nie wolno zapominać o jego systematycznej wymianie.
Na filtrach nie ma co oszczędzać, gdyż oszczędności będą raczej niewielkie, a kłopoty mogą być duże ...
- el_scorpion
- Forum Audi 80
Gorąca para wodna się najpierw skrapla w zimnym tłumiku przy krótszych dystansach i zbiera się w wypełniając go powoli. U ciebie widocznie zebrało się już całkiem sporo tej wody. Jak cię to tak mocno denerwuje to wywierć sobie dziurkę w najniższym punkcie tłumika i po problemie.
Nie wiem skąd to skopiowałeś ale najprawdopodobniej dotyczy to diesla. Dla samochodów z silnikiem ABT w każdym razie serwisówka podaje że nie ma potrzeby wymiany filtra paliwa. Choć jak mocno chcesz to możesz wymienić jakby ci to spać nie dawało. Filtr paliwa nie ma napewno wpływu na wodę w tłumiku.
Nie wiem skąd to skopiowałeś ale najprawdopodobniej dotyczy to diesla. Dla samochodów z silnikiem ABT w każdym razie serwisówka podaje że nie ma potrzeby wymiany filtra paliwa. Choć jak mocno chcesz to możesz wymienić jakby ci to spać nie dawało. Filtr paliwa nie ma napewno wpływu na wodę w tłumiku.
- Fantomas_29
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Fantomas_29
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- el_scorpion
- Forum Audi 80
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
W książkach serwisowych jest napisane że filtra się nie wymienia. Ja jakiś czas temu jednak posłuchałem co po niektórych wywodów forumowiczów i wymieniłem filtr - i co? I zaczęły się problemy... Teraz mam założony z powrotem ori i nie ma najmniejszych problemów!!
Co do wody to jest to zupełnie normalne - nie masz się co bać! W silnikach z LPG tej wody jest jeszcze więcej i dla tego konieczne są tam częstsze wymiany tłumików /korozja/!!!
Co do wody to jest to zupełnie normalne - nie masz się co bać! W silnikach z LPG tej wody jest jeszcze więcej i dla tego konieczne są tam częstsze wymiany tłumików /korozja/!!!