Witajcie :] Wczoraj uczestniczyłem z zakupie Audi 80 115KM dla kuzyna i gdy przyglądałem się uszczelce głowicy w jego sztuce zauważyłem, że na górze uszczelki były wybite OOOO i numerki.
Na mojej jest napis "OBEN" i również jakieś numerki, lecz nie ma wybitego znaczka Audi OOOO.
Zacząłem się zastanawiać, czy czasami w mojej sztuce ktoś w DE nie zmienił uszczelki. Wszędzie wszystkie śruby mam oryginalne, farba na połączeniach masowych silnika zielona i na 100% nie ruszane te połączenia. Dziwi mnie tylko brak oznaczeń Audi na uszczelce.
Pytanko - jak wygląda oryginalna uszczelka głowicy w silniku ABT i ABK 2.0 ? Czy każda posiadała oznaczenia OOOO czy tylko w ABK takie były ?
[B4 ABT 2.0] Oryginalna uszczelka głowicy - jak poznać ?
- Fantomas_29
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Re: [B4 ABT 2.0] Oryginalna uszczelka głowicy - jak poznać ?
Na mojej jest napis "OBEN"
Zapewne znaczek OOOO powinien się znajdować, jest to wtedy na pewno oryginalna uszczelka
a napis OBEN to po niemiecku "góra" czyli kierunek montowania uszczelki.
Zapewne znaczek OOOO powinien się znajdować, jest to wtedy na pewno oryginalna uszczelka
a napis OBEN to po niemiecku "góra" czyli kierunek montowania uszczelki.
A możliwe, że a ABK montowali uszczelki ze znaczkiem OOOO a w ABT szły z napisem OBEN (góra) ?
jopek83 - czy Twoja uszczelka ma niebieskie ukośne napisy ?
Moja niunia ma 173tyś przebiegu (prawdziwe !) i nie wygląda na to by ktoś wcześniej tą uszczelkę zmieniał. Chciałbym tylko potwierdzić u właścicieli B4 z ABT z roku 1994 czy mają na swoich uszczelkach napis OBEN. Jutro zrobię fotkę jak to dokładnie wygląda...
jopek83 - czy Twoja uszczelka ma niebieskie ukośne napisy ?
Moja niunia ma 173tyś przebiegu (prawdziwe !) i nie wygląda na to by ktoś wcześniej tą uszczelkę zmieniał. Chciałbym tylko potwierdzić u właścicieli B4 z ABT z roku 1994 czy mają na swoich uszczelkach napis OBEN. Jutro zrobię fotkę jak to dokładnie wygląda...
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
na pewna mają bo jak pisał kolega wyżej "oben" to góra po deuschlandzku, kwestia czy mają nabity również znaczek audi. Z resztą jakie to ma znaczenie czy uszczelka jest oryginalna czy już Niemiec ją zmieniał, większość tych silników puszcza olej przez uszczelkę i po prostu są wymieniane (zakładając że auto jest z Niemiec gdzie właściciel dba o nie i drażni go np wyciek oleju)
Przejechałem już 2100km moją niunią, lekkie pocenie o którym kiedyś pisałem występuje, ale na miarce oleju nie ubyło - silnik jest w świetnej kondycji. Płyn chłodniczy czyściutki, nie pluje odmą w filtr powietrza i zapala od cyknięcia kluczykiem! Pocenie jest na tyle delikatne, że przez 1800km od mycia silnika zdążyło się ledwo co pojawić - lekki połysk oleju na uszczelce i 1cm pod nią. Ja jestem z Polski a mnie też drażni pocenie, nie jest to jednak powód by rwać głowicę i zmieniać, tymbardziej, że nie ubywa oliwy i wszystko chodzi wzorowo !
Ponawiam prośbę - czy któryś z właścicieli B4 ABT 2.0 może spojrzeć na swoją uszczelkę i dopatrzeć się znaczka OOOO ?
Ponawiam prośbę - czy któryś z właścicieli B4 ABT 2.0 może spojrzeć na swoją uszczelkę i dopatrzeć się znaczka OOOO ?
drookash, ja taż sprawdzałem u siebie dzisiaj tą uszczelkę i żadnych napisów nie wykryłem. niestety nie mialem lusterka żeby sprawdzić tak jak jopek83 czy coś od spodu może jest napisane. przy okazji wzrokowo skontrolowałem tą uszczelkę czy się gdzieś nie poci przypadkiem i stwierdziłem, że jest sucha jak pieprz.
ps. może różne uszczelki są w różnych rocznikach modelowych auta. moja Audiczka jest z lutego 92
ps. może różne uszczelki są w różnych rocznikach modelowych auta. moja Audiczka jest z lutego 92