Audio w b3
Audio w b3
Jak w temacie, możecie mi podpowiedziec jak zrobic dobry bas w aucie ? Ale bez TUBY i SKRZYNI ? czy jest to możliwe ? Wzmacniacze już są 2 ( całkiem dobre ) teraz zastanawiam się nad resztą ? Nie mam pomysłu ?!!!!
Ostatnio zmieniony 23 gru 2011, 11:12 przez padawi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powiem tak znajomy zamontował do siebie do Golfa II głosniki z Infinity 6x9" teraz nie pamiętam konkretnego modelu i Basik jest całkiem całkiem, ale też chodzi to na ładnym Alpine.
Zawsze możesz w podszybie wsadzić jakieś ładne głośniki do tego jeszcze w dzwi wmontować małe co nieco, tylnia pułka
Zawsze możesz uzyskać dzięki temu bardzo ładny i czysty dzwięk w środku , wtedy basik z takiego pełnego zestawu powinien Cie zadowolić
Zawsze możesz w podszybie wsadzić jakieś ładne głośniki do tego jeszcze w dzwi wmontować małe co nieco, tylnia pułka
Zawsze możesz uzyskać dzięki temu bardzo ładny i czysty dzwięk w środku , wtedy basik z takiego pełnego zestawu powinien Cie zadowolić
tzw. bass to dźwięk o niskiej częstotliwości, powiedzmy 20Hz-200Hz. Do uzyskania takiego pasma niezbędny jest głośnik o dużej średnicy (im większy głośnik tym głośniejszy bass). Pytanie jakiego poziomu natężenia dźwięku oczekujesz - jak wstawisz sobie w tylną półkę jakiekolwiek 3-drożne 6x9, to coś tam będzie grało, ale bez rewelacji. Rozwiązaniem może być zestaw głośnikowy: 2 basówki + 2 górko-środki + 2 zwrotnice. Taki zestawik Alpine o przyzwoitej mocy widziałem na allegro od 350zł w zwyż. Jeżeli masz wzmacniacze poleciłbym jednak skrzynkę basową, nie przesadzoną - jest poręczniejsza od tuby. Ja u siebie w B4 mam radio Alpine CDR 9871RR, przód głosniki fabryczne, tył jakieś 2-drożne 6x9 (nawet łanie grają), a w bagażniku wzmaka NONAME 2x400W, a do tego zapięta tuba Magnat XXL 1000W. Mierzyłem specjalistycznym miernikiem i wartości są na prawdę bardzo przyzwoite już przy 50% maksymalnej mocy radia. Fakt, że szafa rozmiarów XXL zajmuje pół bagola Głośniej nie daję, bo boję się zgubienia tablicy rejestracyjnej.
Przynajmniej w moim mniemaniu dobry znaczy, że bez względu jaki gatunek muzyki odpalisz, to będzie ona brzmiała przyjemnie dla ucha, będzie słychać pełne pasmo. Dobrze by było gdyby na radiu była opcja sterowania tym wszystkim i dostosowywania do muzyki, jakości nagrania, głośności nagrania. Wiadomo, na chińskim papierowych głośnikach ten efekt nie jest do uzyskania.
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Dobra, nie powiedziałeś trzech zasadniczych rzeczy:tomo pisze:Przynajmniej w moim mniemaniu dobry znaczy, że bez względu jaki gatunek muzyki odpalisz, to będzie ona brzmiała przyjemnie dla ucha, będzie słychać pełne pasmo. Dobrze by było gdyby na radiu była opcja sterowania tym wszystkim i dostosowywania do muzyki, jakości nagrania, głośności nagrania. Wiadomo, na chińskim papierowych głośnikach ten efekt nie jest do uzyskania.
1. jakie masz wzmacniacze.
2. ile chcesz wydać na głośniki.
3. jakie masz radio.
Skoro nie chcesz woofera to ja bym ci polecił wobec tego biamping. Przy czym to wymaga aktywnych zwrotnic - zakładasz zestaw odseparowany gwizdki pod jeden wzmacniacz a midbasy pod drugi nie instalując pasywnych zwrotnic z zestawu. Jeśli masz troszkę więcej kasy to polecam ci głośniki DLA R6A. Są to głośniki ogólnie uważane jako uniwersalne - wiem że jak coś jest uniwersalne to jest do d***y ale te głośniki spisują się bardzo dobrze przy każdym rodzaju muzyki.
Jeśli jednak nie masz tyle kasiorki to musisz podać górną granicę....
http://www.essa.com.pl/oferta/index.php ... d=&pid=270
Co myślicie o takich głośnikach 2 x na tył ? http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=429053402 Radyjko kenwood 858r ( po remoncie )winda kaseta i zmieniarka, może stare ale z niego nie zrezygnóje bo mi się podoba no i sentyment
[ Dodano: 2008-09-11, 20:42 ]
Wzmacniacz
1. 2 x 60 RMS
2. 2 x 30 RMS
[ Dodano: 2008-09-11, 20:43 ]
Prawdziwej
[ Dodano: 2008-09-11, 20:42 ]
Wzmacniacz
1. 2 x 60 RMS
2. 2 x 30 RMS
[ Dodano: 2008-09-11, 20:43 ]
Prawdziwej
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
do 100zł??
No to będzie ciężko... Phonocar Y-line ale to ciut drożej...
phonocar_165mm_sopran_zwrotnica
Nie powinienem polecać bo się nie znam... Innej opcji jednak nie widzę...
No to będzie ciężko... Phonocar Y-line ale to ciut drożej...
phonocar_165mm_sopran_zwrotnica
Nie powinienem polecać bo się nie znam... Innej opcji jednak nie widzę...
Ostatnio zmieniony 23 gru 2011, 11:10 przez Oofol, łącznie zmieniany 1 raz.
Wzmacniacz jest No name i ma napisane 2x400W (nie trzeba w to wierzyć), ale tuba jest ori Magnata ze sklepu i wg. danych producenta ma te swoje 1000W.RaKo pisze:tomo, No name 2x400W Magnat 1000W :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
A tak na prawdę może tam jest ze 300 w w tej tubie,ale napis jest 1000.Hahaha.
Ale bęben Doc'a mnie powalił
A wracając do tematu...za 100zł to nie poszalejemy. Może lepiej pociułać jeszcze troche, a nóż wpadnie jakaś lepsza kasa i będzie można kupić coś markowego?