Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3] problem z centralnym zamkiem:/

ODPOWIEDZ
rubin69
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3] problem z centralnym zamkiem:/

Post autor: rubin69 » 12 wrz 2008, 22:18

witam

mam następujący problem dzisiaj po próbie podpięcia kostki z 3 kabelkami do siłownika w drzwiach kierowcy mój centralny umarł :/ tzn. dioda w pilocie sie świeci i włączają sie kierunki tak jak by otwierał i zamykał ale pompka milczy:/ do bagażnika nie mam wogole dostępu bo żaden kluczyk nie pasuje :cry: co może być przyczyną ? i jak to naprawić?

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 13 wrz 2008, 09:13

rubin69 pisze:co może być przyczyną ?
Przyczyną może być konflikt pomiędzy sterownikiem a pompką centralnego w wyniku czego w najlepszym przypadku spalił Ci się bezpiecznik od centrala nr 19 lub popaliłeś ścieżki w pompce, za mało szczegółow podałeś (czy kostka była zawsze podpięta do siłownika? zakładałeś sterownik na pilota do centrala?) żeby dokładnie zdiagnozować awarię. Chcąc awaryjnie otworzyć zamek bagażnika ściąg wężyk ciśnieniowy z siłownika przednich drzwi i dmuchnij w niego a zamek powinien się otworzyć.

rubin69
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rubin69 » 13 wrz 2008, 10:22

to tak:
kostka była odpięta jak sciągnołem boczek drzwi a po podpięciu spalił sie bezpiecznik nr 19 teraz centralny działa (mam tylko na pilota) na kluczyk nie działał wogole ale mam jedno pytanie co do samego zamka drzwi mianowicie po zamknięciu centralnym słychać takie bzdęk i po otwarciu drzwi dalej są zamknięte dopiero po kilkukrotnym zamknięciu i otwarciu drzwi sie otwierają. to teraz dwa pytania:
1, czemu ta kostka pali bezpiecznik?
2, co może blokować te drzwi?

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 13 wrz 2008, 10:56

rubin69 pisze:czemu ta kostka pali bezpiecznik?
Ponieważ ktoś kto montował sterownik do otwierania pilotem centralnego nie wziął pod uwagę tego że w tym zamku otwieranie i zamykanie jest sterowanie na przemian plusem i minusem. W Twoim przypadku ktoś zastosował sterownik który podaje na otwieranie i zamykanie minus dla tego po podłączeniu kostki pali bezpiecznik, do poprawnej współpracy takiego obwodu potrzebne jest podłączenie układu składającego się z dwóch przekaźników, na forum koledzy opisali dokładnie jak to trzeba podłączyć żeby wszystko było ok.
rubin69 pisze: co może blokować te drzwi?
Zamek drzwi może blokować linka od klamki wewnętrznej która się wyciągnęła lub źle wyregulowane cięgno siłownika.

rubin69
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rubin69 » 13 wrz 2008, 11:25

co do przekaźnika to nie mam pojęcia a co do linki cięgna to pozostaje tylko wymiana na nową? przy cięgnie siłownika nic nie ruszałem i gdy jest zdjęty boczek drzwi otwierają sie i zamykają normalnie a po założeniu boczku i klamki wewnętrznej słychać to bzdęk :-/

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 13 wrz 2008, 13:47

rubin69 pisze:pozostaje tylko wymiana na nową?
Skoro sam doszedłeś do wniosku że przy założonej tapicerce słychać bzdęk a przy zdjętej nie ma problemu z zamykaniem, to na bank jest to wina linki lub nieprawidłowego jej zamocowania w klamce. Wsuń parę mm linkę do pancerza zamknij centrala, drugim razem troszkę wyciąg następnie zamknij i będziesz wiedział czy dźwięki wydobywają się przy skróceniu czy przy wydłużeniu linki. Jeżeli linka jest za krótka to oznacza błąd w zamocowaniu, a wyciągniętą wymienia się na nową.

Awatar użytkownika
Kubik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kubik » 14 wrz 2008, 14:59

Mobilek pisze:to na bank jest to wina linki lub nieprawidłowego jej zamocowania w klamce
Miałem ten problem i kilka razy o tym pisałem. Ten "bzdęk" wydobywa się z zamka, a powodem jest lekko wyciągnięta dźwignia zwalniająca blokadę zamka od wewnątrz. Tak jak napisał Mobilek, to jest wina złego zamocowania pancerza linki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Centralny zamek, alarm, immobilajzer.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl