[b4 2.3] zmiania oleju.
-
- Forum Audi 80
[b4 2.3] zmiania oleju.
witam. Obecnie uzywam oleju pol syntetyk mobila, samochod ma przejechane okolo 290 tys, silnik chodzi idealnie nic nie stuka itp, wiem od poprzedniego wlasciciela ze stosowal polsyntetyk, zbliza sie mi wymiana oleju, i chcialbym zmienic firme na castrol i np olej EDGE 10/60 czy to ma sens czy nadal stosowac polsyntetyk???
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
Wiarygodniejszym zródłem jest producent pojazdu,niż producent oleju.Producenci oleju czasem "podciągają" na liste silniki w których dana klasa lepkościowa jest dopuszczalna.Producent dzieli klasy oleju na: "zanecana"i "dopuszczalna".Ja osobiście kupiłem moją niunie z 3-ką na początku przebiegu,jako że nie uzyskałem precyzyjnej info.od poprzedniego właściciela co do oleju-nie ryzykowalem.Wlałem mineralnego Castrola 15w40 magnatec i robie wymiany co 10tyś.Podniosła mi się wartość ciśnienia oleju na biegu jałowym z 1.7-1.8 do 2.Silnik brał troche oleju ok.100ml na 1500km.Teraz po 3500km ani kropli.Nie widze sensu żeby w silniku z przebiegiem pow.250-270tyś.wciskać syntetyk.Owszem jestem zwolennikiem aby jak najdłużej jezdzić na syntetyku,ale powroty do sysntetyku z oleju półsysntetycznego czy mineralnego wiążą się często z wypłukaniem osadów i rozszczelnieniem/cieknięciem jednostki napędowej.
AUDI_A6, to sobie jezdzij na mineralnym,mineralny olej to jest kara dla silnika a jesli koledzekonieczkoo18, silnik nie bierze oleju to znaczy że jest w dobrej formie i mu nie zaszkodzi a minerał jest dobry do traktora a do swojego auta to w życiu bym minerała nie zalał.
[ Dodano: 2008-09-15, 14:37 ]
AUDI_A6, chyba nigdy nie rozbierałeś silnika i nie widziałes jak wygląda silnik gdy jezdzi na mineralnym oleju.
[ Dodano: 2008-09-15, 14:37 ]
AUDI_A6, chyba nigdy nie rozbierałeś silnika i nie widziałes jak wygląda silnik gdy jezdzi na mineralnym oleju.
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
Kto to wymyślił że karą dla silnika jest minerał?I na jakiej podstawie?W nowych zaznaczam nowych silinikach stosuje się oleje mineralne np.peugeot 107/toyota aygo.Ze wzaględu na rozwiązania/budowe tego silnika(system zmiennych faz rozrządu) honda(bo jest to silnik hondy) nakazuje stosowanie tylko minerału.Dlaczego?jak podaje producent:Tylko oleje mineralne ze względu na swoje właściwości są w stanie odpowiedni wypełniać/smarować ten typ rozrządu.Siedze w tej chwili w ASO w pracy i gapie się na procedury serwisowe Nie prawdą jest że minerały sie do motorka nie nadają.Prowadząc ok.100 napraw/wizyt serwisowych w miesiącu trzymam się zasady"jaki silnik taki olej" jeśli autko ma 180tyś.silnik cacy na trasach śmiga to trzymam go na syntetyku jak najdłużej.Jak zaczyna kuleć to na półsyntetyk przechodze.To są zalecenia producentów silników,przechodzenie na półsyntetyk,czy minerał nie jest karą.Olej powinien być dobrany do konkretnej jednostki napędowej i jej stanu.Kamil b4-kolego a dlaczego to minerał tylko do traktora?Jakieś podstawy konkrety techniczne poprosze a nie obiegowe opinie.Dla silnika który ma 300tyś. i 20lat wlanie pełnego syntetyku nic nadzwyczajnego nie da,gdyby to był turbodoładowany motor co 300km z 2litrów ciągnie to rozumiem.Ja tam wole mieć w moim NG minerała i co 10tyś.zmieniać niż zalweać syntetykiem i sprawdzać kiedy go wypłucze.Jak motor ma swoje lata a wczasie gdy był w fazie projektu nikt nie zakładał że będzie na syntetyku chodził to czemu ten syntetyk taki niezbędny?
[ Dodano: 2008-09-15, 15:11 ]
toyota miała być nie honda w tekście :lol: :lol: :lol:
[ Dodano: 2008-09-15, 15:24 ]
A_6-kolego w ASO pracuje więc z gazet wiedzy nie czerpie :mrgreen: nie mam pojęcia dlaczego producenci silników mineralki stosują/dopuszczają/zalecają a w śród użytkowników zabobony krążą Olej dobieramy do stanu,konstrukcji,specyfikacji,i wkońcu warunków eksploatacyjnych silnika.
[ Dodano: 2008-09-15, 15:11 ]
toyota miała być nie honda w tekście :lol: :lol: :lol:
[ Dodano: 2008-09-15, 15:24 ]
A_6-kolego w ASO pracuje więc z gazet wiedzy nie czerpie :mrgreen: nie mam pojęcia dlaczego producenci silników mineralki stosują/dopuszczają/zalecają a w śród użytkowników zabobony krążą Olej dobieramy do stanu,konstrukcji,specyfikacji,i wkońcu warunków eksploatacyjnych silnika.