[1.9D 1Y] Gaśnie podczas jazdy.
[1.9D 1Y] Gaśnie podczas jazdy.
Witam panowie, jestem tu nowy więc pozdrawiam wszystkich na wstępie. Piszę w imieniu kolegi ponieważ nie ma on pojęcia o internecie i o forum, nawet nie posiada komputera. Problem jest taki, podczas jazdy silnik gaśnie i nie daje się uruchomić, nawet nie kręci rozrusznik, po około 20-30 minutach postoju normalnie odpala i jedzie dalej. Samochód był w warsztacie na kompie i nie wykazało żadnych błędów. Jedyne co mi się udało ustalić to to że po zamknięciu centralnego zamka nie kręci rozrusznik (nie zawsze). Panowie co może być grane? Auto to Audi 80 B4 1.9D 1994r. Dziękuję z góry za wszelkie sugestie. Dodam jeszcze że w samochodzie nie działa wskaznik temperatury płynu, kiedyś słyszałem że takie objawy mogą mieć coś wspólnego ze zbyt wysoką temperaturą silnika.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2009, 09:16 przez pw524, łącznie zmieniany 3 razy.
Hmm pewnie zacząć by od tego, że raczej nie było b4 z silnikiem 1,9d które dało by sie podpiąc pod kompa, jak już to musi być to 1,9tdi (1z). A to gaśnięcie jest po jakim czsie od odpalienia? czy na zimnym silniku też tak robi? Jak się zachowuje, jak zgaśnie i postoi chwile i go odaplimy to ile da się nim jechac?
Pewnie ma kolega rację, ja bazuję na tym co powiedział mi kolega. Więc tak, kolega mówił że był na jakimś podpinaniu pod komputer i wyszło że pompa jest w porządku, na desce jest kontrolka CHECK, to by sugerowało że jest jakiś komputer sterujący, więc chyba ma jakąś możliwość sczytania błędów. Dzieje się to na ciepłym silniku i nie ma reguły ile po tym da się przejechać, z tego co wiem to ostatnio pojechał 20km auto zgasło postało pół godziny i wrócił te 20km. Przepraszam za nie jasne wyjaśnienia ale mam nikłe doświadczenie z dieslami no i auto nie jest moje. Zastanawiające dla mnie jest to że nie kręci wtedy rozrusznik. Kolega podpinał elektrozawór na krótko, wymienił masę, tyle wiem. A auto podobno było gdzieś u elektryka który nic nie znalazł.
Kolego jeśli mnie pamięcnie myli to był jużkiedyś podobny problem na forum. I u kolegi rozwiązaniem okazała się wymiana chłodnicy która źle odprowadzała ciepło i poźniej rozrusznik się nagrzewał i nie kręcił. poszukaj na forum. jak bede mial czas jutro to też poszukam. pozdrawiam
znalazłem: poczytaj <<klik>>
znalazłem: poczytaj <<klik>>