[B4 1.9 TDI 1Z] ABS z funkcją antypoślizgowa mit czy prawda?
Z EDS nie powinno być większych problemów z włożeniem. Działa toto, podobnie jak TC, ASR, na czujnikach ABS-u. Wymiana pompy i modułu powinny zaowocować działającym EDS. Dumam nad tą przeróbką w moim B3. Panowie, jak macie EDS, to jest w kabinie wyłącznik układu ABS? Ja takowy mam i ostatnią rzeczą, którą zrobię jest jego demontaż.
Co do samego systemu EDS, to u ojca w Octavii II 1,9TDI jest podobny system. Szczerze powiem, że genialna sprawa na popularne lewoskręty na mokrej nawierzchni. Gaz opór, mieli lewe koło, a zaraz potem samochód zaczyna się szybko zwijać ze skrzyżowania. Miałem też wątpliwą przyjemność przetestowania tego systemu na stromym podjeździe, gdzie pod prawym kołem był grząski piach, pod lewym beton. Obciążony samochód najpierw zamielił prawym kołem, a potem poszedł z piskiem po betonie. System genialny w zamyśle, hamulce mają wystarczającą moc, żeby przekazać napęd na koło, które akurat ma przyczepność. Wystarczy rozbudować pompę ABS-u o jedną funkcję i ileż radochy <ok>
Co do samego systemu EDS, to u ojca w Octavii II 1,9TDI jest podobny system. Szczerze powiem, że genialna sprawa na popularne lewoskręty na mokrej nawierzchni. Gaz opór, mieli lewe koło, a zaraz potem samochód zaczyna się szybko zwijać ze skrzyżowania. Miałem też wątpliwą przyjemność przetestowania tego systemu na stromym podjeździe, gdzie pod prawym kołem był grząski piach, pod lewym beton. Obciążony samochód najpierw zamielił prawym kołem, a potem poszedł z piskiem po betonie. System genialny w zamyśle, hamulce mają wystarczającą moc, żeby przekazać napęd na koło, które akurat ma przyczepność. Wystarczy rozbudować pompę ABS-u o jedną funkcję i ileż radochy <ok>
Dzięki za info zadzwonię jutroSolskier pisze:SPEED, zadzwoń 609514915 powiedz ze dzwonisz od Piotrka z Kłodzka i ze wiesz ze jest do sprzedania EDS.
Ale pozostaje jeszcze jedna sprawa czy ten system będzie działałjaros pisze:Przy ABS jest 6 przewodów, natomiast przy ABS/EDS jest 7
I do czego służy ten tajemniczy czujnik
Nie chcę kupić w ciemno-nie wiadomo czy zadziała