[80 B4 1.9TDI 1Z] Zmiana skrzyni biegów
ja mam skrzynie 6-tke w quattro silnik z paska ale to nie ma znaczenia , skrzynia jest z audi a6 1998 rok , niestety jak chodzi o quattro to wal trzeba skrucic , dorobić łapy mocowania skrzyni , oczywiscie wybieraki do wymiany ,
w ośce praktycznie nie masz większego problemu dorabiasz łapy mocujące skrzynie , półosi nie musisz skracać nie ma znaczenia benzyna czy diezel to są niemieckie auta vw , audi , seat itp , jak pisalem silnik z vw 2002 a skrzynia z audi 1998 idealnie do siebie spasowaly
w ośce praktycznie nie masz większego problemu dorabiasz łapy mocujące skrzynie , półosi nie musisz skracać nie ma znaczenia benzyna czy diezel to są niemieckie auta vw , audi , seat itp , jak pisalem silnik z vw 2002 a skrzynia z audi 1998 idealnie do siebie spasowaly
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
No wlasnie chcialem sie upewnic bo moge miec skrzynie od pasata b5 (ten goscio co chandluje tym zapewnia mnie ze niczym sie nie rozni od a4 ze to to samo tylko uchwyt wysprzeglika jest inny na 2 sruby a nie na 3 jak to jest w a4, to tak myslalem ze wezme skrzynie razem z tym wysprzeglikiem) co wy myslicie o takiej przerzutce bedzie pasowac do mojej b4 czy nie bardzo, no i jak dzwonilem jeszcze za skrzynia do a4 to jeden goscio mi powiedzial ze inne jest przelozenie w a4 ze wolniejsza bedzie, ale biorac na zdrowy rozum to silnik jest prawie identyczny, kola sa takie same wiec czemu miala by skrzynia nie pasowac. Prosze o wasze opinie na ten temat zebym nie kupil sobie skrzyni na darmo. :mrgreen:
PS oczywiscie wszystko jest mowa o skrzyniach od tdi , i tu mi sie nasunelo jeszcze jedno pytanko, nie ma roznicy czy 90KM czy 110KM czy ... itd??
PS oczywiscie wszystko jest mowa o skrzyniach od tdi , i tu mi sie nasunelo jeszcze jedno pytanko, nie ma roznicy czy 90KM czy 110KM czy ... itd??
-
- Forum Audi 80
No wlasnie dzisiaj kupilem skrzynie od pasata b5 90KM i chcialem sie zapytac jak odczytac po numerach skrzyni jaki to rok i dokladnie model jej wydaje mi wie ze to jest FHN poczatek a reszta to cyferki, i mam wielka nadzieje ze bedzie pasowac i smigac dluuugie lata
[ Dodano: 2008-07-04, 16:00 ]
dokonałem zmiany ale chyba skrzynia jednak jest od 110 KM bo znacznie dłuzsze biegi ( na V biegu przy 3 tys obr mam 160 km/h :evil: ) to troche sporo. skrzynie nie sa identyczne lecz pasuja, moj mechanik powidzial mi ze dwie sruby nie pasuja oraz orginalne lapy od mojej niuni sa przesuniete o kilka mm i zrobil jakis patent z podkladkami i pasuje , no i przy okazji wymienilem sprzeglo na nówke sachsa bo moje bylo w oplakanym stanie i jak narazie jestem zadowolony
[ Dodano: 2008-07-04, 16:00 ]
dokonałem zmiany ale chyba skrzynia jednak jest od 110 KM bo znacznie dłuzsze biegi ( na V biegu przy 3 tys obr mam 160 km/h :evil: ) to troche sporo. skrzynie nie sa identyczne lecz pasuja, moj mechanik powidzial mi ze dwie sruby nie pasuja oraz orginalne lapy od mojej niuni sa przesuniete o kilka mm i zrobil jakis patent z podkladkami i pasuje , no i przy okazji wymienilem sprzeglo na nówke sachsa bo moje bylo w oplakanym stanie i jak narazie jestem zadowolony
Witam, sprawdziłem u siebie i na 5 biegu przy 3 tys obr też mam 160km/h. U mnie wszystko pasowało za wyjątkiem flansz do półosiek, trzeba było przełożyć ze starej skrzyni no i nieszczęsne kółeczko prędkościomierza. Rok produkcji był "odlany" na skrzyni, coś takiego jak na innych elementach- kółeczko ze skalą 1-12 a w środku rok np 02.