[80 B4]Nieszczęsne przednie zawieszenie, stukanie.
- davidpolska
- Forum Audi 80
Witam. podziele sie moimi doswiadzceniami stukało mi z prawej strony najpierw wymienilem tulejki bo juz strasznie zniszczone były ale to efektu nie przyniosło, następnie łączniki stabilizatora i swożnie nadal zero poprawy. Dałem sobie spokój przez zimę. Wczoraj wjechałem do kolegi na warsztat akurat pospawał sobie najazdy ,wszedłem pod samochód i okazało sie, że tlucze sie katalizator obijając o skrzynie biegów. Szybkie odkręcanie zbicie zakończenia kata młotkiem i wreszczie upragniona cisza
Wiecie może czy mozna oprócz orginalnych kupic plastikowe łączniki stabilizatora? Mam do kupienia oryginalne skody albo org VW w dobrej cenie, ale sa metalowe... I sie zastanawiam czy nie lepiej kupic dobrej jakości zamiennik jesli jest plastikowy , bo nie jest chyba taki sztywny jak z metalowym drazkiem....
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
witam.panowie mam pewien problem ze stukaniem zawieszenia z którym nie moge sobie poradzić.jak sprowadziłem samochód to podczas jazdy była całkowita cisza teraz wszytko stuka.stuka z przodu i z tyłu.na nierównościach,dziurach itd.poprostu zawieszenie bardzo głośno pracuje.odkad kupiłem samochód to wymieniłem tuleje w przednim zawieszeniu i tuleje w tylnej belce.byłem pare dni temu na przeglądzie i co dziwne wszystko jest w jak najlepszym porządku.nic nie ma luzów,amortyzatory przód 80% tył 70% więc jest bardzo dobrze jednak mimo to słychac stuki z każdej strony.może mi ktoś powiedzieć co może być nie tak,czy wy też macie takie problemy z zawieszeniem?? a jesli sobie jakos z tym poradziliście to może sie podzielicie jak tego dokonaliście <ok>
hmm hudy ja bym proponował podjechać na stacje u mnie biora ok 30 zł na pełne sprawdzenie zawieszenia wraz z amorkami. u mnie waliło w kole bo amor sie zaczął lać kupilem kayaby i wszystko gra a u ciebie może łożyska amorków już siadły można by było jeszcze wymienićtuleje wachacza stabilizator, gałki .....
przyczyn jest masa stuków jak dobrze wiesz <ok>
wiec ja proponuje podjechać na szybki przegląd
przyczyn jest masa stuków jak dobrze wiesz <ok>
wiec ja proponuje podjechać na szybki przegląd
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
właśnie chodzi o to że byłem pare dni temu na przeglądzie i siedziałem razem z gościem w kanale chyba z 30 minut szukając co moze byc nie tak i nic nie3 znaleźliśmy.koles ze stacji mówi że nie widzi żadnych problemów.kazałem się mu przewieść moim samochodem i po przyjeździe stwierdził że faktycznie jest głośno.wjechaliśmy jeszcze raz na kanał i znów przejzał wszystko i mówi że wszystko jest ok.
Sprawdź łączniki stabilizatora (najlepiej odkręć jeden z końców) i górne mocowania amortyzatorów (poduszki i łożyska mogą być dobre a poluzowana może być "tuleja gwintowana" czyli nakrętka specjalna znajdująca się pod "talerzykiem" i nakrętką widoczną w komorze silnika. Te elementy powodują stuki a nie wychodzą na "szarpakach".