Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Glosniki - podlaczanie tylnych na wzmacniaczach

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 19 maja 2008, 15:15

Rozbierzesz drzwi i odepniesz kostkę od głośników to tam masz 5 kabli czerwony to zasilania brązowy to masa, czerwono-zielony o chyba plus do głośnika, zaś brązowo-czarny to minus do głośnika i jest jeszcze biały i to kabel do załączania wzmacniacza. Tak mi się bynajmniej wydaje. Podepnij na krótko głośnik czyli weź kabel czerwono-zielony i czarno-brązowy i podłącz do głośnika. Jak nie będzie działać to pisz to coś wymyślimy.
Ostatnio zmieniony 19 gru 2011, 23:22 przez Krycha, łącznie zmieniany 1 raz.

lazuro1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: lazuro1 » 19 maja 2008, 16:05

OK,spróbuję tak zrobic ale dopiero w sobote-może znajdę trochę czasu,napewno sie odezwę jak podłaczę w opisany sposób.

[ Dodano: 2008-05-24, 23:39 ]
Właśnie dzis zakończyłem tą walkę z gołosnikami.Niestety musiałem pociągnąc nowe przewody i podłaczyłem je do wolnej środkowej kostki wzmacniacza,gra to w miarę ładnie razem z gołośnikami wysukotonowymi.

macasi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: macasi » 19 wrz 2008, 19:48

u mnie też nie działają tylne głośniki a wogóle to ostatnio padł mi akumulator. po tym zdarzeniu okazało się że moje radio audi delta potrzebuje wbicia kodu którego nie posiadam :-(
pozdro

Awatar użytkownika
MAKLER
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MAKLER » 23 wrz 2008, 20:26

zmieniłem radio na takie, które posiada wyjście na wzmacniacz, podłączyłem dwa kabelki czincze do radia i nic, tylne głośniki nie wydają z siebie żadnego dźwięku. Co może być przyczyną ??? Dodam, że bez radia w czasie jazdy wydobywały się z nich dziwne dźwięki.

bulbo (usunięte)

głośniki w tylnich drzwiach

Post autor: bulbo (usunięte) » 23 paź 2008, 22:01

Do wszystkich tych którzy chcą uruchomic głośniki oryginalne w tylnich drzwiach swojego audika ....
.... cały głośnik zbudowany jest z tej czesci grajacej wiadomo o co chodzi i wzmacniacza i NIE DA sie tego rozdzielic. Ktos juz wyzej wspomnial o "wypruciu" starego okablowania i zamontowania nowego, tak jest z ym troszke robotki, i to polecam osobom z duzzza iloscia czasu i megalomanom, ale sa tez sposoby na dosc szybka poprawke, niewielkim kosztem a efekt bedzie zadowalajacy.
Moze nie uzywam tu fachowego slownictwa ale obrazowo i szybko bedziecie wiedziec o co biega, zwlaszcza Ci ktorzy mieli do czynienie troszke z montarzem audio i Ci ktorzy rozebrali juz tylne drzwi :), co nektorzy pisza tu naprawde smieszne rzeczy i dziwne skojarzenia, ale nie po to jest to forum, jestesmy tu po to by sobie pomagac ...
.. nad tylnimi glosnkami trzeba tylko pomyslec, w kazdych drzwiach sa 4 przewody
wystarczy wykoszystac stara instalacje do tego by zagral tyl, miernik w reke i do dziela..
.
.
.
moje rozwiazanie, pewnie tez tu zostalo opisane, ale przpomne i moze ktos je wykorzysta ...
1. wymontowanie tylnych oryginalnych glownikow,
2. wykorzystanie umiejetnie okablowania seryjnego, przelutownie okablowania pod NOWO ZAKUPIONY ZESTAW : woofer + tweeter, najlepiej ze zwrotnica ( w tylnich drzwiach jest spoto miejsca do jej zamontowania) tutaj mowie takze o tym by wykorzystac otwory pod glosniki 13cm, wiadomo nie bedzie z tego super bassu, ale i na to jest sposob by siepojawil.
3. jak juz podlaczyles calosc to graja Ci teraz : przod i tyl, w sumie masz teraz audio z 6 glosnikami ale bez rewelacyjnego bassu
4. czas na zamontowanie tuby lub skrzyni i malego dwukanalowego wzmachola

Calosc gra znakomicie, zakup zestawu glsnikowego pozostaje do waszego wyboru zalezy od zasobnosci portela, generalnie nie przesadzajcie z kasa, bo z 13cm niewleie sie zdziala a za ok 200-300 zl kupiciejuz cos konkrentego, tuba i wzmacniacz to kolejne 200-300 a efekt naprawde optymalny, no chyba ze ktos chce zrobic ze swojego auta dyskoteke umpa umpa :)

powodzenia, jesli chodzi o szczegoly to piszcie na priv, cos tamjeszczepamietam z konkretow postaram sie pomoc

pozdrowka ziomale i powodzenia, wszystko jest do zrobienia

darbojr1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: darbojr1 » 16 sie 2010, 18:52

Witam.
Posiadam audi 80 b4 avant i mam radio pioneer deh 4000ub.
Moje pytanie to jak podłączyć tylnie głośniki w drzwiach do których dochodzi napięcie 12V
i kabel sygnałowy który nie wiem jak podłączyć.
Da rade czy tylko z orginalnym radiem to działa?

skwiera
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: skwiera » 17 sie 2010, 09:30

Witam.
Posiadam80 B4 ABK. Wczoraj rozebrałem prawe tylne drzwi aby dostać się do głośników, które nie działają. Działały wcześniej ale coś jakoś niemrawo - trzeszczały, raz grały raz nie, raz jedna strona całkowicie się wyciszała, itp.) Odstawiłem go do elektryka i niby coś zrobił, że miały grać (kurde przy nim grały) ale po kilku dniach znowu wróciło to co było. Więc postanowiłem sam to sobie zrobić. Nie będę drugi raz płacił.
No ale jak to rozebrałem to nie wiem co gdzie podłączyć. Może ktoś mi pomoże :-)
Na załączonej fotce kostki do głośnika - prawy tył. Mam nadzieję, że lewy tył jest taki sam - kolor przewodów. Co się podłącza do poszczególnych kabelków ?

Dodam jeszcze kolory przewodów z tej kostki (dużej) z foto poniżej, zaczynając od góry:

CZERWONY
ZIELONY
BRĄZOWO-CZARNY
BIAŁY
BRĄZOWY

i mała kostka - kabelki idą do małego głośniczka w drzwiach:

CZARNY
ZIELONY

Moje radio to (z takim kupiłem) AIWA CDC-R227YZ.
Kabelki jakie wychodzą radyjka to:

RED - To power (ACC)
YELLOW - To battery Direct (Back up) Fuse 15A
BLACK - To GND (Negative Ground)
BLUE - Relay Control To Power Antenna / To Remote Control Fuse 0,5 A
BROWN - To Car Telephone Mute

No i dodatkowo na głośniki:
4 Speakers:

Front Left: White + White/Black
Front Right: Gray + Gray/ Black
Rear Left: Green + Green / Black
Rear Right: Violet + Violet / Black

Obrazek

I drugie moje pytanko. Czy ktoś wie gdzie mogę kupić takie złączki??

Obrazek

MichalN
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MichalN » 27 sie 2010, 11:31

w normalnym sklepie elektrycznym, one są zaciskowe, kosztują dosłownie grosze:)

eXtention
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: eXtention » 10 wrz 2010, 13:43

Jeżeli ktoś jest ze śląskiego to mogę ewentualnie fizycznie pokazać co trzeba zrobić aby zagrały tylne głośniki po podłączeniu radia bez wyjść RCA.
Możliwe jest też zamontowanie nowej instalacji głośników z tyłu dla jednostek bez wyjść RCA bez demontażu instalacji oryginalnej (ok. 100 zł - zawsze można się dogadać).

Elektryka i pochodne to moja specjalność w każdym samochodzie.

Zablokowany

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl