Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 1.8 B3] Uszkodzona uszczelka?

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
kicker
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 1.8 B3] Uszkodzona uszczelka?

Post autor: kicker » 11 wrz 2008, 14:25

Witam, na załączonym zdjęciu zaznaczyłem miejsca skąd przy mocniejszym wciśnięciu pedału gazu leci benzyna (jak z kranu), niedawno było coś tam wymieniane (jakaś uszczelka) ale znowu leci te benzyna, jak się to może nazywać?
Obrazek

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 11 wrz 2008, 17:33

To jest guma pod wtryskiem - za lepszą trzeba dać koło 50zł /Febi/ a tanich nie warto bo szybko pękają.... Jak ci tam benzyna leci to nieźle musi być pęknięta - ja jak swoją wymieniłem to nic nie leciało a i tak była prawie po długości pęknięta...
Wymieniaj szybko bo pod spodem jest kolektor a to może skończyć się bardzo nieprzyjemnie!!

kicker
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kicker » 12 wrz 2008, 13:34

Dziś zauważyłem że ta benzyna leci dokładnie z tego pierwszego obszaru zakreślonego na żółto (od lewej). Rozebrałem to i tam jest w środku małe kółeczko gumowe chyba, zwie się to prawdopodobnie "membraną" i to ona była wymieniana. Cóż z tego jak dalej leci benzyna, myślałem że wokół tej membrany będzie jakaś uszczelka ale tam nic niema) czuć jakby się nie do końca spalała, silnik łatwo wchodzi na obroty ale podczas jazdy jest masakra, dobrze rozpędza się tylko jak delikatnie dodaje się gazu a zmiana biegów robię o ok. 500-700 obr. wyżej niż na gazie bo się silnik muli, zapewne z braku paliwa. Czy dobrze myśle??

Awatar użytkownika
putolw
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: putolw » 14 wrz 2008, 10:15

Kolego, ja miałem podobny problem i też wydawało mi się że benzyna wydostaje się z tego miejsca które zaznaczyłeś po lewej stronie, ale jednak nie, na górze gaźnika jest zawór iglicowy, u mnie to on był uszkodzony i benzyna ściekała po gaźniku. Sprawdź czy u Ciebie nie jest podobnie. Mnie auto też muliło jak wachy było za mało.

Awatar użytkownika
Szula298
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Szula298 » 24 wrz 2008, 18:46

U mnie cieknie z tego miejsca co kolega zaznaczył idzie to jakoś domowym sposobem uszczelinić... ? Bo idzie zima a tu na kolektor kapie.... :-/

kicker
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kicker » 25 wrz 2008, 16:05

Benzyna wydostawała się dokładnie z tego miejsca co zaznaczyłem na rysunku, rozebrałem to kolejny raz i złożyłem i teraz paliwo nie ucieka, nie wiem, może poprzednio było to źle złożone. Ta membranka na zdjęciu poniżej zapewne była źle założona. Kolego "Szula298"
spróbuj może to rozebrać i obejrzyj tą membrane, jak będzie gdzieś uszkodzona, guma, jak będą jakieś delikatne uszkodzenia to należy ją wymienić na nową (bynajmniej tak ktoś z doświadczonych pisał na forum). Potem, zostaje to tylko dobrze złożyć i skręcić.

Awatar użytkownika
Szula298
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Szula298 » 25 wrz 2008, 18:20

ok sprawdze napewno a napisze jak wyszło dzięi wielkie.... :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl