[B4 All] Wyswietlacz temperatury zewnetrznej
[B4 All] Wyswietlacz temperatury zewnetrznej
Witam
panowie cały czas borykam sie z problemem nie działającego wyświetlacza temp. zewnetrznej montowanego w liczniku. Zrobiłem instalacje wg. opisów dopstepnych na forum jednak poza podswietleniem wyswietlacz nie działa - nie pokazuje niczego. Gdzie mam szukać tego przyczyny?
Prosze o pomoc.
Pozdrawiam
panowie cały czas borykam sie z problemem nie działającego wyświetlacza temp. zewnetrznej montowanego w liczniku. Zrobiłem instalacje wg. opisów dopstepnych na forum jednak poza podswietleniem wyswietlacz nie działa - nie pokazuje niczego. Gdzie mam szukać tego przyczyny?
Prosze o pomoc.
Pozdrawiam
Jaki jest kolor wyświetlacza przy wyłączonym podświetleniu? Jest cały czarny czy szary? bo jeśli szary to masz rozlany wyświetlacz i nie ma szans na to, że cokolwiek wyświetli. Jeśli chodzi o podłączenie, to musiałbym sprawdzić, bo już dawno go zakładałem i nie bardzo pamiętam co tam jest do czego. U mnie wystarczy, że włączę postojówki lub przełączę włącznik zapłonu i wyświetlacz się podświetla i pokazuje temperaturę, więc jeśli ci się podświetla to powinien działać - no chyba że to z moim jest coś nie tak...
Witaj, ja podłączałem termometr po instrukcji kolegi Solskiera, a mianowicie:
Pin 1, przewód szary - przewód prędkości - biało-niebieski podpinasz pod:
Kostka niebieska Pin 18 w podłączeniu wskaźników.
Pin 2, przewód żółty - pod przewód brązowo-żółty od czujnika temperatury zewnętrznej. Jeden podpinasz pod mase a drugi do wyswietlacza.
Pin3, przewód zielony - masa - brązowy.
Pin 4, przewód brązowy - zasilanie w napięcie ze ściemniacza podświetlenia szaro-niebieski, podpinasz pod:
Kostka żółta pin 5 w podłączeniu wskaźników
Pin 5, przewód biały - zasilanie w napięcie po stacyjce niebiesko-czarny można z:
Kostka żółta Pin 3 w podłączeniu deski
Wszystko działa ok, jeśli masz również tak podłączone to najprawdopodobniej coś z wyświetlaczem.
Zrób fotke jak jest podłączony i masz przekręcony zapłon.
Pzdr.
Pin 1, przewód szary - przewód prędkości - biało-niebieski podpinasz pod:
Kostka niebieska Pin 18 w podłączeniu wskaźników.
Pin 2, przewód żółty - pod przewód brązowo-żółty od czujnika temperatury zewnętrznej. Jeden podpinasz pod mase a drugi do wyswietlacza.
Pin3, przewód zielony - masa - brązowy.
Pin 4, przewód brązowy - zasilanie w napięcie ze ściemniacza podświetlenia szaro-niebieski, podpinasz pod:
Kostka żółta pin 5 w podłączeniu wskaźników
Pin 5, przewód biały - zasilanie w napięcie po stacyjce niebiesko-czarny można z:
Kostka żółta Pin 3 w podłączeniu deski
Wszystko działa ok, jeśli masz również tak podłączone to najprawdopodobniej coś z wyświetlaczem.
Zrób fotke jak jest podłączony i masz przekręcony zapłon.
Pzdr.
Tez podłączalem wg. opisu Solskiera i cały czas mam taka sama sytuację. Wyswietlacz po przekreceniu zapłonu swieci sie czerwonym swiatlem jednak nic nie pokazuje(pod swiatlo widac kreski z cyfr wyswiatlacza wiec raczej wylany nie jest). Nawet poziomych kresek nie pokazuje. Podswietlenie włacza sie tylko przy właczonym zapłonie. Kabelki sa raczej dobrze podłaczone bo już sprawdzałem czy jest napiecie w miejscu dołaczenia przewodów do płytki wyswietlacza. Jedyne co znalazlem to to ze wyswietlacz moze nic nie pokazywac jesli nie ma czujnika podłaczonego(choc ja mam podłaczony). I zastanawiam sie czy moze czujnik nie jest padnięty. Mozna go jakos sprawdzic? Z czujnika wychodza 2 kabelki z czego jeden z nich podłaczony jest do masy a drugi do wyswietlacza. Jak mniemam to po włączeniu zapłonu wyswietlacz powinien dawac napiecie na czujnik? tak moge sprawdzic czy do czujnika dopływa napiecie ale jak sprawdzic sam czujnik?Chyba ze moze byc tego inna przyczyna?
Acha oststnio podłaczyłem inny wyswietlacz (choc ten ze spalona zaróweczka) i tez nic nie pokazal. Choc mimo braku podswietlenia powinien cos pokazac. Nie chce mi sie wierzyc ze oba sa zepsute. Caly czas mysle o tym czujniku - jak to sprawdzic? A moze wazne jest to pod który przewód z czujnika temp. podpina sie wyswietlacz?
Acha oststnio podłaczyłem inny wyswietlacz (choc ten ze spalona zaróweczka) i tez nic nie pokazal. Choc mimo braku podswietlenia powinien cos pokazac. Nie chce mi sie wierzyc ze oba sa zepsute. Caly czas mysle o tym czujniku - jak to sprawdzic? A moze wazne jest to pod który przewód z czujnika temp. podpina sie wyswietlacz?
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2008, 13:54 przez Jelly, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja się podzielę swoimi doświadczeniami, a mianowicie jak rozkręcałem zegary, żeby zamontować ringi to przy okazji zajrzałem do tego wyświetlacza temp. zewn., żeby zobaczyć czy żarówka nie jest przypadkiem na wykończeniu. Po rozręceniu wyświetlacza na dwie części sprawdziłem żarówkę, okazała się w porządku i złożyłem ponownie wszystko do kupy, podłączyłem na próbę do auta, a tu wyświetla tylko parę kresek (losowo) brak cyfr pełnych, rozkręciłem jeszcze raz wyświetlacz i okazało się że wypadł mi taki mały grafit w kształcie kwadratu, który zapewnia połączenie wyświetlacza z płytką drukowaną( powinny być dwa takie kwadraciki po obu stronach wyświetlacza a ja miałem tylko jeden i nie było 100% połączenia z wyświetlaczem), znalazłem na ziemi ten grafit i teraz jest w porządku. Jeśli nie będzie tych kwadratów to nic wyświetlacz nie pokaże, a jedynie będzie podświetlany. Natomiast jak się nie mylę to jeśli jest spalona żarówka to nic nie widać na wyświetlaczu.
nie zawsze, wiele razy sie bawiłem czujnikami i bardzo rzadko zapałały mi sie te 3 kreski, zwykle nic sie nie paliło, jak odłączyłem całkowicie czujnik to nic sie nie świeciłoMobilek pisze:Jeżeli jest uszkodzony lub odpięty czujnik temperatury, to na wyświetlaczu widać trzy poziome kreski.I czy sam czujnik moze byc uszkodzony?
Wymieniana byla zaróweczka w wyswietlaczu ale robil to elektronik. A to ze nie swieci to jednak moze byc wina czujnika. Jak sprawdzic czy jest właściwie podłączony? Pisalem juz ze coraz bardziej wykluczam wyswietlacz bo podlaczylem inny (wszak z uszkodzona zaróweczka) ale poza tym wczesniej sprawny i tez nic nie wyswietlil. Wiec moze to jednak wina czujnika. Wiecie jak to sprawdzic?