[1.6TD CY] Rozrusznik.
[1.6TD CY] Rozrusznik.
80 B3 1.6TD - silnik CY od VW chyba?
Czy mógł by mi ktos z kolegów napisac czy rozrusznik do tego diesla jest taki sam jak do benzyny, a jeśli nie to jaki i od czego jeszcze pasuje (np. Audi SB/RA, albo Golf diesel inny niz CY, czy jakis Passat diesel, czy VW Transporter??)
Czy mógł by mi ktos z kolegów napisac czy rozrusznik do tego diesla jest taki sam jak do benzyny, a jeśli nie to jaki i od czego jeszcze pasuje (np. Audi SB/RA, albo Golf diesel inny niz CY, czy jakis Passat diesel, czy VW Transporter??)
Ostatnio zmieniony 01 sty 2009, 20:42 przez Gosia, łącznie zmieniany 1 raz.
więc tak rozrusznik w silnikach od VW są inne (oczywiście mówimy o silniku CY)
nr bosch 0 001 110 007
niż w audi, a z kolei w w B3 1,6 td były takie nr bosch 0 001 110 106
a w B2 w którym były montowane CY nr rozrysznika jest 0 986 010 910
więc krótko i na temat, od niczego nie pasuje, bo w golfie mk1 były CY i w passatach ale rozruszniki były niestety inne
[ Dodano: 2008-09-29, 14:48 ]
najpewniej byłoby wymienić nowe części które będą do wymiany, bendiź i ewentualnie szczotki nie powinne być drogie a jak kupisz używany to podejrzewam, że też to trzeba będzie wymienić, więc radzę zregenerować stary
nr bosch 0 001 110 007
niż w audi, a z kolei w w B3 1,6 td były takie nr bosch 0 001 110 106
a w B2 w którym były montowane CY nr rozrysznika jest 0 986 010 910
więc krótko i na temat, od niczego nie pasuje, bo w golfie mk1 były CY i w passatach ale rozruszniki były niestety inne
[ Dodano: 2008-09-29, 14:48 ]
najpewniej byłoby wymienić nowe części które będą do wymiany, bendiź i ewentualnie szczotki nie powinne być drogie a jak kupisz używany to podejrzewam, że też to trzeba będzie wymienić, więc radzę zregenerować stary
- Fighter001
- Forum Audi 80
blagam tylko nie smiejcie sie, ale gdzie to sie kupuje (w hurtowni z czesciami nowymi, czy na placu gdzie uzywane są czesci) i czy musze podac numer tego rozrusznika co jest na aucie, czy jak powiem bedix i szczotki do rozrusznika to oni juz beda wiedziec i nie jest wymagany model?AdamE pisze:bendiź i ewentualnie szczotki nie powinne być drogie
nigdy jeszcze mi sie rozrusznik w zadnym aucie nie psuł i naprawde pojęcia nie mam :oops:
np. od SB, RA ,JK itd. z Audi pasuje do CY od benzyny na 1 strzał jak gorący nie zapali w ogóle aż ostygnie i bzdura że się spali , 1 miech tak pomykałem
Różnica D a Pb np satelity
Gosia, jaką skrzynie tram masz i czy głowa hydro?
[ Dodano: 2008-09-30, 19:08 ]
Różnica D a Pb np satelity
Gosia, jaką skrzynie tram masz i czy głowa hydro?
[ Dodano: 2008-09-30, 19:08 ]
wartość tych podzespołów może = zregenerowany za 350 z gwarancjąGosia pisze:juz wiadomo co:
elektromagnes, tulejki i szczotki
skrzynie mam 5 biegową manualną, a ta "głowa hydro" to ja nawet nie wiem co to <rotfl> musiałbys mi wytłumaczyc, bo tak nie umiem na to pytanie odpowiedziec :oops: ... ja mam to autko dopiero tydzienVision pisze:Gosia, jaką skrzynie tram masz i czy głowa hydro?
ps.
a widze po profilu, ze kolega Vision ma takie autko jak ja :mrgreen:
głowa slang głowica , sprawdź oznaczenie na skrzyni
sam go zaszczepiłem i zmodyfikowałem pompę i turbo VNT a ori . rozrusznik do CY mam ale pewnie nie podejdzie ci no chyba że skrzynia u ciebie jest ori od silnika a wątpięGosia pisze:a widze po profilu, ze kolega Vision ma takie autko jak ja :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2008, 19:32 przez Vision, łącznie zmieniany 1 raz.
aaaaa :mrgreen:Vision pisze:głowa slang głowica
nie mam pojęcia, jak kupowałam myslałam ze to RA (bo to kiedys było RA), potem sie okazało ze CY ale nawet nie wiem czy cały motor jest CY z osprzetem, czy tylko blok jest CY a reszta z RA co kiedys tam było i nawet nie wiem jak sie tego dowiedziec :roll:Vision pisze: no chyba że skrzynia u ciebie jest ori od silnika a wątpię
a poprzedni własciciel juz kupił taki nic robił przy nim przez dwa lata :roll: oprócz lania ropy do baku, więc od niego sie nic nie dowiem
mam ksiazke serwisową ASO, ale tam ostatni wpis sie urywa na 2000 roku i jest jeszcze motor RA
to skrzynia pewnikiem od RA(ze względu na hydro ster sprzęgła i licznik) i taki rozrusznik ja wyżej pisałem , żeby zaszczepić CY do budy B3 wymieniłem zamach i sprzęgłoGosia pisze:RA (bo to kiedys było RA), potem sie okazało ze CY
RA i CY to turbo, pompa, wałek , głowa hydro /płytki , na górze skrzyni jest symbol