[b3 PM] zawór podciśnieniowy powietrza
- krzysiek11
- Forum Audi 80
[b3 PM] zawór podciśnieniowy powietrza
Witam. Ostatnio mam troche problemów z silnikiem
i zauważyłem że w czasie gdy silnik pracuje i ma temperaturę roboczą
klapka (zawór) w dolocie filtru powietrza otwiera dopływ gorącego powietrza z nad wydechu czy to jest normalne? bo mi się wydaje że powinien zasysać zimne powietrze
co o tym sądzicie :?:
i zauważyłem że w czasie gdy silnik pracuje i ma temperaturę roboczą
klapka (zawór) w dolocie filtru powietrza otwiera dopływ gorącego powietrza z nad wydechu czy to jest normalne? bo mi się wydaje że powinien zasysać zimne powietrze
co o tym sądzicie :?:
- krzysiek11
- Forum Audi 80
U mnie w 1.8 s PM '89 jest taki element plastikowo-metalowy
U mnie w 1.8 s PM '89 jest taki element plastikowo-metalowy. Jest on umieszczony w osłonie filtra powietrza dolotowego do układu wtryskowego. Od spodu osłony wchodzą do niego dwa wężyki. Tyle, że od dłuższego czasu jest on zepsuty co w zimie powoduje dość spore kłopoty (duże wahania obrotów na luzie, czasem nawet gaśnięcie silnika).
Przy okazji - czy ktoś nie wie gdzie mógłbym coś takiego kupić? W Krakowskim serwisie Audi chcieli za to 173 zł.
Pozdrawiam serdecznie
Przy okazji - czy ktoś nie wie gdzie mógłbym coś takiego kupić? W Krakowskim serwisie Audi chcieli za to 173 zł.
Pozdrawiam serdecznie
- krzysiek11
- Forum Audi 80
- krzysiek11
- Forum Audi 80
- krzysiek11
- Forum Audi 80
Mam panowie ten sam problem i mam odłączony ten przewód podciśnieniowy czy lato czy zimo jest ok (choć miałem kiedyś problemy i myślałem że to właśnie przez niego ).krzysiek11 pisze:ja odpiąłem przewód pod ciśnieniowy i zaślepiłem go żeby brał zimne powietrze
latem będzie dobrze ale na zimę coś muszę wymyślić
Witam, ja odkręciłem w filtrze powietrza tą dyszkę do której jest podpięty wężyk podciśnienia ,wewnątrz jest kulka na czymś w podobie filcu. poruszałem tym kilka krotnie i pomogło.Wokół tej kulki jest sporo nagaru jakby stary smar, pewnie należało by to przemyć i posmarować ponownie olejem ja nie czyściłem bo jak na razie pomogło samo rozruszanie śrubokrętem. Jedna uwaga ta dyszka jest miedziana więc krucha.
Poszukaj tematu pt."Problem z zaworem Keihin II " z dnia 11.09.08 założonego przez "adam 247".
Tam wkleiłem 3 zdjęcia oznaczone jedynkami,dwójkami i trójkami na których widoczny jest taki mały plastikowy trójniczek.
Jedno ujęcie z tego trójnika idzie właśnie pod obudowę filtra powietrza i jest podpięte do p l a s t i k o w e j końcówki,tej która u Ciebie jest zaślepiona.
Szukać tego trójnika trzeba od strony pokrywy zaworów i wałka rozrządu,w pobliżu tzw.elektrozaworu.
Tak jest bynajmniej w moim B3 Z SILNIKIEM RU.
Jeśli wpadniesz na jakiś pomocny trop,to napisz - chociaż w Twoim przypadku nie musi tak być.
Tam wkleiłem 3 zdjęcia oznaczone jedynkami,dwójkami i trójkami na których widoczny jest taki mały plastikowy trójniczek.
Jedno ujęcie z tego trójnika idzie właśnie pod obudowę filtra powietrza i jest podpięte do p l a s t i k o w e j końcówki,tej która u Ciebie jest zaślepiona.
Szukać tego trójnika trzeba od strony pokrywy zaworów i wałka rozrządu,w pobliżu tzw.elektrozaworu.
Tak jest bynajmniej w moim B3 Z SILNIKIEM RU.
Jeśli wpadniesz na jakiś pomocny trop,to napisz - chociaż w Twoim przypadku nie musi tak być.