Witam wszystkich,
Szukałem podobnego tematu ale to co znalazłem nie daje odpowiedzi na dziwne zachowanie mojego silnika.
Otóż:
- przy rozgrzanym silniku po wciśnięciu sprzęgła drastycznie zwiększają się obroty(nie mam obrotomierza) do chyba maksimum bo aż huczy w kabinie,
- takie zachowanie pojawia się gdy poruszam się po mieście , na trasie nie ma takich sytuacji
czytałem że może to być wina silnika krokowego ale w tej wersji silnika go nie ma, nie ma tez sondy lambda...a może to nastawnik przepustnicy?
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
[B3 1.6 PP LPG+PB]Zwiększające się obroty silnika
- goldi j51
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
Witaj sondę lambde masz przynajmniej ja mam w tym samym silniku. Jeżeli silnik na biegu jałowym pracuje na wysokich obrotach to moim skromnym zdaniem nastawnik przepustnicy do wymiany.Jednym objawia się to w ten sposób jak jest uszkodzony nastawnik przepustnicy że silnik nie ma wolnych obrotów tak jak u mnie było kiedyś a drugim że chodzi na wysokich obrotach u mnie w tej chwili tęż lekko falują na obrotomierzu skaczą do ponad 1000 obrotów ale myślę że to czujnik temperatury do wymiany sam muszę dojść
no mnie się też tak wydaje ale przed ewentualnym wymienianiem muszę wiedziećczy to będzie to bo naprawa/wymiana to koszt 160zł na allegro.Bo nie ma szans żeby to sobie samemu zregenerować....a z tym czujnikiem temp. to o co chodzi?
aha...wyczytałem w instr. że czasami wystarczy przeczyścić wszystkie styki wtykowe gdy sa zakłócenia z gaźnikiem 2EE
aha...wyczytałem w instr. że czasami wystarczy przeczyścić wszystkie styki wtykowe gdy sa zakłócenia z gaźnikiem 2EE
- goldi j51
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
Nigdy nic nie czyściłem ale można sprawdzić czy nastawnik jest sprawny ale tylko w warsztacie gdzie zajmują się gaznikami .Podłączyli jakieś urządzenie pod bezpieczniki i wyszedł wydruk brak impulsu nastawnika tylko że parę lat temu to płaciłem 400 zł i też na wymianę stary za nowy teraz to taniocha .Według książki niemieszczenie się obrotów biegu jałowego spowodowane jest uszkodzeniem napędu przepustnicy ,czujnika położenia przepustnicy i czujnika temperatury w kolektorze ssącym .Odnośnie tego ostatniego zdania myślałem że bardziej za falowanie obrotów odpowiada czujnik ale ten od płynu chłodnicy a nie ten na kolektorze ssącym będę musiał dojść do tego może czarek coś mi podpowie w tym temacie
wczoraj dowiedziałem się że może to być również zniszczona "czasem" uszczelka pod gaźnikiem, być może przepuszcza powietrze...
[ Dodano: 2008-11-17, 14:13 ]
znów mnie zaskoczył tym razem w dłuuugim korku w którym stałem około 40min.
sprzęgło I, sprzęgło II...i tak raz po raz....aż w końcu w pewnym momencie dwukrotnie zwiększył samoistnie obroty(wyglądało jakbym chciał sie ścigać na światłach:))....nawwet wciśnięcie gazu do końca nic nie dało bo już było maksimum....
Gdzie nie poczytałem wszyscy z reguły wskazują na gaźnik, nastawnik przepustnicy bądż jakieś małe nieszczelności na przewodach???
czy komuś z Was tak się zdarzało i jaki był powód?
pozdr.
Aha....
w weekend okradziono moja niunię z emblematu i popsuto przy tym grill:(((...może znacie jakieś szroty na trasie do gdańska gdzie można by kupić....
[ Dodano: 2008-11-17, 14:15 ]
zapomniałem dodać..
na trasie z bydgoszczy/torunia do gdańska
[ Dodano: 2008-11-17, 14:13 ]
znów mnie zaskoczył tym razem w dłuuugim korku w którym stałem około 40min.
sprzęgło I, sprzęgło II...i tak raz po raz....aż w końcu w pewnym momencie dwukrotnie zwiększył samoistnie obroty(wyglądało jakbym chciał sie ścigać na światłach:))....nawwet wciśnięcie gazu do końca nic nie dało bo już było maksimum....
Gdzie nie poczytałem wszyscy z reguły wskazują na gaźnik, nastawnik przepustnicy bądż jakieś małe nieszczelności na przewodach???
czy komuś z Was tak się zdarzało i jaki był powód?
pozdr.
Aha....
w weekend okradziono moja niunię z emblematu i popsuto przy tym grill:(((...może znacie jakieś szroty na trasie do gdańska gdzie można by kupić....
[ Dodano: 2008-11-17, 14:15 ]
zapomniałem dodać..
na trasie z bydgoszczy/torunia do gdańska