[B4 20vt] Podłączenie dodatkowych zegarów VDO
[B4 20vt] Podłączenie dodatkowych zegarów VDO
Witam szanowne grono, mam kilka pytan, co do podłączenia dodatkowych zegarów VDO.
W zegarach są 3 wtyczki, czytałem już wątek Solskiera, w którym napisane jest mniej więcej jak podpiąć, tylko, że w moim przypadku sprawa wygląda troszkę inaczej.
Poniżej fotki:
Biała Wtyczka: 5 kabli
Przezroczysta Wtyczka: 2 kable
Brązowa Wtyczka; 2 kable
Czy ktoś mógłby mnie oświecic?
W zegarach są 3 wtyczki, czytałem już wątek Solskiera, w którym napisane jest mniej więcej jak podpiąć, tylko, że w moim przypadku sprawa wygląda troszkę inaczej.
Poniżej fotki:
Biała Wtyczka: 5 kabli
Przezroczysta Wtyczka: 2 kable
Brązowa Wtyczka; 2 kable
Czy ktoś mógłby mnie oświecic?
Ostatnio zmieniony 13 paź 2008, 09:06 przez FranoF1, łącznie zmieniany 1 raz.
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Oto schemat <ok>
Teraz wg schematu ładni Ci to rozpisze
Czujnik Cisnienia oleju:
- brązowy - podłanczasz do masy.
- niebiesko - biały - do czujnika ciśnienia oleju.
- czarno - niebieski - ze wszystkich 3 zegarów podłanczasz np pod bezpiecznik nr 12 - zasialnie po zapłonie.
Czujnik Temperatury oleju:
- brązowy - masa
- zielono - czarny - podłanczasz do czujnika temperatury oleju
- czarno niebieski - jak wyżej bezpiecznik 12.
Voltomierz:
- brązowy - masa
- czarno - niebieski - jak wyzej bezpiecznik 12. - woltomierz bedzie mierzył zasilanie w instalacji.
Następnie przekaźnik - wzmacniacz (na dole schematu):
- szaro - czerwony - wg schematu podłanczasz do każdej z 3 zarówek podswietlających zegary - jako ich zasialnie.
- szaro - niebieski - podłanczasz jako zasilanie do podswietlania popielniczki (jako plus do żarówki) generalnie jest to wyjście na podswietlanie żarówek popielniczki.
- szaro - brązowy - podłanczasz pod bezpiecznik 14 - albo pod coś w czym napięcie pojawi sie po włączeniu świateł (czyli jest to sterowanie podswietlaniem).
Obie wtyczki patrz opis wyżej ale jeszcze rozpisze na wszelki wypadek (przeźroczystej w opisie nie uwzględniłem wiec ją rozpisuje)
Wtyczka brązowa :
- zielon - czarny do czujnika temperatury oleju.
- biało - niebieski do czujnika ciśnienia oleju - jeden z dwóch styków w bańcze (te dwa styki w bańce mają różne funkcje wiec bedziesz musiał próbować do którego)
Wtyczka przeźroczysta: Zasilanie zapalniczki + podświetlanie.
- brązowy - masa
- niebiesko - czerwony - zasilanie + stały! - nawet bez zapłonu!
- a ten obok niebiesko - błękitny to zasialnie do żarówki - bierzez z regulacji nawiewów - czyli taki aby był po zapalonych światłach, masa do tego idze z podstawy zapalniczki czyli z brązowego
Teraz wg schematu ładni Ci to rozpisze
Czujnik Cisnienia oleju:
- brązowy - podłanczasz do masy.
- niebiesko - biały - do czujnika ciśnienia oleju.
- czarno - niebieski - ze wszystkich 3 zegarów podłanczasz np pod bezpiecznik nr 12 - zasialnie po zapłonie.
Czujnik Temperatury oleju:
- brązowy - masa
- zielono - czarny - podłanczasz do czujnika temperatury oleju
- czarno niebieski - jak wyżej bezpiecznik 12.
Voltomierz:
- brązowy - masa
- czarno - niebieski - jak wyzej bezpiecznik 12. - woltomierz bedzie mierzył zasilanie w instalacji.
Następnie przekaźnik - wzmacniacz (na dole schematu):
- szaro - czerwony - wg schematu podłanczasz do każdej z 3 zarówek podswietlających zegary - jako ich zasialnie.
- szaro - niebieski - podłanczasz jako zasilanie do podswietlania popielniczki (jako plus do żarówki) generalnie jest to wyjście na podswietlanie żarówek popielniczki.
- szaro - brązowy - podłanczasz pod bezpiecznik 14 - albo pod coś w czym napięcie pojawi sie po włączeniu świateł (czyli jest to sterowanie podswietlaniem).
Obie wtyczki patrz opis wyżej ale jeszcze rozpisze na wszelki wypadek (przeźroczystej w opisie nie uwzględniłem wiec ją rozpisuje)
Wtyczka brązowa :
- zielon - czarny do czujnika temperatury oleju.
- biało - niebieski do czujnika ciśnienia oleju - jeden z dwóch styków w bańcze (te dwa styki w bańce mają różne funkcje wiec bedziesz musiał próbować do którego)
Wtyczka przeźroczysta: Zasilanie zapalniczki + podświetlanie.
- brązowy - masa
- niebiesko - czerwony - zasilanie + stały! - nawet bez zapłonu!
- a ten obok niebiesko - błękitny to zasialnie do żarówki - bierzez z regulacji nawiewów - czyli taki aby był po zapalonych światłach, masa do tego idze z podstawy zapalniczki czyli z brązowego
Dzieki za zauważenie bo wczoraj juz zapomniałem zaznaczyć.czarekj pisze:Na dole w lewym rogu zdjęcia Solskiera jest ten wzmacniacz rozrysowany.
Ostatnio zmieniony 13 paź 2008, 09:27 przez Solskier, łącznie zmieniany 4 razy.
... No to Solskier pozamiatał :mrgreen:
Ale żeby tak mod poprawiał moda :mrgreen: Nie wypada
Nikt nikogo nie poprawiał, tylko zrobiliśmy mały porządek aby temat był czytelny <ok>
A tak na marginesie Michał zmień tą czerwień w podpise na inny kolor - zebym nie musiał Cie upominać
[ Dodano: 2008-10-13, 17:21 ]
... Ok ReZAczu, takie moje małe przeoczenie :mrgreen:
Teraz Frano może brać się od razu do podłączania bo ma wszystko jak na dłoni :mrgreen:
Ale żeby tak mod poprawiał moda :mrgreen: Nie wypada
Nikt nikogo nie poprawiał, tylko zrobiliśmy mały porządek aby temat był czytelny <ok>
A tak na marginesie Michał zmień tą czerwień w podpise na inny kolor - zebym nie musiał Cie upominać
[ Dodano: 2008-10-13, 17:21 ]
... Ok ReZAczu, takie moje małe przeoczenie :mrgreen:
Teraz Frano może brać się od razu do podłączania bo ma wszystko jak na dłoni :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 13 paź 2008, 17:25 przez grinch, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Forum Audi 80
- seriouskubus
- Forum Audi 80
- seriouskubus
- Forum Audi 80