[80 B4] Mokro wewnątrz
- Daniello85
- Audi 80 Klub
witam mam ten sam problem woda jes po lewej stronie z przodu zaraz ide szukac przecieku. a co do wody w bagazniku to jest prosta sprawa mowie o B3 jesli ktos wymieniał swiatła w swojej niuni to w orginalnych lampach są takie specjalne uszczelnienia jesli wymieniamy lampy na inne to niemozemy zapąmniec o ich uszczelnieniu. miałem tez wodę w bagazniku bo nie miałem uszczelnionych lamp po wymianie kupiłem bezbarwny silikon i uszczelniłem lampki i problem znikł. teraz musze sie jakos uporac z przeciekiem z przodu od strony kierowcy . jak go zlikwiduje to dam znac co by,o przyczyną pozdrawiam
[ Dodano: 2007-03-22, 14:07 ]
ok mam nadzieje ze jusz bedzie dobrze sprawdziłem linke od otwiernia maski i mysle ze to było przyczyna przecieku na tej lince jest taka gumowa zaslepka otworu w ktorym idzie linka i własnie ta gumka była zsunieta zrobiłem tak jak powinna byc i teraz bede musiał osuszyc sierodek :cry: ale mysle ze to załatwi sprawe pozdrawiam
[ Dodano: 2007-03-22, 14:07 ]
ok mam nadzieje ze jusz bedzie dobrze sprawdziłem linke od otwiernia maski i mysle ze to było przyczyna przecieku na tej lince jest taka gumowa zaslepka otworu w ktorym idzie linka i własnie ta gumka była zsunieta zrobiłem tak jak powinna byc i teraz bede musiał osuszyc sierodek :cry: ale mysle ze to załatwi sprawe pozdrawiam
- Doc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Chłopaki, bo mnie coś trafi ...
Dalej bydle mi przecieka. Woda leci tak jak wcześniej pisałem po prawej stronie.
Kapie tak jak na załączonej fotce. Spod schowka ( w schowku sucho ) dalej leci po plastiku tym koło głośnika z narysowanymi kropkami na dywan.
Uszczelke przedniej szyby mam ok. Parapet również ok. Silikon na parapecie jest. Nie leci nic przez filtr kabinowy.
Jedyne co przychodzi mi do glowy to odpływ pod parapetem. Powiedzcie, czy odpływ pod parapetem powinien mieć jakąś rurkę odprowadzającą wodę gdzies do progu czy jak to tam za błotnikiem jest skonstrułowane ? widział to ktoś ? Moze tu wlasnie mam problem.
Dalej bydle mi przecieka. Woda leci tak jak wcześniej pisałem po prawej stronie.
Kapie tak jak na załączonej fotce. Spod schowka ( w schowku sucho ) dalej leci po plastiku tym koło głośnika z narysowanymi kropkami na dywan.
Uszczelke przedniej szyby mam ok. Parapet również ok. Silikon na parapecie jest. Nie leci nic przez filtr kabinowy.
Jedyne co przychodzi mi do glowy to odpływ pod parapetem. Powiedzcie, czy odpływ pod parapetem powinien mieć jakąś rurkę odprowadzającą wodę gdzies do progu czy jak to tam za błotnikiem jest skonstrułowane ? widział to ktoś ? Moze tu wlasnie mam problem.
-
- Forum Audi 80
Witam wszyskich - to mój pierwszy wpis.
Chciałem się podzielić moimi doświadczeniami z "kapiącym" OOOO.
U siebie znalazłem dwi dziurki które po każdym deszczu powodowały że w samochodzie nie czułem się jak w domu, ale jak w akwarium (tylko roślinek i rybek brakowało .
Łatwiejszą do wykrycia był przeciek na uszczelce w tylnich drzwiach.
(trochę cianopanu i po kłopocie ]:-> )
Nad drugą dłużej myślałem ale nic nie pomaga jak kilkadziesiąt litrów wody :]
Dziurę z przodu od strony pasażera znalazłem w rynience tuż przy odpływie do nad nadkolem.
Okazało się że rozeszły się dwie blachy karoserii które w tym miejscu się stykają a zabezpieczone były gumowaną warstwą ochronną. trochęskrobania śrubokrętem,
trochę szpachli, na koniec silikon i mam suchutkie wnętrze. 8-)
Może to będzie i u Was??
pozdrawiam
Chciałem się podzielić moimi doświadczeniami z "kapiącym" OOOO.
U siebie znalazłem dwi dziurki które po każdym deszczu powodowały że w samochodzie nie czułem się jak w domu, ale jak w akwarium (tylko roślinek i rybek brakowało .
Łatwiejszą do wykrycia był przeciek na uszczelce w tylnich drzwiach.
(trochę cianopanu i po kłopocie ]:-> )
Nad drugą dłużej myślałem ale nic nie pomaga jak kilkadziesiąt litrów wody :]
Dziurę z przodu od strony pasażera znalazłem w rynience tuż przy odpływie do nad nadkolem.
Okazało się że rozeszły się dwie blachy karoserii które w tym miejscu się stykają a zabezpieczone były gumowaną warstwą ochronną. trochęskrobania śrubokrętem,
trochę szpachli, na koniec silikon i mam suchutkie wnętrze. 8-)
Może to będzie i u Was??
pozdrawiam
-
- Forum Audi 80
Sorka, pisałem na szybko. Trochę przeedytowałem zdjęcia i powinno być troszeczkę jaśniej wyjaśnione .
Pod maską masz taki plastik który przysłania wlot powietrza do nawiewu - zdejmujemy go.
odsłania się wtedy sam wlot nawiewu który to widok przedstawia nam fotka nr1:
Jest tam też dziura odpływowa (na zdjęciu widać że przez tą dziurę puszczona jest ta rurka od akumulatora (?) ) i w zagłębieniu - tuż obok dziury odpływowej - pod warstwą ochronną stykają się te feralne blachy.
na pierwszy rzut oka nie było nic widać, ale po wygarnięciu kilku garści liści i syfu oraz po pożądnym przepłukaniu znaleźliśmy pęknięcie w warstwie ochronnej.
Po zerwaniu tej warstwy odsłonił się pęknięty spaw:
Po rozgrzebaniu tej dziury możesz rozebrać skrytkę i od środka zobaczyć jak to wygląda:
Jeżeli ją znajdziesz to jej załatanie zostawiam Twojej wyobraźni (rob jak Ci najwygodniej
Niestety, więcej zdjęć nie zrobiłem, ale jak zdejmiesz tę osłonę znad nawiewu to powinieneś zobaczyć o co chodzi.
Pozdrawiam.
ps. dzięki za info do czego służy ta tajemnicza rurka, bo u mnie ona się kończyła z jednej strony w komorze silnika, a z drugiej przy progu pod nadkolem :p
Pod maską masz taki plastik który przysłania wlot powietrza do nawiewu - zdejmujemy go.
odsłania się wtedy sam wlot nawiewu który to widok przedstawia nam fotka nr1:
Jest tam też dziura odpływowa (na zdjęciu widać że przez tą dziurę puszczona jest ta rurka od akumulatora (?) ) i w zagłębieniu - tuż obok dziury odpływowej - pod warstwą ochronną stykają się te feralne blachy.
na pierwszy rzut oka nie było nic widać, ale po wygarnięciu kilku garści liści i syfu oraz po pożądnym przepłukaniu znaleźliśmy pęknięcie w warstwie ochronnej.
Po zerwaniu tej warstwy odsłonił się pęknięty spaw:
Po rozgrzebaniu tej dziury możesz rozebrać skrytkę i od środka zobaczyć jak to wygląda:
Jeżeli ją znajdziesz to jej załatanie zostawiam Twojej wyobraźni (rob jak Ci najwygodniej
Niestety, więcej zdjęć nie zrobiłem, ale jak zdejmiesz tę osłonę znad nawiewu to powinieneś zobaczyć o co chodzi.
Pozdrawiam.
ps. dzięki za info do czego służy ta tajemnicza rurka, bo u mnie ona się kończyła z jednej strony w komorze silnika, a z drugiej przy progu pod nadkolem :p
Wiatm. Pozwolę sobie podczepić się do temtau.Miałem podobny problem,woda leciała z przodu od strony kierowcy,było strasznie mokro.Uszczelniłem szybę,linke maski i było dobrze.Niestety od jakiegoś czasu woda pojawia się pod siedzeniem kierowcy prawię z tyłu tam gdzie pasażerowie trzymają nogi w miejscu gdzie są szyny od fotela przy tunelu środkowym;( Już mi ręce opadają szukam,szukam i nic.Zakleiłem szyberdach ponieważ ktoś sobie dorabiał i nie ma opcji by ciekło tamtędy,a poza tym podsufitka jest suchutka i nigdzie nie ma śladów gdzie mogło by lecieć.Może ktoś będzie miał jakąś podpowiedż gdzie szukać przecieku bo ja już nie mam pomysłów.Z góry dziękuję i pozdrawiam.