[B4 Coupe ABK] Krańcówki
[B4 Coupe ABK] Krańcówki
Witam mam pewien problem;dzis rano po otwarciu drzwi nie zapalilo sie swiatlo w kabinie,myslalem ze padla zarowka ale po wlaczeniu na stale zapalila sie.Alarm ktory mam po 30 sek od rozbrojenie i otwarcia centralnego zazbraja sie spowrotem jesli nie zostaly otwarte ktores drzwi i tak wlasnie sie dzieje ale drzwi otwieram tak wiec problem tkwi w sygnale z krancowki(chyba) ale same krancowki raczej sa oki bo dziwne by bylo zeby padly dwie na raz. Ma ktos moze jakis pomysl o co chodzi? bo chyba nie ma od tego jakiegos bezpiecznika
Niestety na krańcówkach bezpieczników nie ma, zacznij sprawdzanie od odkręcenia krańcówki i sprawdzenia czy przewód ma dobre połączenie ze stykiem, a krańcówka z masą, następnie prościej będzie sprawdzić przewód 0,5 mm o kolorze brązowo-białym idąc (po przewodzie) od krańcówki do lampki (przewód ma kilka kostek połączeniowych po drodze). Do krańcówki od strony kierowcy przychodzi drugi cieńki przewód brązowo-żółty, ten z kolei idzie do brzęczka ostrzegawczego włączonych świateł, jeżeli nie masz też i tej funkcji to wszystko wskazuje na to że padła krańcówka lub nie ma odpowiedniej masy.Mast26 pisze:a moze jednak ktorys bezpiecznik jest za to odpowiedzialny???
- Grzegorzbielsko
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
W AUDI MINUS JEST WSZĘDZIE NA KAROSERII W PRZEWODACH ZAZWYCZAJ SĄ PLUSYMast26 pisze:Sprawdzilem i brzeczyk od swiatel dziala wiec to nie bedzie wina samej krancowki, ma ktos jeszcze jakies pomysly bo troche mi to przeszkadza
tak ja miałem identyczny problem u mnie w krancówce od strony drzwi kierowcy podłaczone były 2 kable 1 od brzeczka 2 od swiateł. jak mi światło nie działało zamieniłem kabel miejscami z bzyczkiem i okazało sie ze swiatło działa
ostatnio na złomowisku hmm ćwierc b4 (dostała z przodu z tyłu i delikatnie z boku) i za 30zł kupiłem komplet właczników, gum zaslepiajacych je i gumy do drzwi, którymi idą kable do centralnego ktory teraz jest w trakcie montowania
apropos czy mogłby ktoś zrobić fotke i pokazac mi dokąd pod kierownicą idą te kable od krańcówek??
Ale po co kombinować. Wykręć krańcówki w drzwiach, które światełka nie zapalają i dotknij wtyczką (oczywiście jej metalową częścią) bezpośrednio do masy. Jeżeli lampka zaświeci to masz jasność, że padła krańcówka. A to że działa brzęczyk nic nie znaczy, bo krańcówka w drzwiach kierowcy ma dwa obwody i paść mógł tylko jeden