Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Radio - podlaczenie - zamienione piny

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
maciekprus
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Radio - podlaczenie - zamienione piny

Post autor: maciekprus » 15 paź 2008, 20:58

Witam, podłączałem ostatnio głośniki w tylnej półce i zauważyłem, że grają czystym basem tylko wtedy, gdy w jednym plus z minusem podłącze odwrotnie (niż jest to oznaczone na głośniku...). Myślałem, że w kablach jest odwrotnie, ale sprawdzałem miernikiem, i jest tak samo w obu - końcówki mają różne rozmiary więc nie da się po prostu pomylić... Jeśli podłącze oba plus do plus, minus do minus - bas trzeszczy, głos tragedia (nie da się słuchać, a nie minimalnie), jeżeli natomiast w którymkolwiek (obojętnie który) podłącze plus do minusa, minus do plusa - bagażnik chce rozerwać :-) Tak mam podłączone i tak jeżdżę, ale boję się, że mi coś się uszkodzi w którymś głośniku.

Jest ktoś w stanie wytłumaczyć mi to dziwne zjawisko??

Mój sprzęt audio (jeśli to istotne)

- radio PIONEER 6300R
- głośniki PIONEER dwudrożne (przód)
- głośniki PIONEER TS-A6911 6x9" trójdrożne (tył)

Z góry dziękuję za zainteresowanie, pozdrawiam Maciek.
Ostatnio zmieniony 23 gru 2011, 16:06 przez maciekprus, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
wujo1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wujo1 » 15 paź 2008, 21:32

zostaw tak jak jest może tak są zrobione wiadomo w tych czasach wszystko jest możliwe ale ja jestem amatorem więc zaraz inny klubowicz mnie pojedzie i znów nikomu nie pomoge :cry:

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 15 paź 2008, 21:36

Wuju nie denerwuj sie, liczą się chęci że chcesz pomagać :mrgreen:

maciekprus, a ja zadam głupie pytanie, jakie masz kolorki kabelków i jak to podpiąłeś?

Awatar użytkownika
Lenio21
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Lenio21 » 15 paź 2008, 21:58

wujo1 pisze:w tych czasach wszystko jest możliwe
ale nie przesadzajmy , ze producentowi bedzie obojetne plus i minus, kolego coś nie tak jest z podłączeniem!

Awatar użytkownika
grzegorz000
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grzegorz000 » 16 paź 2008, 20:20

sprawdz kolego zaczynając od kostki ISO poprawnośc połączenia przewodów głośnikowych z paskiem do paska a czysty do czystego i wyjdzie co jest nie tak... takie małe a chcą rozerwać bagażnik...?:-)

maciekprus
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: maciekprus » 17 paź 2008, 13:08

AUDI_A6 pisze:Wuju nie denerwuj sie, liczą się chęci że chcesz pomagać :mrgreen:

maciekprus, a ja zadam głupie pytanie, jakie masz kolorki kabelków i jak to podpiąłeś?
AUDI_A6 - kolorki kabelków są nieistotne (czerwony z i bez kreski) dlatego, że nimi już przestałem się sugerować i podłączyłem miernik - dzięki temu wyeliminowałem nieprawidłowe podłączenie począwszy od samej kostki przy radiu...

ta sama odpowiedź do kolegi ,,grzegorz000"... podłączone jest wszystko OK - chyba że o czymś nie wiem (bo specjalistą nie jestem) i sprawdzanie miernikiem mija się z celem...

WUJO - tak podszedłem do tematu przy pierwszych głośnikach jakie miałem z tyłu i ten podłączony nieprawidłowo po 2 latach odmówił posłuszeństwa - charczy, trzeszczy i wogóle tragedia - może przypadek że akurat ten, ale wolałbym tych już nie spalić... :-) tylko że pewnie i tak zrobie tak jak piszesz, bo sprawa wydaje się tak dziwna, że aż nie do rozwiązania... może faktycznie musi tak być... tylko dlaczego...

PS obojętnie który podłącze odwrotnie to grają OK oba...

dzięki i mam nadzieję, że macie jeszcze jakieś pomysły,

[ Dodano: 2008-10-17, 13:11 ]
grzegorz000 pisze:sprawdz kolego zaczynając od kostki ISO poprawnośc połączenia przewodów głośnikowych z paskiem do paska a czysty do czystego i wyjdzie co jest nie tak... takie małe a chcą rozerwać bagażnik...?:-)
co do rozerwania to oczywiście przesadzam, ale muszę przyznać, że grają tak czystym basem (długo czytałem na temat głośników 6"x9" zanim padł wybór na te) że pozbyłem się subwoofera ze wzmacniaczem :-) Polecam :-)

Awatar użytkownika
grzegorz000
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grzegorz000 » 17 paź 2008, 20:42

to wszystko wskazuje na to że kupiłes głosniki które mają wade fabryczna takie moje zdanie... :-| :-|

Zablokowany

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl