Cz zna ktos takzwany domowy sposob na wymiane tych tuleji, bez prasy, i imadla?
Rozwazam prosty dworamienny sciagacz, da sie??? Lub moze zna ktos jakies proste sposoby? Mam bardzo ograniczony dostep do mechnikow itp...
[b4] Sposoby na wymiane tulei wahacza.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Ciężka sprawa, podobnie jak z wymianą łożyska przedniego. Będziesz musiał pokabinować. Możesz spróbować tym ściągaczem, a jak nie to dobierz jakąś rurkę lub coś w tym stylu, zeby pasowało na szerokść i tzreba będzie to jakoś wybić. Możesz też co nie co podgrzać, zeby łatwiej wyszła.
A jak będziesz chciał wkłądać ta tulejkę to możesz ja wrzucić na troche do zamrażalki a miejsce gdzie bedzie wkłądana delikatnie podgrzać. Powinno byc łatwiej.
A jak będziesz chciał wkłądać ta tulejkę to możesz ja wrzucić na troche do zamrażalki a miejsce gdzie bedzie wkłądana delikatnie podgrzać. Powinno byc łatwiej.
Jeżeli chodzi o tujelę przedniego wachacza. To taki domowy sposób, kładziesz redukcję hydrauliczną z 2 cali na 1/2 jak dobrze pamietam, albo jakąś inną- coś dobierzesz. Na tym stawiasz wachacz, pasuje idealnie. Z dugiej strony (z tej z którą wychodzi tuleja) przystawiasz nasadkę (klucz 24). Wszystko ustawiasz w prostej pozycji i kilka pożądnych udeżeń dużym młotkiem i tuleja wyjęta. Zabijasz w odwrotnej kolejniści. Kiedyś tak robiłem jak nie miałem sprzędtu. Szło doskonale.
Kiedyś w taki sposób, musiałem robić to w polonezie w tylnym moście drążki reakcyjne. Bo tamte tulejki mają cieńszą ściankę a te w audi szły bardzo dobrze a zrobiłem takim sposobem kilka ładnych tulejek.czarekj pisze:Wystarczy wiertarką z wiertłem fi 4 rozwiercić gumę do tego stopnia żeby wypadła środkowa tulejka a potem delikatnie wąskim przecinaczkiem wybić tulejkę zewnętrzną. Schodzi każda nawet stara bez problemu.