Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1,8 PM] Problem z kontrolką oleju.

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Niko
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1,8 PM] Problem z kontrolką oleju.

Post autor: Niko » 18 paź 2008, 20:33

Witam szanownych forumowiczów.W swoim autku mam pewien problem.Od jakiegoś miesiąca czasem gdy odpalam zimne auto to pali mi się kontrolka oleju.Slysze jakiś cichutki dzwiek ,jakby cykanie gdzies w silniku.Po około 1 minucie kontrolka gasnie i dzwiek odrazu ustaje.Dzis przy wymianie oleju okazalo sie ze jak sie pali ta kontrolka po odpaleniu to do filtra oleju nie dochodzi olej !!!Po drugim odpaleniu filtr zrobil sie gorący i olej doszedł.Smarownie silnika jest, bo nie slychac tzw."szklanek"itp..O co tu chodzi?Czy ktoś się z takim czymś juz spotkał????? Pozdrawiam użytkowników jedynie słusznej marki:)

Proszę zapoznaj się z regulaminem i nazewnictwem tematów, następnym razem temat poleci do kosza.
Ostatnio zmieniony 21 paź 2008, 08:20 przez Niko, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Danio BB
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Danio BB » 18 paź 2008, 20:56

Najprawdopodobniej zużyta pompa oleju, lub zapchany smok w misce. (podobno w filtrach typu "no name" może się zdarzyć wadliwy zawór zwrotny wtedy olej spływa do miski i zapowietrza pompę oleju, efekt jest wtedy jak po wymianie oleju)
To w nawiasie tylko ze słyszenia bo zawsze i wszystkim montuję knechta albo mana.

Niko
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Niko » 20 paź 2008, 18:00

ponawiam swoje zapytanie

voxx 113
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: voxx 113 » 20 paź 2008, 21:33

czujnik przed filtrem jest na wypadek zapchania się filtra i działa gdy ciśnienie jest za wysokie i może on jest zepsuty warto wymienić koszt nie duży .. a filtr masz ok?

Niko
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Niko » 21 paź 2008, 10:20

Filtr jest dobry bo kupiłem nowy,po odpaleniu i zgaszeniu wyciągnelem filtr bo oleju troche za duzo nalałem i chciałem zlac z filtra,a tu niespodzianka filtr jest suchy !!Czujnik tez jest dobry bo swiecił jak olej do filtra nie dochodził.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 21 paź 2008, 12:18

Moim zdaniem nie ma co kombinować tylko trzeba sprawdzić ciśnienie oleju i tyle. Jeśli będzie słabe w pierwszej kolejności szukałbym przyczyny w pompie olejowej tak jak już wcześniej koledzy pisali.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl