Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b3 1.8 1990] problem z oswietleniem deski rozdzielczej

Awatar użytkownika
Marcin_89
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Marcin_89 » 27 wrz 2008, 07:42

spiczi ja mam "problem" z oświetleniem z tyłu - nie mam podświetlenia tablicy rejestracyjnej, jak włączam halogeny to z tyłu pali mi się lewe cofania(o mały włos mandatu nie dostałem za to, ale policjant był wyrozumiały :-) ), a jak wrzucam wsteczny, to pali mi się tylko prawe cofania. W sumie oświetlenia zapalniczki też nie mam, a przy okazji, jak otwieram swoje drzwi to nie zapala się ta lampka u góry, o ile pamiętam, to chyba nie mam tego "włącznika" przy drzwiach(?). Ze znajomym dojrzeliśmy, że po lewej stronie idzie jakaś wiązka kabli, która jest zaślepiona taśmą. W poniedziałek będziemy dochodzić jak to wszystko poskładać.

leon_no3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: leon_no3 » 19 paź 2008, 10:51

Witam!
Ja właśnie mam tez problem z deska rozdzielcza, poniewarz nie podswietla mi sie a bezpieczniki wszystkie sa dobre i zadnego nie przepala. I dodam ze swiateł wstecznych też nie mam i z tyłu przeciw mgielnych. I czy to mozy byc wina włacznika świateł mijania? Bo jak go przełaczam na pierwszy stopien to postojowe sie zapalaja, a jak przelacze na drugi stopien juz swiatła mijania mi nie swieca?

Awatar użytkownika
spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: spiczi » 19 paź 2008, 11:28

Marcin_89 pisze:spiczi ja mam "problem" z oświetleniem z tyłu - nie mam podświetlenia tablicy rejestracyjnej, jak włączam halogeny to z tyłu pali mi się lewe cofania(o mały włos mandatu nie dostałem za to, ale policjant był wyrozumiały :-) ), a jak wrzucam wsteczny, to pali mi się tylko prawe cofania. W sumie oświetlenia zapalniczki też nie mam, a przy okazji, jak otwieram swoje drzwi to nie zapala się ta lampka u góry, o ile pamiętam, to chyba nie mam tego "włącznika" przy drzwiach(?). Ze znajomym dojrzeliśmy, że po lewej stronie idzie jakaś wiązka kabli, która jest zaślepiona taśmą. W poniedziałek będziemy dochodzić jak to wszystko poskładać.
Za tą choinke z tyłu na klapie bedzie na 99% odpowiedzialna wiązka idąca z tyłu wzdłuż zawiasa klapy. Sprawdź ją.

leon_no3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: leon_no3 » 19 paź 2008, 13:27

A dlaczego nie dziala mi podswietlenie deski rozdzielczej? Wina by byla wlacznika swiateł mijania?

Awatar użytkownika
dexx
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: dexx » 19 paź 2008, 20:21

Kolego leon_no3 poszukaj było o tym pełno:

search.php

<ok>

Awatar użytkownika
spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: spiczi » 19 paź 2008, 22:07

leon_no3 pisze:Witam!
Ja właśnie mam tez problem z deska rozdzielcza, poniewarz nie podswietla mi sie a bezpieczniki wszystkie sa dobre i zadnego nie przepala. I dodam ze swiateł wstecznych też nie mam i z tyłu przeciw mgielnych. I czy to mozy byc wina włacznika świateł mijania? Bo jak go przełaczam na pierwszy stopien to postojowe sie zapalaja, a jak przelacze na drugi stopien juz swiatła mijania mi nie swieca?
A jak włączysz postojowe to masz podświetlenia licznika? Może ten potencjometr od podświetlenia padł. Spróbuj pokręcić tym pokrętłem co jest na licznikach.

Światła cofania mogą nie świecić, bo np masz zepsuty czujnik w skrzyni, albo też problem z wiązką w klapie.
A preciwmgielne zaczął bym od sprawdzenia czy żarowka nie jest spalona, później sprawdził bym włącznik na desce rozdzielczej. Co się dzieja jak włączysz przeciw mgielne? podświetla się taki trójkącik we włączniku przeciwmgielnych? A i chyba wiesz, że przeciw mgielne działają dopiero po włączeniu świateł conajmniej postojowych?

leon_no3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: leon_no3 » 19 paź 2008, 22:53

spiczi pisze:A jak włączysz postojowe to masz podświetlenia licznika? Może ten potencjometr od podświetlenia padł. Spróbuj pokręcić tym pokrętłem co jest na licznikach.
JAk wlacze postojowe to nic sie nie swieci, a pokretłem krecilem w lewo i prawo i nic i nawet zarowki zprawdzalem i sa dobre. Ale slyszalem kiedys ze jest jakas druga skrzynka z bezpiecznikami, ale nie wiem gdzie sa i nie wiem czy wogole to prawda.
spiczi pisze:podświetla się taki trójkącik we włączniku przeciwmgielnych?
trójkącik sie swieci, ale najbardziej mnie denerwuje własnie ta deska rozdzielcza.

Awatar użytkownika
dexx
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: dexx » 20 paź 2008, 00:06

leon_no3 pisze:najbardziej mnie denerwuje własnie ta deska rozdzielcza.
Tak: najpierw sprawdź bezpiecznik, nie pamiętam który ale wiem że 5A. Jak będzie dobry dobierz się do zegarów czyli: rozkręć je, a dokładnie odkręć płyte główną licznika (kilka śrubek (X) ), potencjometr i coś tam jeszcze i powinieneś zobaczyć wypaloną jedna ściezkę biegnącą od potencjometru gdzieś tam dalej, nie pamiętam teraz. Jeśli ścieżka będzie ok, połącz kabelkiem potencjometr, a konkretnie jego jedną nóżkę z drugą, spowoduje to "obejście" potencjometru, zegary powinny świecić tak jak byś ustawił potencjometr na max. Któreś z tych 3 rzeczy musi pomóc, innego wyjścia nie ma <ok>

[ Dodano: 2008-10-20, 00:07 ]
Jak 3 wyjście pomoze to potencjometr zepsuty <ok>

leon_no3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: leon_no3 » 20 lis 2008, 10:23

Nareszcie znalazlem chwilke czasu i rozkrecilem deske rozdzielcza na czesci pierwsze i na płycie była przepalona sciezka w okolicy pokretła od natezenia podswietlenia. Wymienilem całą
płyte od audi 80 i podświetla. I doszedłem do wniosku ze podswietlenie deski jest zwiazane z podswietleniem pokretel od regulacji ciepla i nawiewu.

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 20 lis 2008, 14:02

leon_no3 pisze:I doszedłem do wniosku ze podswietlenie deski jest zwiazane z podswietleniem pokretel od regulacji ciepla i nawiewu.
Jedno i drugie jest zasilane z regulatora natężenia oświetlenia w liczniku.

leon_no3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: leon_no3 » 21 lis 2008, 23:45

Sory dexx :oops:

krzysiek1111
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krzysiek1111 » 02 maja 2011, 23:11

Witam
Mam pytanie bo dziś podłączyłem radio i przestały mi świecić zegary oraz pokrętła od ogrzewania ,obejscie juz miałem wczesniej zrobione i było ok natomiast jest niebieski kabelek tam gdzie sa wszystkie kable od radia i gdy dotykam do czerwonego i wszystko działa jak odczepie to przestaje działac czy moze mi ktos w tym pomoc bo jest to bardzo uciążliwe :-( :-( :-(

za pomoc wielkie dzieki i pozdrawiam miłośników AUDI

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl