Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[All A80] Odnowa felg i klocków.

Wszystko co związane z naprawami i modydikacjamy a nie pasujące do w/w
Pitson
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[All A80] Odnowa felg i klocków.

Post autor: Pitson » 18 paź 2008, 11:18

Witam , chciałbym zaprezentowac jak odnowiłem felgi i klocki w mojej Audi ;-)
Moje maleństwo kupiłem w opłakanym stanie , w środku wyobraźcie sobie nie było sprzątane od 3 lat... Z zewnątrz było trochę lepiej ale i tak muszę dac go do lakiernika ponieważ jest on cały podrapany po prostu zniszczony... Samochód ten jak go kupiłem miał stalowe felgi , niedawno załatwiłem sobie felgi za free tylko że były w opłakanym stanie ,podrapane ,lakier odchodził no po prostu były obrzydliwe ,ale poczułem że można z nich jeszcze coś wykrzesac :-) Klocki natomiast były całe w rdzy sypiące sie aż sie prosiły o małą renowację :-)

A o to opisywane przeze mnie felgi i klocki:

Felga
Hamulec tył

Jak widac na zdjęciach naprawdę kiepsko wyglądały.
Wybrałem się więc do sklepu z farbami. Tam kupiłem 2 srebrne lakiery połysk ,oraz 2 czerwone lakiery do klocków.
Prace zaczełem od oczywiście zdjęcia felg ;-) Następnie usunełem wszelkiego rodzaju brudy z klocków , następnie je umyłem.

Wyczyszczony hamulec

Po czym zajełem się malowaniem danego hamulca.

Lakierowany hamulec

Po chwili malowania i nakładania kolejnych warstw wyłonił się odnowiony hamulec ;-)

Skończony hamulec

Przyszła kolej na felgi ;-)
Prace nad nimi rozpoczełem od dokładnego wymycia i usunięcia brudu papierem ściernym tak samo jak w przypadku klocków.

Umyta Felga

Następnie dokładnie ją wytarłem tak ,aby nie miała ani kropli wody. Okleiłem wentyl i zabrałem sie do malownia.

Połowa pracy

I po jakichś 20 min była już skończona. ;-)

Skończone lakierowanie

Pozostało odczekac kilkanaście minut i założyc spowrotem koło na swoje miejsce.
Efekt końcowy jest zadawalający.

koło 1
koło 2
Samochód 1
Samochód 2

Życze miłego malowania. :-) I oceńcie przy okazji jak sie podobaja :-)
Pzdr. Pitson
Ostatnio zmieniony 18 paź 2008, 16:23 przez Pitson, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
zgredek27
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: zgredek27 » 20 paź 2008, 13:26

Heheh, spoko że w ogóle coś robisz. Ale spray i takie lakierowanie to na krótką chwilę i straszna amatorka. Do tego bębny w czerwieni jak dla mnie szpecą zza felg...

Awatar użytkownika
robertas1.8
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: robertas1.8 » 20 paź 2008, 13:49

zgredek27, podzielam twoją opinie, ujałeś samo sedno sprawy ;-) Dla mnie jak sie ma z tyłu bębny to nie powinno sie ich eksponować czerwoną farbą, ale to tylko mój gust :-P . Dobrze że robisz cokolwiek. A to co zrobiłeś z felgą może i wyglądało by fajnie,.. ale gdybyś przynajmniej przeszlifował ranty papierem i wtedy dopiero pomalował ;-) Szczerze to wolałbym jeździć na poobdzieranych felgach niż na pomalowanych w ten sposób ;-) Wierze że z następnymi nie pójdziesz już na taką łatwizne ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl