[B3 1.8 RU] Dziwne Cykanie
- KLAKSON
- Forum Audi 80
- Kontakt:
[B3 1.8 RU] Dziwne Cykanie
Witajcie. Dziś rano usłyszałem dziwne cykanie w okolicy silnika :cry:. Słychać go na luzie jak i na biegach (1-5). Kiedy dodaję gazu cykanie staję się coraz szybsze i głośniejsze. Co to może być :?: . Mam nadzieję, że to nic poważnego i będę mógł na razie jeździć autkiem?
- maniekmac
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Coupe
- Silnik: 2.3 NG
popychacze, szklanki i jak tam jeszcze, jak miałem coupe z silnikiem NG to też to miałem tak -po przejechaniu z 5000 km od wymiany oleju i już klepały i na wolnych i wyższych obrotach, ale wtedy pomogła zmiana oleju na Castrol magnatec (nie sprzedaję takich olejów :roll: ) i jak ręką odjął, ale może to zbieg okoliczności
- KLAKSON
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Słuchajcie. Dzisiaj przeżyłem szok . Coś mnie podkusiło0 aby sprawdzić stan oleju w silniku i okazało się.......ZE MIARKA JEST SUCHA :cry: , nie było na niej ani grama oleju. Jakim cudem olej mi gdzieś się podział. NIGDY mi nie brał oleju odkąd go mam. A co najgorsze w kwietniu wymieniałem olej i filtr....A jeszcze najgorsze jest to, że kontrolka nic mi nie mruga, że oleju jest ubytek...ehhh....
Popraw proszę swoją wypowiedz nie używając drukowanych liter tak aby było zgodnie z regulaminem
Popraw proszę swoją wypowiedz nie używając drukowanych liter tak aby było zgodnie z regulaminem
Ostatnio zmieniony 22 paź 2008, 15:22 przez KLAKSON, łącznie zmieniany 1 raz.
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Stan oleju tak samo jak ciśnienie w oponach należy sprawdzać jak najczęściej - ja sprawdzam przynajmniej raz na tydzień a zwłaszcza przed dłuższymi trasami.KLAKSON pisze:Coś mnie podkusiło0 aby sprawdzić stan oleju w silniku i okazało się
Widać nie było jeszcze na tyle mało aby zapaliła się kontrolka od ciśnienia oleju, tym bardziej że nierozgrzany - gęsty olej ma wieksze ciśnienie niż gorący i rzadki olej.KLAKSON pisze:A jeszcze najgorsze jest to, że kontrolka nic mi nie mruga, że oleju jest ubytek
Ostatnio zmieniony 22 paź 2008, 16:29 przez Solskier, łącznie zmieniany 1 raz.
Ale za to masz powód stukania, za mało oleju...KLAKSON pisze:Słuchajcie. Dzisiaj przeżyłem szok . Coś mnie podkusiło0 aby sprawdzić stan oleju w silniku i okazało się.......ZE MIARKA JEST SUCHA :cry: , nie było na niej ani grama oleju. Jakim cudem olej mi gdzieś się podział. NIGDY mi nie brał oleju odkąd go mam. A co najgorsze w kwietniu wymieniałem olej i filtr....A jeszcze najgorsze jest to, że kontrolka nic mi nie mruga, że oleju jest ubytek...ehhh....
co do kontrolki- ona zazwyczaj zapala się tylko raz a gdy to się stanie szykuj gruby pieniądz na remont..A jeśli nie wiesz gdzie sie podział olej to sprawdź sobie czujnik ciśnienia oleju -często w okolicach pinu zatopionego w plastik wycieka, popatrz też w okolicy filtra oleju czy nie ma syfu..lepiej znajdź przyczynę ubytku bo wycieknie cały i kaplica.pozdr
Ot nie dokońca bo u mnie też stuka a olej jest w normie :-xputolw pisze:Ale za to masz powód stukania, za mało oleju...KLAKSON pisze:Słuchajcie. Dzisiaj przeżyłem szok . Coś mnie podkusiło0 aby sprawdzić stan oleju w silniku i okazało się.......ZE MIARKA JEST SUCHA :cry: , nie było na niej ani grama oleju. Jakim cudem olej mi gdzieś się podział. NIGDY mi nie brał oleju odkąd go mam. A co najgorsze w kwietniu wymieniałem olej i filtr....A jeszcze najgorsze jest to, że kontrolka nic mi nie mruga, że oleju jest ubytek...ehhh....