Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3, B4, 90 ALL] autocheck i board komputer ACBC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Solskier
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2,2 AAN
Kontakt:

Post autor: Solskier » 20 paź 2008, 13:42

Ten przełacznik może byc ciekawym rozwiązaniem dla osób które chcą wypełnić całą listwe przełaczników a nie mają już czym wtedy mozna zastosowac tego typu włacznik i nie trzbe nawet kombinować z manetką ;-)

Awatar użytkownika
widmo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: widmo » 22 paź 2008, 10:54

Małe pytanie do znawców któży juz przerabiali AC/BC

1. dlaczego nie pokazuje się kontrolka rezerwy paliwa na AC skoro BC sygnalizuje miganiem ilość km jaką mogę przejechać ? pokrętło od rezerwy paliwa mam skręcone na mininimum

2. jak podpiąć pod AC kontrolkę ładowania ?

3. Jak podpiąć pod AC kontrolkę hamulca ręcznego ?

4. w temacie o ukrytych funkcjach AC/BC piszą zeby przytrzymać reset i włączyć zapłon wtedy pojawi sie wersja np a352 czy coś takiego i po nacisnieciu sztrzałki zmiany funkcji pojawi się np 154 = 15,4 litra paliwa
Teraz pytanie jak to się dokładnie uruchamia bo nie zawsze mi to się włącza moze 2-3 razy sie udało !

5. Na włączonym zapłonie gdy wcisne pokrętło od regulacji jasnosci zegarów to pokazuje się przegląd funkcji AC
Czy mój moduł AC moze nie posiadać funkcji ostrzeżenia o przekroczeniu zadanej prędkości ? pozatym nie wiem jak ustawić tą prędkość.

Arczizioom

Post autor: Arczizioom » 22 paź 2008, 11:40

Moduł może nie posiadać ostrzegania o o prędkości a uruchamia się ją przytrzymując guzik w zegarach przy wybranej prędkości. Co do rezerwy jeśli masz skręcona na maxa to kontrolka będzie się pokazywać przy prawie pustym baku musisz ustawić tak na którąś czerewoną kreskę.
Kontrolka ładowania z tego co wiem idzie z pinów płyty głównej. A o ręcznym pierwsze słyszę.

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 22 paź 2008, 12:13

widmo pisze:1. dlaczego nie pokazuje się kontrolka rezerwy paliwa na AC skoro BC sygnalizuje miganiem ilość km jaką mogę przejechać ? pokrętło od rezerwy paliwa mam skręcone na mininimum
[center]ustaw rezerwę standardowo ( ostatnia gruba kreska w zbiorniku cztery litry )[/center]
widmo pisze:2.jak podpiąć pod AC kontrolkę ładowania ?
[center]w momencie podpięcia AC do licznika funkcja jest załączona[/center]
widmo pisze:3.Jak podpiąć pod AC kontrolkę hamulca ręcznego ?
[center]kontrolkę hamulca masz w zestawie kontrolek licznika jako takiej nie ma AC, w prawdzie jest jeden wolny pin który po podaniu masy wyświetla komunikat taki sam jak w przypadku niskiego stanu płynu hamulcowego, ale nie wiem czy o coś takiego Ci chodzi.[/center]
widmo pisze:4.w temacie o ukrytych funkcjach AC/BC piszą zeby przytrzymać reset i włączyć zapłon wtedy pojawi sie wersja np a352 czy coś takiego i po nacisnieciu sztrzałki zmiany funkcji pojawi się np 154 = 15,4 litra paliwa
Teraz pytanie jak to się dokładnie uruchamia bo nie zawsze mi to się włącza moze 2-3 razy sie udało !
[center]w AC naciskasz pokrętło od przyciemniania i przekręcasz kluczyk w stacyjce[/center]
widmo pisze:5.Na włączonym zapłonie gdy wcisne pokrętło od regulacji jasnosci zegarów to pokazuje się przegląd funkcji AC
Czy mój moduł AC moze nie posiadać funkcji ostrzeżenia o przekroczeniu zadanej prędkości ? pozatym nie wiem jak ustawić tą prędkość.
[center]nie wszystkie moduły miały funkcję ostrzeżenia o przekroczeniu ustalonej prędkości więc jest to prawdopodobne, prędkość ustawia się poprzez naciśnięcie pokrętła podczas jazdy pow 30 km/h, można skasować ustawioną wcześniej funkcję (nie we wszystkich) poprzez dłuższe przytrzymanie przycisku, lub funkcja sama się skasuje po wyłączeniu zapłonu[/center]

Awatar użytkownika
Solskier
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2,2 AAN
Kontakt:

Post autor: Solskier » 22 paź 2008, 13:52

widmo pisze:1. dlaczego nie pokazuje się kontrolka rezerwy paliwa na AC skoro BC sygnalizuje miganiem ilość km jaką mogę przejechać ? pokrętło od rezerwy paliwa mam skręcone na mininimum
Jak pewnie zauważyłes przy montatzu BC masz na przewodzie potencjometr do regulacji - nim właśnie ustawiasz dokładnie kiedy właczy sie rezerwa, która mniej wiecej jest (nie zawsze) synchronizowana z kontrolką. <ok>

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 22 paź 2008, 13:57

Mobilek pisze:nie wszystkie moduły miały funkcję ostrzeżenia o przekroczeniu ustalonej prędkości więc jest to prawdopodobne, prędkość ustawia się poprzez naciśnięcie pokrętła podczas jazdy pow 30 km/h, można skasować ustawioną wcześniej funkcję (nie we wszystkich) poprzez dłuższe przytrzymanie przycisku, lub funkcja sama się skasuje po wyłączeniu zapłonu

O widzisz i sprawdziłem u siebie funkcje w AC i nawet nie wiedziałem, że mam taką.

U mnie po przekręceniu zapłonu i przytrzymaniu przycisku od ściemniania wyskakuje cyfra 51 i pokazują się funkcja AC. Co oznacza ta cyfra 51?

Awatar użytkownika
widmo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: widmo » 22 paź 2008, 14:33

Arczizioom pisze:Kontrolka ładowania z tego co wiem idzie z pinów płyty głównej. A o ręcznym pierwsze słyszę.
Mobilek pisze:widmo napisał/a:
2.jak podpiąć pod AC kontrolkę ładowania ?

w momencie podpięcia AC do licznika funkcja jest załączona
no ale mi sie wyświetla ikonka od Akku ale ta podswietlana zarówką a nie ta animacja co jest w AC
Spróbuje w takim razie poluzować pasek klinowy i zobaczyć czy AC wyświeli czy nie
Mobilek pisze:widmo napisał/a:
3.Jak podpiąć pod AC kontrolkę hamulca ręcznego ?

kontrolkę hamulca masz w zestawie kontrolek licznika jako takiej nie ma AC, w prawdzie jest jeden wolny pin który po podaniu masy wyświetla komunikat taki sam jak w przypadku niskiego stanu płynu hamulcowego, ale nie wiem czy o coś takiego Ci chodzi.
Chodzi mi o to, że jak zapale autko a mam zaciągnety ręczny to zeby AC pokazywał ikonke hamulca. sprawdze też czy jak wyjme odpene czujnik płynu to czy sie zaświeci
Mobilek pisze:w AC naciskasz pokrętło od przyciemniania i przekręcasz kluczyk w stacyjce
Juz tak próbowałem i wyświetla się 41
AUDI_A6 pisze:U mnie po przekręceniu zapłonu i przytrzymaniu przycisku od ściemniania wyskakuje cyfra 51 i pokazują się funkcja AC. Co oznacza ta cyfra 51?

Pierwsza cyfra to liczba cylindrów
Druga cyfra to ustawienie BC (US EG RW czy jakoś tak)

Jak przycisne przycisk reset na manetce i włącze zapłon to pojawia sie coś takiego
a532- wersja soft AC/BC zmienia sie to strzałkami góra dół
pojawia sie np 154 = 15,4 litra paliwa
lub też 0 - czyli korekcja spalania ustawiona na 0%

mi natomiast nie zawsze udaje się to właczyć, pomimo ze reset działa bez zarzutu
Solskier pisze:widmo napisał/a:
1. dlaczego nie pokazuje się kontrolka rezerwy paliwa na AC skoro BC sygnalizuje miganiem ilość km jaką mogę przejechać ? pokrętło od rezerwy paliwa mam skręcone na mininimum
Jak pewnie zauważyłes przy montatzu BC masz na przewodzie potencjometr do regulacji - nim właśnie ustawiasz dokładnie kiedy właczy sie rezerwa, która mniej wiecej jest (nie zawsze) synchronizowana z kontrolką.
hmmm pkrętło musiałem dać na 0 zeby mi mniej wiecej pokazywał rzeczywistą ilość paliwa, bo jak powiedzmy zatankowałem 15 litrów to miałem ponad połowę baku.
czyli jeśli dobrze rozumiem to muszę zrobić tak:
wyjeździć paliwo (spuszczać mi sie nie chce) zeby zostało powiedzmy 8 litrów w baku
u skalibrować potencjometrem od AC zeby wtedy pokazywał ikonke Rezerwy
natomiast wskaznik paliwa zeby wtedy pokazywał Pierwszą Grubą Czerwonę kreskę z takimi kropeczkami. Dobrze myśle czy jestem w błędzie ?

Awatar użytkownika
chybo101
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: chybo101 » 22 paź 2008, 14:39

Mam pytanko czy modul BC z audi A6 c4 z 97r. silnik 2.8 v6 24v(Anglik) pasowa by do licznika 80. Z zewnątrz wygląda identycznie .Ta sama sprawa dotyczy manetki i przewodów. I czy da radę zalatwić samą obudowę do liczników Audi 80 z AC/BC.
Mam w planach montaż tego ustrojstwa, tylko czy lepiej kobinować z kilku elementów czy lepiej szukać calej szafy.

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 22 paź 2008, 14:54

chybo101 pisze:Mam pytanko czy modul BC z audi A6 c4 z 97r. silnik 2.8 v6 24v(Anglik) pasowa by do licznika 80. Z zewnątrz wygląda identycznie .Ta sama sprawa dotyczy manetki i przewodów. I czy da radę zalatwić samą obudowę do liczników Audi 80 z AC/BC.
Mam w planach montaż tego ustrojstwa, tylko czy lepiej kobinować z kilku elementów czy lepiej szukać calej szafy.
Było już na ten temat nie podejdzie :-P

Awatar użytkownika
chybo101
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: chybo101 » 22 paź 2008, 15:11

Wielka szkoda miabym wszystko oprócz obudowy licznika. Ale nic a nic się nie da zrobić :-P

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 22 paź 2008, 16:58

AUDI_A6 pisze:Co oznacza ta cyfra 51?
dokładnie jest tak jak napisał widmo pierwsza to ilość cylindrów a druga to ustawienie przelącznika w AC w Twoim przypadku jest to ustawienie na benzynę a komunikaty są tekstowe w języku niemieckim.
widmo pisze: no ale mi sie wyświetla ikonka od Akku ale ta podswietlana zarówką a nie ta animacja co jest w AC
Spróbuje w takim razie poluzować pasek klinowy i zobaczyć czy AC wyświeli czy nie
nie wyświetli Ci się, komunikat o akumulatorze wyświetli się wtedy gdy prąd ładowania wzrośnie chyba powyżej 14.5V lub gdynapięcie na aku spadnie poniżej 10.5V. Generalnie jest lepiej jak się nie świeci :mrgreen:
widmo pisze:Chodzi mi o to, że jak zapale autko a mam zaciągnety ręczny to zeby AC pokazywał ikonke hamulca. sprawdze też czy jak wyjme odpene czujnik płynu to czy sie zaświeci
teoretycznie się da, ikonka od sprawdzania świateł hamulca gasi się w momencie podania minusowego sygnału z przekaźnika tylnych świateł, więc jeżeli chcesz sobie coś takiego podłączyć trzeba to zrobić przez przekaźnik, tak aby podczas zaciągnięcia hamulca przekaźnik odłączał minusowy sygnał do AC
widmo pisze:wyjeździć paliwo (spuszczać mi sie nie chce) zeby zostało powiedzmy 8 litrów w baku
u skalibrować potencjometrem od AC zeby wtedy pokazywał ikonke Rezerwy
natomiast wskaznik paliwa zeby wtedy pokazywał Pierwszą Grubą Czerwonę kreskę z takimi kropeczkami. Dobrze myśle czy jestem w błędzie ?
dobrze myślisz tylko ma być 4 litry a nie 8

Awatar użytkownika
widmo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: widmo » 22 paź 2008, 21:51

Mobilek pisze: dobrze myślisz tylko ma być 4 litry a nie 8
dlaczego 4 litry ? kiedys na forum prowadziłem dyskusje o ustawianiu rezerwy paliwa i kilka osób twierdziło ze fabryka ustala to na poziomie 8 litrów.

narazie mam duuuzo jeżdzenia bo mam 50 litrów w baku. tak pokazuje BC jak go włącze w tryb "serwisowy" poprzez Reset + zapłon

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 23 paź 2008, 08:24

widmo pisze:dlaczego 4 litry ? kiedys na forum prowadziłem dyskusje o ustawianiu rezerwy paliwa i kilka osób twierdziło ze fabryka ustala to na poziomie 8 litrów.
Tak podaje literatura

Awatar użytkownika
widmo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: widmo » 23 paź 2008, 11:51

:shock:

Upsss przyznam sie bez bicia że nie wiedziałem o tym. duzo osób mówiło o 8 litrach pewnie dlatego ze chcieli większą rezerwe paliwa, lub bali sie o pompe paliwa.

pozaostaje wyjeździć paliwo i ustawić rezererwę

Dziękuję za pomoc

Dla wszystkich zainteresowanych AC i jego kostką 26 pin to lada dzień bede miał Ori kostke z kablami i bedzie widać które piny są fabrycznie wykorzystane. wrzuce zdjęcia i schemat.

paszczak5
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: paszczak5 » 24 paź 2008, 23:59

Czy angielskie wersje liczników różniły się czymś jeszcze oprócz skali na prędkościomierzu?
Głownie chodzi mi o to, czy AUTOCHECK bez BC z anglika podejdzie do mojego autka?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl