Ja zdecydowałem sie na MICHELIN'ki, ale nic nie mogę o nich powiedzieć, bo na razie czekają na zimę w garażu na drugim komplecie felg :roll:góral31 pisze:Bieżnikowane opony są dobre do żuka lub tarpana . Ktoś kto dba o swoje bezpieczeństwo nigdy nie założy opon bieżnikowanych do osobówki przy dzisiejszych cenach nowych opon i ich wyborze..
[B4 2.0 ABK] Opony na zimę - jakie wybrać?
-
- Forum Audi 80
To może ja dorzucę coś na podstawie moich doświadczeń...
Samochód - Audi 80B2 90KM - opony Kleber Krisalp HP 175/70R13- na suchym rewelacja to nie jest ale na śniegu i błocie pośniegowym bardzo pryzwoita przyczepność. Niestety po 2 sezonie przód się starł o ok połowę natomiast tył jak nowy.
Samochód 2 - Citroen C4 1,6 - opony Fulda Kristall Montero 205/55R16 - powiem szczerze, że bardzo przyzwoita guma na suchą i mokrą nawierzchnię, samochód można bardzo łatwo kontrolować, na śniegu droga hamowania taka sobie ale kierowalność całkiem przyzwoita. Niezbyt duże zużycie.
Samochód 3 - Passat B6 2,0TDI - Fulda Kristall Supremo 205/55R16 - po 2 sezonach do wymiany ale nie bez przyczyny. Samochód waży sporo ponad 1,5 tony. Na mokrym i suchym bardzo dobra przyczepność i bardzo pewne prowadzenie, niezależnie od szybkości. Na śniegu dość cieniutka, ciężko zatrzymać taką masę i parę razy ratunkiem był tylko zdrowy rozsądek i niewielka prędkość. Generalnie do takiej masy samochodu nigdy więcej!
Co do GY ultragrip 7 to ponoć bardzo dobra oponka, która wygrywała wiele testów natomiast micheliny alpin jakoś średnio radzą sobie w testach. Osobiście jednak nie miałem do czynienia z żadną.
Mój wniosek - jeśli chcecie mieć oponki do normalnej jazdy na co dzień to nie ma co za specjalnie szaleć. Ale nalewek osobiście się boję...
Samochód - Audi 80B2 90KM - opony Kleber Krisalp HP 175/70R13- na suchym rewelacja to nie jest ale na śniegu i błocie pośniegowym bardzo pryzwoita przyczepność. Niestety po 2 sezonie przód się starł o ok połowę natomiast tył jak nowy.
Samochód 2 - Citroen C4 1,6 - opony Fulda Kristall Montero 205/55R16 - powiem szczerze, że bardzo przyzwoita guma na suchą i mokrą nawierzchnię, samochód można bardzo łatwo kontrolować, na śniegu droga hamowania taka sobie ale kierowalność całkiem przyzwoita. Niezbyt duże zużycie.
Samochód 3 - Passat B6 2,0TDI - Fulda Kristall Supremo 205/55R16 - po 2 sezonach do wymiany ale nie bez przyczyny. Samochód waży sporo ponad 1,5 tony. Na mokrym i suchym bardzo dobra przyczepność i bardzo pewne prowadzenie, niezależnie od szybkości. Na śniegu dość cieniutka, ciężko zatrzymać taką masę i parę razy ratunkiem był tylko zdrowy rozsądek i niewielka prędkość. Generalnie do takiej masy samochodu nigdy więcej!
Co do GY ultragrip 7 to ponoć bardzo dobra oponka, która wygrywała wiele testów natomiast micheliny alpin jakoś średnio radzą sobie w testach. Osobiście jednak nie miałem do czynienia z żadną.
Mój wniosek - jeśli chcecie mieć oponki do normalnej jazdy na co dzień to nie ma co za specjalnie szaleć. Ale nalewek osobiście się boję...
- przemko1982
- Audi 80 Klub
maryjann, dobry wybór <ok>
ja też niedawno zakupiłem nowe zimówki Dunlop SP Sport 3D do Audiczki :mrgreen:
ale planuje je założyć dopiero ok. kołowy listopada - chyba, że wcześniej spadnie śnieg na co nie liczę
nie ma sensu jeździć na zimówkach póki nie ma śniegu ani lodu. na asfalcie lepsze są opony letnie, a te 7 stopni, to tylko marketing
ja też niedawno zakupiłem nowe zimówki Dunlop SP Sport 3D do Audiczki :mrgreen:
ale planuje je założyć dopiero ok. kołowy listopada - chyba, że wcześniej spadnie śnieg na co nie liczę
nie ma sensu jeździć na zimówkach póki nie ma śniegu ani lodu. na asfalcie lepsze są opony letnie, a te 7 stopni, to tylko marketing
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Ja osobiście już nigdy Kleber-ów nie kupię.spidercio pisze:mając do wyboru Debica Frigo 2 (ew. Frigo 1 Directorial) oraz Kleper HP2 to co polecacie
Jak 185 to na 70, nie 65. Z resztą, zapytaj oponiarza, niech Ci powie jaki jest odpowiednik rozmiaru 195/65 R15.spidercio pisze:letnie mam 195/65/r15. w zimie miałem założyć coś mniejszego np. 185/65- co o tym myślicie
Oczywiście Kleber, jeżdżę na lecie Kleber Dynaxer HP2 i jestem bardziej niż zadowolony, dużo znajomych jeździ na Kleber Krisalp HP2 czyli wersji zimowej i również żadnych problemów z oponą nie ma i nie miało, oczywiście może się nie podobać bok opony bo Kleber umieszcza napisy inaczej niż reszta ale na tym się nie jeździ. Poczytaj testy opon i zobaczysz że pomimo ceny ze średniej półki Kleber lokuje się znacznie wyżej.spidercio pisze:Koledzy,a mając do wyboru Debica Frigo 2 (ew. Frigo 1 Directorial) oraz Kleper HP2 to co polecacie???
letnie mam 195/65/r15. w zimie miałem założyć coś mniejszego np. 185/65- co o tym myślicie??
i czy wie ktoś gdzie w krk można tanio kupić oponki np z montażem gratis :mrgreen:
kleber cieszy się znacznie lepszą opinią niż dębica (zarówno wśród moich znajomych jak i ogólnie, sam nigdy takich nie miałem, ale jeździłem w rodziców astrze na kleberach i dają rade)
spidercio, do B4 nie zakładaj węższych opon, bo będzie niestabilne, nie mówiąc już o smiesznym wyglądzie. Instrukcja mówi 195/65/15.
spidercio, do B4 nie zakładaj węższych opon, bo będzie niestabilne, nie mówiąc już o smiesznym wyglądzie. Instrukcja mówi 195/65/15.
no tak, węższe będą z pewnością dziwnie wyglądać :shock: poza tym nie ma w kleberach - jak i prawie wogóle opon w rozmiarze 185/70 :lol:
wybrałem kleber - jutro kupię i mam nadzieję że będą się dobrze użytkować.
swoją drogą polecam serwis ogumienia "edek" na konopnickiej w krk - przez tel bardzo miła i fachowa obsługa. a dzwoniłem trochę przez kilka dni więc jakieś tam porównainie mam. i ceny też spox - podawane bynajmniej z montażem <ok>
wybrałem kleber - jutro kupię i mam nadzieję że będą się dobrze użytkować.
swoją drogą polecam serwis ogumienia "edek" na konopnickiej w krk - przez tel bardzo miła i fachowa obsługa. a dzwoniłem trochę przez kilka dni więc jakieś tam porównainie mam. i ceny też spox - podawane bynajmniej z montażem <ok>
Trochę przebudowany plik tabeli parametrów opon...kubik pisze:Ze względu na licznie pojawiające się pytania na temat doboru opon załączam tabele za pomocą której można bez problemu dobrać opony bez obawy że licznik będzie kłamał lub opona nie wejdzie w nadkole. Tabela jest moje konstrukcji więc wszystkie uwagi i sugestie mile widziane. <ok>
-
- Forum Audi 80