Witam.
Mam następujące pytanie: Czy mogę zmienić średnice miksera do gazu z 35mm na 45mm ? Jakie to może mieć konsekwencje? Słyszałem że poprawi to osiągi samochodu, ponieważ, "oddekta sie" przepływ powietrza (nie będzie tak znacznego zawężenia strumienia)
Co o tym sądzicie ?
Gdzie ewentualnie mogę kupić taki mikser do mojego samochodu?
Pozdrawiam
Krzysiek
[80 ABK 92'] LPG - zmiana średnicy miksera do gazu
Zasada jest tak im wiekszy mikser ( ale tez do pwnego momentu czyli osiagnięcia sred dolotu) tym mniejsza strata mocy ale gorsza praca silnika na wolnych i na niskich obrotach, przy zmniejszeniu lepiej bedzie pracowac na wolnych ale zmniejszy moc. Srednica jaka masz jest najbardziej optymalna i jeje nie zmieniaj ja mam taka samą lub 34mm juz nie pamietam.
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
Krzysztof_Suliko, Nic nie zmieniaj bo w ogóle Ci silnik nie będzie pracował na gazie. Mikser ma za zadanie wytworzyć odpowiednie podciśnienie w dolocie, które działając na membranę reduktora uchyla ją i tym samym otwiera zawór i zasysa gaz do silnika. Im mniejsza średnica tym większe podciśnienie, im ta średnica większa tym podciśnienie mniejsze. Średnica i kształt miksera (zwężki Venturiego) to wynik wyliczeń i doświadczeń firm je produkujących i jest wypadkową pozwalającą na uzyskanie w miarę liniowych zmian podciśnienia wraz ze wzrostem prędkości przepływu powietrza przez zwężkę (prędkości obrotowej silnika). Za duża średnica spowoduje zbyt małe podciśnienie na biegu jałowym i bardzo niestabilną pracę silnika bo dawka gazu będzie bardzo zmienna i "nieprzewidywalna". Z kolei przy zbyt małej średnicy podciśnienie na biegu jałowym będzie wysokie ale być może jeszcze do skorygowania za pomocą śrub regulacyjnych reduktora. Jednak w miarę wzrostu prędkości obrotowej silnika podciśnienie będzie bardzo gwałtownie rosło i spowoduje np. zalanie silnika gazem.
Ogólnie można powiedzieć, że niewłaściwa średnica miksera powoduje brak możliwości prawidłowego wyregulowania instalacji.
Ogólnie można powiedzieć, że niewłaściwa średnica miksera powoduje brak możliwości prawidłowego wyregulowania instalacji.
Koledzy, dziękuje Wam za opinie. Nie zmieniam już nic w takim razie.
Danek, po pracy wstąpiłem do gazownika, powiedział dokładnie to co napisałeś, także w temacie LPG jesteś dla mnie mistrzem.
Dziękuję i pozdrawiam
Krzysiek
P.S. Wydaje mi się że temat można zamknąć, chyba że uważacie inaczej...
Pozdr. K.
[ Dodano: 2008-10-24, 19:31 ]
Wedle zyczenia zamykam
Danek, po pracy wstąpiłem do gazownika, powiedział dokładnie to co napisałeś, także w temacie LPG jesteś dla mnie mistrzem.
Dziękuję i pozdrawiam
Krzysiek
P.S. Wydaje mi się że temat można zamknąć, chyba że uważacie inaczej...
Pozdr. K.
[ Dodano: 2008-10-24, 19:31 ]
Z tym blosem to też nie tak kolorowo jest jak się wydaje. Kiedyś chciałem blosa, ale skutecznie sie wyleczyłem. Jest gdzieś na forum post w którym Kolega Danek pisał na temat "blosowania" ABK.KLAKSON pisze:Dokładnie :!: Nie baw się w powiększanie miksera. Jak chcesz poprawić moc Autka zainwestuj w Blos'a
Wedle zyczenia zamykam
Ostatnio zmieniony 25 paź 2008, 08:10 przez Krzysztof_Suliko [usunięt, łącznie zmieniany 1 raz.
- Darecki3037
- Audi 80 Klub