Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 1.9TDI] Prędkościomierz źle działa kiedy zimno.

ODPOWIEDZ
klubasek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

[80 B4 1.9TDI] Prędkościomierz źle działa kiedy zimno.

Post autor: klubasek » 27 paź 2008, 10:55

Witam.
Autko stało na dworze temperatura powietrza była około 7 stopni C.
Na początku jazdy prędkościomierz chodził ociężale, wskazywał 50km/h gdzie prawdziwie było 90km/h, po kilku minutach powoli podnosiła się wskazówka i zaczął działać prawidłowo.

Na drugi dzień temeratura około 0 stopni, ruszam a prękościomierz nie drgnął, dopiero po kilku minutach zaczął działać, kilometry były naliczane prawidłowo.

Czy to wina zimnego lutu czy może coś innego?

Awatar użytkownika
Solskier
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2,2 AAN
Kontakt:

Post autor: Solskier » 27 paź 2008, 11:58

Wg mnie zabrudzenie ośki na której obraca się wskazówka, możliwe ze jest zasmarowana jakimś czymś co przy spadku temperatury najnormalniej w świecie się zakleja.

klubasek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: klubasek » 17 gru 2008, 12:53

Naprawiłem prędkościomierz! :)
Po rozebraniu zegarów okazało się że wskazówka strasznie cięzko się obraca, nie reaguje na "dmuchnięcie" tak jak inne wskaźniki (np.:, obrotomierz) smarownie nic nie dało, naciągnąłem sprężynkę poprzez wykonianie obrotu o 360 stopni w prawo. Teraz wskazówka reaguje na dmuchanięcie i szybko opada (byłem przyzwyaczojony do leniwego opadania). Autko stało cała noc na dworze temperatura była około 2-3 stopnie i wskazówka bez zadnego problemu od razu wstaje.
Sprawdzałem z GPS i prędkościomierz pokazuje prawie idealnie (różnica 2-3km (zawyżania w stosunku do GPS), wydaje mi się że wcześniej była większa różnica około 7-8km zawyżania ale nie jestem tego pewny, aczkolwiek może tak być to teraz sprężynka wywiera większy nacisk na wychylanie jej w prawo.
Dziękuję za pomoc, pozdrowienka.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl