[ABC] Jakim momentem dokrecić miske olejową
[ABC] Jakim momentem dokrecić miske olejową
witam pytanie jak w temacie dodam ze chodzi mi o ta dolna cześć miski olejowe z góry dzieki za odp.
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2012, 12:14 przez MARCiN, łącznie zmieniany 1 raz.
u mnie miska jest aluminiowa przykrecana na śrubki chyba 8 a uszczelka nie jest miedziana cieknie mi spod tej uszczelki wiec nabyłem drogą zakupu nową uszczelke z myślą o jej wymianie ale niemam pojecia jak mocno dokrecic miske bo chyba łatwo w takiej alu zerwać gwint i z tad moje pytanie moze ktoś posiada taką wiedze lub jakąś mondrą książke w której jest to napisane
Najważniejsze to wszystko robić z wyczuciem.... Ale to wyczucie dla każdego jest inne... W archiwach znalazłem tylko porady dot. Skody "..dokręcić śruby mocujące miskę olejową naprzemiennie momentem 15-18Nm. W przypadku miski z przetłoczeniem i uszczelka gumową ( jak np. przy skrzyni automatycznej) dokręcać do dość mocnego oporu. Po dwuch dniach sprawdzić czy nie ma przecieków na uszczelce..." oraz dot. Opel Vectra 2.0 :"...śruby miski olejowej M8 - 20Nm. M10 40Nm...." Ale nie mając klucza dynamometrycznego, najlepiej na przemian i z wyczuciem
Pozdr. Adam
Pozdr. Adam