[80B4all] Podswietlanie zegarów problem
[80B4all] Podswietlanie zegarów problem
problem polega na tym ze swieci tylko połowa zarówek tj.oswietlenie obrotka działa a predkosciomierza juz nie (zarówki ok) Sprawdziłem co mogłem czyli żarówki i luty niby wporządku.
Prosze o jakies podpowiedzi co jeszcze sprawdzic moze ktos mial taki problem.
Prosze o jakies podpowiedzi co jeszcze sprawdzic moze ktos mial taki problem.
głupoty gadacie kolego... sprawdź raz jeszcze przejścia albo podmień kilka żarówek, cała płyta drukowana zaopatrywana jest w napięcie z 1 styku, więc sprawdź jeszcze te żarówkiromeo pisze:przejscia scieżek sprawdziałem, są ok sam niewiem co moze byc nie tak teraz jezdze głownie w nocy wiec nie widze ile jade :evil: .Prosze jeszcze o jakies sugestie
żarówki sa wporządku.cobra jestes pewien ze z jednego styku bo jak wszystko działało i odłaczylem żółta wtyke to gasła lewa strona a jak niebieską to prawa wiec idac tym tropem powinienem chyba sprawdzic niebieską wtyke (bo nie podswietla predkosciomierza)tylko który pin zasila żarówki :?: chyba ze zle cię zrozumiałem
Czyli rozumiem że na 21 pinie w niebieskiej wtyczce masz masę!? Plus zasilania jest podawany na licznik po załączeniu świateł i przechodzi przez potencjometr i jest rozprowadzony pod wszystkie żarówki od podświetlenia. Masa lewej strony żarówek podświetlenia jest między innymi na pinie 8 żółtej wtyczki, a prawej na 21 pinie wtyczki niebieskiej. Jeśli nie będziesz miał we wtyczce niebieskiej na tym pinie masy to i nie powinna też działać kontrolka kierunkowskazu w prawo.romeo pisze:zabrakło mi cierpliwosci w szukaniu przyczyny i podciągnołem prąd z lewej działajacej strony teraz wszystko działa.Musi wystarczyc do póki nie znajde drugiej płyty licznika moze to pomoze
Licznik jest na tyle łatwy, że wszystkie ścieżki od podświetlania są na jednym laminacie i łatwo można po ścieżce dojść do miejsca ewentualnej awarii.
naprawde sprawdzałem te cholerne scieżki z milion razy nawet teraz mam je w głowie juz mi baterie w mierniku siadaja,masa jest w niebieskiej wtyczce,zarówki ok,normalnie cyrk podciągam ze swiecacej żarówki kabelek do najbliższej nie swiecącej i wszystkie swiecą a sciezka jest ok.Ten problem wykracza poza moją wyobraznię podaje sie i kupuje druga płyte
dzieki wszystkim za pomoc <ok>
dzieki wszystkim za pomoc <ok>