[80 B4 1.9TDI 1Z]szarpie ......... szarpie
[80 B4 1.9TDI 1Z]szarpie ......... szarpie
Witam,
od kilku dni szarpie moim audi gdy sie rozgrzeje .... są to szarpnięcia kilkusekundowe lecz w przeciwieństwie do innych uzytkownikoów zdazaja sie na kazdym biegu oraz na luzie
czy moze byc to spowodowane paliwem złej jakości ? szarpniecia sa dosc mocne i częste
........ to jest jak gdyby ułamkowo sekundowe zdławienie mocy
zastosowałam wczoraj płyn do czyszczenia wtrysków który wlewa sie do baku ..... ale nic z tego szarpie i szarpie
wszystkie filtry byly wymieniane jakies 5000 km temu
czy to poważna sprawa ?
czy mozna jezdzic z takimi objawami bo u mechanika wolne terminy dopiero za kilka dni
czy raczej odsatwic auto aby sie bardziej nie psuło
ratunku ........
Monika
od kilku dni szarpie moim audi gdy sie rozgrzeje .... są to szarpnięcia kilkusekundowe lecz w przeciwieństwie do innych uzytkownikoów zdazaja sie na kazdym biegu oraz na luzie
czy moze byc to spowodowane paliwem złej jakości ? szarpniecia sa dosc mocne i częste
zastosowałam wczoraj płyn do czyszczenia wtrysków który wlewa sie do baku ..... ale nic z tego szarpie i szarpie
czy to poważna sprawa ?
czy mozna jezdzic z takimi objawami bo u mechanika wolne terminy dopiero za kilka dni
ratunku ........
Monika
Ostatnio zmieniony 26 mar 2007, 18:24 przez monisia, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: [80 B4 1.9TDI 1Z]szarpie ......... szarpie
Moze cos wiecej na temat tych szarpniec? w jakich okolicznosciach, podczas ponownego dodania gazu zaraz po popuszczeniu? Tak wlasnie u mnie objawial sie zabrudzony nastawnik na pompie wtryskowej, dotego falowaly wolne obroty.monisia pisze:Witam,
czy to poważna sprawa ?
ratunku ........
Monika
Witeczka odpowiedz jest mysle ze w miare prosta jest to albo "nastawnik" w pompie daje takie objawy jak tu wspominasz koszt czyszczenia tego to okolo 300-400zl lub przeplywomierz sprawdzic mozna to poprzez odlaczenie z deki rozdzielczej kostki podpietej do predkosciomierza poprostu go odlaczyc jezeli po takim zabiegu objawy ustapią bedzie wszystk ok w jezdzie to znaczy ze nastawnik a czyni sie tak dlatego ze zmienia sie podobno natezenie pradu wiec zrub tak jak mowie a wyjdzie czy to napewno to w razie pytan gg 6620603 pozdrawiam pawel bialystok:) 8-)
Objawiami szarpania w 1Z moze byc:
1. Nastawnik w pompie - trzeba ustalic czy jest indukcyjny czy potencjometryczny w starszych typach byl ten drugi - jest nierozbieralny - nienaprawialny.
2. Wtrysk sterujacy - zuzyty lub padajacy ew. przerwane polaczenie z ECU ( ja to mialem)
3. Duzo innych rzeczy
Bez podpiecia VAG a sie nie obejdzie.
Pozdr
1. Nastawnik w pompie - trzeba ustalic czy jest indukcyjny czy potencjometryczny w starszych typach byl ten drugi - jest nierozbieralny - nienaprawialny.
2. Wtrysk sterujacy - zuzyty lub padajacy ew. przerwane polaczenie z ECU ( ja to mialem)
3. Duzo innych rzeczy
Bez podpiecia VAG a sie nie obejdzie.
Pozdr
-
- Forum Audi 80
[80 B4 1.9TDI]
Witam,
mam bardzo podobny problem. Od dwóch dni silnik mi zaczął szarpać. Kilkakrotnie jak przyspieszałem przy wyższych obrotach mi przerwał na moment. Dwa dni temu zauważyłem, że silnik szarpie. Po odpaleniu jest ok przez moment. Potem silnik pracuje nierówno. Jak przyspieszam (wciskam gaz) to jest ok, ale jak zwalniam lub staram się jechać ze stałą prędkością to zaczyna przerywać i szarpać (zwłaszcza kiedy jadę na niskich obrotach). Na postoju silnik jakby sam dodaje gazu a czasem gaśnie. Czy to jest to samo co u was?
Może wiecie gdzie w okolicach Łodzi lub Piotrkowa Trybunalskiego podjechać do mechanika na VAGa?
Jak coś to proszę o informację.
GG: 2608416
Pozdrawiam
mam bardzo podobny problem. Od dwóch dni silnik mi zaczął szarpać. Kilkakrotnie jak przyspieszałem przy wyższych obrotach mi przerwał na moment. Dwa dni temu zauważyłem, że silnik szarpie. Po odpaleniu jest ok przez moment. Potem silnik pracuje nierówno. Jak przyspieszam (wciskam gaz) to jest ok, ale jak zwalniam lub staram się jechać ze stałą prędkością to zaczyna przerywać i szarpać (zwłaszcza kiedy jadę na niskich obrotach). Na postoju silnik jakby sam dodaje gazu a czasem gaśnie. Czy to jest to samo co u was?
Może wiecie gdzie w okolicach Łodzi lub Piotrkowa Trybunalskiego podjechać do mechanika na VAGa?
Jak coś to proszę o informację.
GG: 2608416
Pozdrawiam