[B4] Dziwny dźwięk sprzęgła.
[80 B3 1,8 LPG] Sprzęgo- kłopot
Witam kolegów po mojej dłuższej niestety przymuszonej nieobecności.
Widzę, że na forum wiele się zmieniło
Mam pewne pytanie.
W moim Audi padło sprzęgło lub jakaś część bezpośrednio z nim powiązana.
Mianowicie na włączonym silniku nie mogę wrzucić jedynki ani wstecznego.
Nie występuje tu "wyskakiwanie" biegu, tylko nie ma możliwości ustawienia drążka w pozycji biegu pierwszego. Skrzynia w tym czasie nie trzeszczy (nie ma efektu niedosprzęglenia auta). Po prostu nawet na siłę nie wchodzi.
Kłopot ten nie występuje, gdy silnik zgaszę- wtedy mogę bez problemu wrzucić bieg - ponownie odpalić silnik i ruszyć.
Oczywiście ta usterka uniemożliwia w jakikolwiek sposób jazdę. Nie wyobrażam sobie gaszenia silnika na każdych światłach, lub startowania z dwójki. Zakatował bym skrzynie biegów.
Może koledzy się domyślają co to za usterka i ile powinno kosztować jej usunięcie w serwisie i czy jest jakiś we Wrocławiu który się tym zajmie?
Pozdrawiam!
Widzę, że na forum wiele się zmieniło
Mam pewne pytanie.
W moim Audi padło sprzęgło lub jakaś część bezpośrednio z nim powiązana.
Mianowicie na włączonym silniku nie mogę wrzucić jedynki ani wstecznego.
Nie występuje tu "wyskakiwanie" biegu, tylko nie ma możliwości ustawienia drążka w pozycji biegu pierwszego. Skrzynia w tym czasie nie trzeszczy (nie ma efektu niedosprzęglenia auta). Po prostu nawet na siłę nie wchodzi.
Kłopot ten nie występuje, gdy silnik zgaszę- wtedy mogę bez problemu wrzucić bieg - ponownie odpalić silnik i ruszyć.
Oczywiście ta usterka uniemożliwia w jakikolwiek sposób jazdę. Nie wyobrażam sobie gaszenia silnika na każdych światłach, lub startowania z dwójki. Zakatował bym skrzynie biegów.
Może koledzy się domyślają co to za usterka i ile powinno kosztować jej usunięcie w serwisie i czy jest jakiś we Wrocławiu który się tym zajmie?
Pozdrawiam!
pompy sprzegla bądź wysprzęglika...Zuraw pisze:Witam.
Male pytanko, poniewaz mam dokladnie ten sam problem. Czy wymiana pompy sprzegla, usunie ten problem??
pozdrawiam
Na pewno rozwiaze problem, tylko trzeba wiedziec co padlo?
Tanszym rozwiązaniem jest zakup zestawu naprawczego, ktory na krotszą mete rozwiąze problem, ale przynejmniej bedzie wiadomo co wpuszcza powietrze do ukladu
- enzoo
- Audi 80 Klub
- Imię: Mirosław
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
ja też mam taki problem wysprzęglik w skrzyni biegów już wymieniony i nic to nie dało teraz tylko pompa sprzęgła. może wiecie ile taka wymiana kosztuje z własną częścią i bez własnej części. Proszę o pomoc
ps. wcześniej jakoś jeździł jak pedał sprzęgła odskakiwał tylko do połowy a dzisiaj chciałem ruszyć i dupa jeszcze raz prosze o pomoc
ps. wcześniej jakoś jeździł jak pedał sprzęgła odskakiwał tylko do połowy a dzisiaj chciałem ruszyć i dupa jeszcze raz prosze o pomoc
To masz dokladnie to samo co ja
sama wymiana pompy to koszt oolo 100 pln
koszt pompy zalezy od producenta od 70 do 200+ pln
istnieje tez cos takiego jak sestaw naprawczy za 15 pln. ale jeli nie masz zamiaru sam regenerowa pompy to lepiej kupic nowa i wtsawic. wyjdzie ci cenowo na to samo jak bys dal stara do regeneracji, a nie wiadomo ile zestaw naprawczy pociagnie. nowe jest nowe
pozdro
sama wymiana pompy to koszt oolo 100 pln
koszt pompy zalezy od producenta od 70 do 200+ pln
istnieje tez cos takiego jak sestaw naprawczy za 15 pln. ale jeli nie masz zamiaru sam regenerowa pompy to lepiej kupic nowa i wtsawic. wyjdzie ci cenowo na to samo jak bys dal stara do regeneracji, a nie wiadomo ile zestaw naprawczy pociagnie. nowe jest nowe
pozdro
[80 B4 2.0 ABT] Sprzęgło
Witam.
Mam problem ze sprzęgłem: pedał wibruje i chodzi bardzo lekko i sprzędło chwyta już jakieś 3-5 cm od deski. Dodam że biegi zmienia się ok i wsumie bez większych problemów można jechać.
Tak było we środe. W drodze z pracy do domu wszystko wróciło do normy ale dzisiaj znowu jest to samo.
Proszę mądre głowy o pomoc.
Pozdrawiam.
Mam problem ze sprzęgłem: pedał wibruje i chodzi bardzo lekko i sprzędło chwyta już jakieś 3-5 cm od deski. Dodam że biegi zmienia się ok i wsumie bez większych problemów można jechać.
Tak było we środe. W drodze z pracy do domu wszystko wróciło do normy ale dzisiaj znowu jest to samo.
Proszę mądre głowy o pomoc.
Pozdrawiam.